ΒΙΝΤΕΟ: Πέτρες και ξύλο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου


ΒΙΝΤΕΟ: Πέτρες και ξύλο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Καταλάγιασε, προσωρινά τουλάχιστον, η «καταιγίδα» , μετά και την παρέμβαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, στρατηγού Μ. Παραβολιδάκη, ο οποίος μετέβη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Ο στρατηγός ζήτησε από τους ιδιοκτήτες ταξί που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο του αεροσταθμού να αποχωρήσουν. Ο ίδιος άναψε το «πράσινο φως» στα λεωφορεία να προσεγγίσουν το κτίριο για να αποβιβάσουν τουρίστες έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων.

Πριν από λίγο, οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν άλλη μία γενική συνέλευση έξω από το αεροδρόμιο καθώς ο κλάδος φαίνεται, κατ’αρχήν, να ικανοποιείται από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου, περί πληθυσμιακών κριτηρίων, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν, πράγμα που θα καθορίσει και το μέλλον των κινητοποιήσεων, τοπικά.

Οι ταξιτζήδες ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι δύο συνάδελφοί τους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, προκειμένου οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες ταξί να αποχωρήσουν. Την πρόταση αυτή είδε θετικά ο στρατηγός Μ. Παραβολιδάκης, επιδιώκοντας να διασφαλίσει την αποκατάσταση της ηρεμίας στο αεροδρόμιο, με δεδομένο ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις, στους κόλπους των αυτοκινητιστών.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο κανονικά στον Εισαγγελέα από όπου και θα αφεθούν ελεύθεροι, σύμφωνα με τς διαδεβαιώσεις που έλαβαν οι αυτοκινητιστές.

Σταδιακά αποχώρησε η μαζική αστυνομική δύναμη από το αεροδρόμιο, με αστυνομικούς να παραμένουν, ωστόσο, μπροστά από το κτίριο του αεροσταθμού, ενώ έχει εξομαλυνθεί τελείως η διαδικασία της επιβίβασης και αποβίβασης τουριστών από και προς τα τουριστικά λεωφορεία με σκοπό την αναχώρηση ή την μετάβασή τους από το αεροδρόμιο προς τα ξενοδοχεία τους.

Πέτρες & ξύλα εναντίον τουριστικών λεωφορείων

Νωρίτερα, νέες συμπλοκές πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου μεταξύ αστυνομικών και ιδιοκτητών ταξί, λίγο μετά τη 13.00. Η εκρηκτική ατμόσφαιρα κατέληξε σε εκτεταμένα επεισόδια, όταν την εμφάνισή τους έκαναν τουριστικά λεωφορεία, που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το κτίριο του αεροσταθμού για να επιβιβάσουν αφιχθέντες τουρίστες.

Στη θέα των λεωφορείων, οι ταξιτζήδες ‘εξερράγησαν’ κι επιτέθηκαν με ξύλα και πέτρες στα πρώτα τουριστικά λεωφορεία που πέρασαν το διαλυμένο μπλόκο. Αμέσως παρενέβησαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι εγκλώβισαν ιδιοκτήτη ταξί, εκ των πρωταγωνιστών των επεισοδίων, τον οποίο προσήγαγαν στο Α.Τ. του αεροδρομίου. Ωστόσο και δεύτερο άτομο  συνελήφθη κατά τη διάρκεια των συμπλοκών.

Παράλληλα, σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές, περίπου στις 12.30, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί στις εισόδους του αερολιμένα και ιδιοκτητών ταξί που είχαν αποκλείσει το αεροδρόμιο. Αιτία η εισαγγελική εντολή για άνοιγμα του αεροδρομίου.

Οι αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει το αεροδρόμιο και από τη Λεωφορο Σενετάκη και από την είσοδο του αεροδρομίου, ωστόσο, το κλίμα ήταν οξυμένο από νωρίς. Κάποια στιγμή ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών και των ιδιοκτητών ταξί.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους ταξιτζήδες προς τη λεωφόρο Σενετάκη και την Αλικαρνασσό, ενώ, εκατέρωθεν, ανταλλάσσονταν «πυρά»: πέτρες εκ μέρους των ταξιτζήδων, καπνογόνα εκ μέρους των αστυνομικών.

Ωστόσο ομάδα ιδιοκτητών ταξί, περίπου 30 στον αριθμό επιχείρησαν να φθάσουν στο κτίριο του αεροσταθμού προκειμένου να το καταλάβουν, πράγμα που δεν επετεύχθη, χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των αστυνομικών.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Αν και αρχικά οι αυτοκινητιστές είχαν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με μια διαμαρτυρία στην Κνωσό, τελικά η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε  στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπου συγκεντρώθηκαν οι αυτοκινητιστές.

Παράλληλα, στο σημείο της κινητοποίησης βρέθηκαν ιδιοκτήτες ταξί από τους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης, προκειμένου να δώσουν παγκρήτιο χαρακτήρα στη διαμαρτυρία και πλέον οι κινητοποιήσεις επικεντρώνονται στο Ηράκλειο.


Το αεροδρόμιο ‘μπλοκαραν’ οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι είχαν αποκλείσει και τις δύο εισόδους (από την πλευρά της ΣΕΑΠ και στη συμβολή της λ. Σενετάκη με την εθνική οδό), με αποτέλεσμα, αφού τα τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τον αεροσταθμό, οι τουρίστες να βγαίνουν από, και να μπαίνουν στο, αεροδρόμιο … με τα πόδια, διανύοντας ακόμη και 400 μ. πεζοί, κάτω από τον ήλιο, σέρνοντας βαλίτσες και με παιδιά στην αγκαλιά!

Κάποιοι έδειξαν κατανόηση και επικρότησαν τον αγώνα των αυτοκινητιστών, πολλοί ήταν όμως κι εκείνοι που μπροστά στην απροσδόκητη ταλαιπωρία που υπέστησαν στην αρχή ή στο τέλος των διακοπών τους.

Οι αυτοκινητιστές σκόπευαν να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη στα ταμεία του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, ωστόσο αυθόρμητα και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της διοίκησης αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Η διέλευση απαγορεύτηκε σε όλους πλην οχημάτων έκτακτης ανάγκης καθώς και ασθενών και ΑμΕΑ.


Φωτογραφία από αναγνώστη του Cretalive

Η παρουσία της αστυνομίας πάντως είναι διακριτική. Μάλιστα δύναμη βρίσκεται μέσα στο κτίριο του αεροσταθμού αλλά και επί της εθνικής οδού (στο ένα μπλόκο) ρυθμίζοντας την κυκλοφορία, καθώς πρόβλημα παρουσιάζεται στην κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό.

Συνάντηση με τους ιδιοκτήτες ταξί

Νωρίτερα, το άνοιγμα του αεροδρομίου ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες ταξί κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αερολιμενάρχου, παρουσία του εισαγγελέα Ηρακλείου, Νίκου Μαρκάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Η διοίκηση του συλλόγου πάντως δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα στους αυτοκινητιστές, η πλειοψηφία των οποίων θα αποφασίσει το τί μέλλιε γενέσθαι. Ωστόσο δε διαφαίνεται να εξευρεθεί κάποια λύση, καθώς η «κάθαρση» μπορεί να έρθει μόνο από τα χείλη του Γιάννη Ραγκούση. Οι ταξιτζήδες, πάντως, νωρίτερα, επανέλαβαν και ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου ότι δε σκοπεύουν να αποχωρήσουν έως ότου δοθεί μία λύση.

Σημειώνεται ότι από τις 08.00, σήμερα, ως και αύριο το πρωί, από και προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν – εκτός από τις πτήσεις εσωτερικού – 76 πτήσεις τσάρτερ.

Εν τω μεταξύ υπό κατάληψη παραμένει η Περιφέρεια Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, ενώ δεν επιτράπηκε η είσοδος στους εργαζόμενους.

Αντιδρά η ΟΕΒΕΝΗ

Ζημιά, όχι αποκλειστικά στον τουρισμό της Κρήτης, αλλά και στα ταμεία των εμποροβιοτεχνών διακρίνει η ΟΕΒΕΝΗ στην κινητοποίηση των ιδιοκτητών ταξί. Στις 11.00 ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συνάντηση, με πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΝΗ, με τους τουριστικούς φορείς και εκπροσώπους των αυτοκινηστών στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ενώ για τις 14.00 ήταν προγραμματισμένη δεύτερη σύσκεψη των συμμετεχόντων στην πρωινή σύσκεψη με τον Εισαγγελέα Ηρακλείου.

Τελικά η πρώτη σύσκεψη δεν έγινε, λόγω των εξελίξεων στο αεροδρόμιο, κι έτσι ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Μ. Σφυρής έλαβε μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο γραφείο της αερολιμενάρχου.

Με αφαίρεση αδειών από όσους ταξιτζήδες κλείνουν τους δρόμους απαντά ο Ραγκούσης

 

O υπουργός Γ. Ραγκούσης έστειλε εγκύκλιο στους περιφερειάρχες της χώρας αλλά και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ζητεί την αφαίρεση αδειών από τους ιδιοκτήτες ταξί που προβαίνουν σε αποκλεισμούς δρόμων.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται οτι:

Ως γνωστόν, στις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 34 του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α’ 57) , όπως ισχύει, προβλέπεται ότι «Απαγορεύεται η κατάληψη με οποιοδήποτε μέσο και για οποιοδήποτε λόγο μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος των εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών ή κοινοτικών οδών, δια των οποίων διεξάγεται η κυκλοφορία μηχανοκίνητων και μη οχημάτων. Αυτοί που παραβαίνουν με πρόθεση τη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του ν. 292 του Ποινικού Κώδικα.

Παράλληλα, και ανεξάρτητα, της κατά το προηγούμενο εδάφιο ποινής, με πράξη του οικείου νομάρχη, μετά από προηγούμενη ακρόαση αυτού σε βάρος του οποίου λαμβάνεται το μέτρο, ανακαλείται για ένα (1) έτος και σε περίπτωση υποτροπής, οριστικά, αν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, το δικαίωμα κυκλοφορίας αυτού ως δημόσιας χρήσης, διατασσομένης συγχρόνως της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος».

Κατόπιν αυτών και με βάση τις σχετικές αναφορές των αρμόδιων αστυνομικών αρχών σχετικά με τις παραβιάσεις από ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ των εν λόγω διατάξεων, οι οποίες (αναφορές) κοινοποιούνται και σε σας, επιβάλλεται η κίνηση, κατεπειγόντως, από μέρους σας της ως άνω διαδικασίας για επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, δηλ. της αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης, στην οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα κυκλοφορίας του ως τέτοιου, καθώς και της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του.

Τονίζεται ότι η τήρηση των ως άνω διατάξεων αποβλέπει, πρωτίστως, στη διασφάλιση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου εν γένει, γι’ αυτό και η εγρήγορση της Πολιτείας υπό οποιαδήποτε μορφή της, πρέπει να είναι υποδειγματική και άμεση.

Στο πλαίσιο αυτών παρακαλείσθε και για τη διαρκή ενημέρωση του Υπουργείου μας επί των εν λόγω υποθέσεων της κατά τόπον αρμοδιότητάς σας για το συντονισμό της κοινής μας προσπάθειας προς προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

ΠΗΓΗ: cretalive

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.