«Ναυάγιο» στις συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος


Ενώ πλησιάζει η ημερομηνία-ορόσημο της 2ας Αυγούστου…

Πλήθος ερωτημάτων σχετικά με την επόμενη μέρα της αμερικανικής οικονομίας γεννά η αποτυχία του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς για την αύξηση του ορίου του χρέους.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν εξαιρετικής σημασίας, καθώς η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου ν’ αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, λήγει στις 2 Αυγούστου.

Ο Μπένερ, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι «δεν ήταν ποτέ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας» και ότι δεν μπόρεσε να βρει τρόπο να «συνεννοηθεί» με τον Αμερικανό πρόεδρο, εξαιτίας «των διαφορετικών οπτικών τους για τη χώρα». Ο Μπένερ ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζητούσε ν’ αυξηθεί υπέρμετρα η φορολογία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε την αποτυχία των συνομιλιών σχετικά με την αύξηση του ορίου του χρέους, ενώ επέμεινε ότι οι προτάσεις τους προς τους Ρεπουμπλικανούς ήταν «εξαιρετικά δίκαιες».

Η προτεινόμενη από τον Ομπάμα συμφωνία περιλάμβανε περικοπές 650 δισ. δολαρίων από κοινωνικά προγράμματα, ενώ προέβλεπε περικοπές δαπανών ενός τρισ. δολαρίων και έσοδα 1,2 τρισ. δολαρίων, που θα πρέρχονταν από την αύξηση στη φορολογία των εισοδημάτων.

Και μπορεί, όπως πολλοί οικονομικοί αναλυτές παρατηρούν, ο Αμερικανός πρόεδρος να δήλωσε βέβαιος ότι η Ουάσινγκτον δεν θα φτάσει στο σημείο να κηρύξει στάση πληρωμών, ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που αναφέρθηκε δημοσίως σε αυτόν τον όρο…

protothema.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.