Την καμπούρα μας την βλέπουμε;


Μάλλον φταίει η κακιά μας μοίρα.. ε, δεν εξηγείται αλλιώς.. έλεγε η μάνα μου: «αν δεν έχεις κοριτσάκι μου νύχια να ξυστείς μην περιμένεις να σε ξύσουν άλλοι»…εν καιρώ το αλλοίωσα λιγάκι ως εξής: «αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς περίμενε να ‘ρθουν οι άλλοι να σε γδάρουν»… και τους αφήσαμε να έρθουν να μας γδάρουν.. βέβαια όχι μας έγδαραν απλώς.. δεν άφησαν ούτε ίχνος από πέτσα.. κάτι τέτοιες ώρες θα θελα να μουν φίδι να ανανεώνω το δέρμα μου…. φταίει λοιπόν η μοίρα μας, το κακό το ριζικό μας, τα νύχια που τα τρώγαμε  ή μήπως φταίει και κάτι άλλο;
Για να το εξετάσουμε λιγάκι το θέμα για να δούμε τι φταίει βρε αδελφέ που φτάσαμε εδώ στο «επτωχεύσαμεν».
Δεν τους ξέρουμε;.. τους ξέρουμε, πώς δεν τους ξέρουμε.. 20 χρόνια τώρα: ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. αλλά εμείς, εκεί. Το βιολί μας.. 20 χρόνια (τόσα θυμάμαι εγώ τουλάχιστον) τα αυτιά μου δεν ακούν τίποτε άλλο παρά: Παπανδρέου – Καραμανλής – Μητσοτάκης κι ενίοτε κάτι μικρότερα τζάκια… η οικογενειοκρατία στο μέγιστο.. ζηλέψαμε τους Αμερικανούς βλέπετε… Πιστέψαμε δηλαδή ότι η επιτυχία είναι θέμα γονιδίων κι αλλάζαμε τον Μανωλιό μόνο κατά σόι; Ή μήπως το σόι έσερνε από πίσω ένα τσούρμο παρατρεχάμενων που θα μας βόλευε κάπου σε καμιά θεσούλα να βρούμε κι εμείς μια «θέση στον ήλιο»; Λέω εγώ τώρα: Ήταν ανιδιοτελή τα κίνητρά μας;
Ασκήσαμε συνειδητά τα εκλογικά μας δικαιώματα; Ή πήγαμε στον γάμο του καραγκιόζη για να πάμε μετά πλατεία για φραπεδιά; (Αν πήγαμε κιόλας!), αφήνοντας τους συνειδητούς δήμιούς μας, αυτούς ντε που είπαμε παραπάνω, τους παρατρεχάμενους που φυσικά έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν το γλείψιμο προς διασφάλιση των κεκτημένων τους, να πάρουν τις αποφάσεις για μας; Ή τους άλλους, τους φιλόδοξους (βλέπε λοιπά κόμματα) που πίστεψαν ότι θα μας σώσουν ή μάλλον: που ήθελαν να πιστέψουμε ότι θα μας σώσουν με «νέα γραφή», «νέο ήθος» κ.ο.κ.  Τόσο πολύ φοβάμαι τη σωτηρία που καμιά μέρα θα με κρατήσει κανείς να μην περάσω απέναντι κι απ’ το φόβο μου θα πάω καταπάνω σε κανά φορτηγό….
Αν δεν ξέραμε, δεν μάθαμε; Τόσο ανεπίδεκτοι μαθήσεως πιά; Ποιος τους ανέβασε; ΕΜΕΙΣ. Ποιος τους ανέχτηκε; ΕΜΕΙΣ.. Ποιος τους διατήρησε; ΕΜΕΙΣ.. Ποιος δεν αντέδρασε; ΕΜΕΙΣ.. Ποιος τους παρέδωσε τα δικαιώματά μας; ΕΜΕΙΣ.. Ποιος βολεύτηκε; ΕΜΕΙΣ… Ποιος αποκοιμήθηκε; ΕΜΕΙΣ.. και τώρα ξυπνήσαμε; Ξυπνήσαμε άραγε; Ή επειδή πλέον κάηκε ο κώλος μας ξυπνήσαμε; Ή επειδή η φωτιά έγλυψε την πόρτα μας αρχίσαμε να ανησυχούμε; Και γιατί ξυπνήσαμε; Είναι ανιδιοτελή τα κίνητρά  μας ακόμα;
Ανεβάζουμε τον χ, ψ, ω επειδή κρίνουμε ότι εξυπηρετεί το συμφέρον μας. Κατηγορούμε ότι κανείς δεν πήρε ποτέ το πολιτικό κόστος.. πήραμε εμείς το ατομικό μας κόστος; Ή μόλις διαφανεί στον ορίζοντα αυτός που καλύτερα, κατά την κρίση μας, εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας, άντε πάλι απ’ την αρχή; Και ποια είναι τα συμφέροντά μας; Ατομικά ή συλλογικά;
Γιατί θα ‘ρθουν αγαπητοί μου οι «εθνοσωτήρες»..το ζητάει ο κώλος μας να «σωθούμε»… περιμένουν στην γωνία και την κατάλληλη στιγμή: τσουπ!
«…γιατί περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα παρά των εχθρών τα σχέδια..» (Θουκυδίδης, Α΄144)
Κι επειδή θα ‘ρθουν, καλό θα ‘ταν να έχουμε τα μάτια μας και κυρίως τα μάτια της ψυχής μας ανοιχτά.. γιατί κι αυτή τη φορά δεν θα φταίει η κακιά μας μοίρα…. Αλλά η καμπούρα μας που η κακομοίρα είναι πίσω και δεν γυρνάμε να την δούμε.. βλέπουμε μόνο του μπροστινού!!!
«.. Η πόλη είναι φυσικό να βρίσκεται πάνω από την οικογένεια, αλλά και πάνω από τον καθένα μας. Αναγκαστικά το σύνολο προηγείται από το μέρος, διότι δεν υπάρχει χέρι ή πόδι αν νεκρωθεί όλο το σώμα…» (Αριστοτέλης, Πολιτικά Α΄, 3, 18-21).
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Την καμπούρα μας την βλέπουμε;

 1. Ὁ/ἡ Αυτόλυκος γράφει:

  ΣΟΦΗ,
  Σημάδεψες κατ’ ευθείαν στη ρίζα όλων των δεινών. Το ατομικό συμφέρον, εις βάρος του συλλογικού.
  Η “κατάρα” του Έθνους. Προϋπήρχε, αλλά καλιεργήθηκε συστηματικότερα από την δεκαετία του 80 μέχρι και σήμερα.
  Πολύ εύστοχο άρθρο. Συνέχισε!

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ ΣΟΦΗ γράφει:

  Αυτόλυκε, απλά προσπαθώ να εστιάσω και στην ατομική ευθύνη ώστε να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος.. Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.