Δημοψήφισμα: Θα ψηφίζουμε για πλάκα;


Δεν θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Ουσιαστικά δηλαδή μετατρέπεται ένας λαϊκός θεσμός σε άδειο κέλυφος.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα επιτρέπει δύο τύπους δημοψηφίσματος:

α) για ακρίσιμο εθνικό θέμα, προεχόντως σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα (γίνεται με πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών) και

β) για ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με εξαίρεση τα δημοσιονομικά (χρειάζεται πρόταση των 120 βουλευτών και αποδοχή της από 180 βουλευτές).

Με τις ρυθμίσεις Καστανίδη επέρχονται οι εξής αλλαγές:

1) ορίζεται ότι το κρίσιμο εθνικό θέμα για το οποίο μπορεί να γίνει δημοψήφισμα δεν είναι μόνο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνα, αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή, το ψηφισμένο νομοσχέδιο, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και το δημοσιονομικό ζήτημα.

2) ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της χώρας.

3) η ψηφοφορία διεξάγεται σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια.

4) η ψηφοφορία γίνεται με έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιέχει το ερώτημα και τις δυνατές απαντήσεις, όπως καθορίζονται από τη Βουλή.

5) επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά.

6) η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς.

7) η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις, που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές.

8 ) το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

antinews.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Δημοψήφισμα: Θα ψηφίζουμε για πλάκα;

 1. Ὁ/ἡ Αλεξιβάρβαρος γράφει:

  ΓΙΑΤΙ

  ΠΙΣΤΕΥΑΤΕ ΚΑΤΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ;

  ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΚΑΤΙ ΣΥΝΕΠΕΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

  ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΕΝΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ,ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ,ΑΠΕΙΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ;

  Ε ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ!!!

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.