Αποτύχαμε;


Υπάρχει διάχυτο στην ψυχοσύνθεση αρκετών από εμάς τον τελευταίο καιρό ένα πνεύμα αποτυχίας που αιωρείται και μας κατακεραυνώνει.. αποτύχαμε λέμε στους ρόλους μας..
Άραγε αποτύχαμε; Και σε τι αποτύχαμε; Ή ακριβώς αυτή η αποτυχία είναι η επιτυχία μας; Η απελευθέρωσή μας;
Το μέτρο της επιτυχίας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, έγκειται σε μερικά πολύ απλά πράγματα όπως: καριέρα, οικογένεια, κοινωνικό γίγνεσθαι κ.ο.κ.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα σκιαγραφώντας το προφίλ του επιτυχημένου: υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρίας. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και δημόσιος υπάλληλος.. στην πρώτη περίπτωση έχει άγχος να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της θέσης του διότι οι κίνδυνοι καραδοκούν (βλ. αποτελεσματικότητα, ανταγωνισμός, για να μην αναφέρουμε ότι μετά τα 35 έτη αρχίζει να θεωρείται μη παραγωγικός – αλλά κυρίως γιατί στοιχίζει πολλά).. στην δεύτερη περίπτωση έχει άγχος για το πώς θα περάσει ο χρόνος στην υπηρεσία, τις περικοπές που έχει λάβει και τις θεωρεί εντελώς παράλογες (βλέπε μπόνους έγκαιρης προσέλευσης…. Αχ, εμένα γιατί δεν μου έδωσαν ποτέ τίποτα για να πάω στο γραφείο στην ώρα μου; Χμμ είμαι ζηλιάρα τελικά) …. αλλά έχει άγχος και για το μέλλον του: «για φαντάσου τώρα αυτοί που θα ‘ρθουν μετά να αποφασίσουν ότι θα πρέπει να δουλεύω κανονικά για να κρατήσω τη θέση μου.. πφφ καλά την είχα βολέψει μέχρι εδώ…..»
Την εικόνα συμπληρώνει μια οικογένεια και ένα –δυο παιδιά γιατί η happy family αποτελεί κριτήριο κοινωνικού γίγνεσθαι.. και πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.. βέβαια η πραγματικότητα μπορεί να είναι «λιγάκι» διαφορετική.. π.χ. το ζευγάρι να μην έχει καμία απολύτως επικοινωνία, να τσακώνονται, να αναλώνονται σε εκτός γάμου σχέσεις διότι ψάχνουν αυτό που δεν έχουν εντός γάμου… παιδιά που εισπράττουν από την τρυφερή τους ηλικία την ασχήμια μιας λεγόμενης «αγάπης», μιας θεατρικής ενίοτε παράστασης αλλά που βαθιά μέσα τους ξέρουν την αλήθεια… και αυτή η αλήθεια σημαδεύει τη ζωή τους για πάντα οδηγώντας τα στις αντίστοιχες λάθος επιλογές –που επί της ουσίας δεν είναι δικές τους παρά επιλογές του ασυνείδητου κώδικα στον οποίο εθίστηκαν μέσω της οικογένειας- μέχρις ότου αντιμετωπίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, συνήθως σε προχωρημένη ηλικία. …Καλά ντε, μην βαράτε, δεν είπα ότι όλες οι σχέσεις είναι έτσι.. λέω ότι πολλές είναι έτσι και παραμένουν τέτοιες εις τον βωμό του θεαθήναι…
Το προφίλ μας θα συμπλήρωναν ενδεχομένως κάποια υλικά αγαθά, όπως σπίτι προδιαγραφών, αυτοκίνητο, κινητά τελευταίας τεχνολογίας ανά μέλος και καμιά δεκαριά πιστωτικές κάρτες για να «κινούμαστε».
Και ξαφνικά, κάτι συμβαίνει γύρω μας κι όλα καταρρέουν.. οι περικοπές έγιναν ασφυκτικές…χάσαμε τη δουλειά μας κι είμαστε λίγο μεγαλούτσικοι και δυσκολευόμαστε να βρούμε άλλη… οι τράπεζες των οποίων κάποτε ήμασταν εκλεκτοί πελάτες άρχισαν τις απειλές και τις πιέσεις.. αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα… αποτύχαμε επαγγελματικά… άραγε αποτύχαμε;
Αποτύχαμε γιατί είμαστε σαραντάρηδες και είναι δύσκολη η πρόσληψή μας; Δεν νομίζω.. εγώ σε βλέπω είσαι σαν 18 χρονών.. χμμμ όχι, δεν φταίει η ηλικία, φταίει ότι ο 25άρης θα πάρει μειωμένο κατά μεγάλο ποσοστό μισθό σε σχέση με σένα και εκτός των άλλων θα παράγει ατελείωτα μέχρι να αποδείξει εαυτόν, στοχεύοντας κι αυτός σε μια παρόμοια «επιτυχημένη» καριέρα σαν τη δική σου… μέχρις ότου συνειδητοποιήσει κι αυτός, κάποια στιγμή, πόσο αναλώσιμος είναι… Αποτύχαμε γιατί δεν έχουμε πλέον τις γνώσεις; Όχι βέβαια, και τα πτυχία μας τα έχουμε και την εμπειρία μας την έχουμε.. απλά, είμαστε αναλώσιμοι.. ένα κομμάτι κρέας στην κρεατομηχανή των Pink Floyd χρόνια πίσω, με κείνο το περίφημο προφητικό τους βίντεο κλιπ.
Άρα αποτύχαμε; Αποτύχαμε με τα δικά τους κοινωνικά πρότυπα, αποτύχαμε γιατί δεν γίναμε καραγκιόζηδες (αν είχαμε αποδεχτεί το «ρόλο μας» ενδεχομένως να είχαμε κρατήσει αυτήν την πολυπόθητη θεσούλα), αποτύχαμε γιατί δεν παραδώσαμε την αξιοπρέπειά μας; Ναι κύριοι, αποτύχαμε.. αλλά όχι για τους λόγους τους, αποτύχαμε διότι μας πήρε χρόνο να κατανοήσουμε τη ματαιότητα αρκετών πραγμάτων που θεωρούσαμε must, για να χρησιμοποιήσω κι έναν προσφιλή όρο της καθομιλουμένης… αποτύχαμε διότι αφήσαμε την δημιουργικότητά μας να πάει περίπατο και ενδυθήκαμε κουστουμάκι καριερίστα πιστεύοντας ότι έτσι θα ευτυχήσουμε. Αποτύχαμε διότι συνδέσαμε την καριέρα και τα παρελκόμενά της με την ουσία της ζωής μας.. γίναμε αγχωτικοί, αλαζόνες, κλειστήκαμε στον εαυτό μας και τώρα βλέπουμε ότι όλα αυτά ήταν μάταια.. γιατί φυσικά δεν ήταν αρκετό για την αρχοντομουτσουνάρα μας να αποδεχτεί ότι μια εργασία χωρίς πολλές φανφάρες θα μας ταίριαζε.. μια εργασία στην αφάνεια που απλά θα μας έδινε τα προς το ζην και θα μας άφηνε ελεύθερους να ασχοληθούμε με τα τόσα όμορφα πράγματα υπάρχουν στη ζωή μας. Όχι βέβαια.. παρένθεση: μην ξεχάσω να στείλω cv μετά.. είδα ζητάνε marketing manager σε γνωστή εταιρία…
Άντε πάμε παρακάτω..
Οικογένεια.. αποτύχαμε που δεν έχουμε happy family; ναι αποτύχαμε αλλά κι εδώ για διαφορετικούς λόγους.. επειδή δεν δεχτήκαμε την υποκρισία στην οποία μας υποβάλλει η κοινωνία; δεν γίναμε μαριονέτες με πολλαπλές καθημερινές παραστάσεις (να βγάζαμε τουλάχιστον και κάτι, καλά θα ταν); Διότι δεν φέραμε στον κόσμο κι άλλα κομπλεξικά και καταθλιπτικά παιδιά ή θελήσαμε να τα σώσουμε από το ψέμα της δήθεν οικογένειας το οποίο ενίοτε πληγώνει περισσότερο απ’ την ίδια την ύπαρξή της;
Όσον αφορά δε στην οικονομική μας κατάσταση αποτύχαμε επίσης.. όχι γιατί πέσαμε θύματα των τραπεζών.. όχι, όχι..δεν είμαστε βρε αδελφέ κι οι μόνοι..όχι, αλλά γιατί πιστέψαμε ότι όλα αυτά που χρειαζόμασταν τα χρειαζόμασταν όντως.. τα αυτοκίνητα, τα κινητά, τα αξιοπρεπή διαμερίσματα παρόλο που δεν μας έπαιρνε να τα πληρώνουμε κι έτσι, θετικοί άνθρωποι όπως είμαστε, μπήκαμε μέχρι το λαιμό στα χρέη, διότι «καλά να ΄μαστε θα δουλέψουμε και θα τα ξεπληρώσουμε».
Ναι κύριοι, αποτύχαμε.. αλλά όχι για τους δικούς τους λόγους.. αποτύχαμε γιατί «πήραμε τη ζωή μας λάθος»… Γιατί πνίξαμε το είναι μας στο άγχος, καταπιέσαμε την δημιουργικότητά μας, καταπνίξαμε τα συναισθήματά μας γιατί φοβηθήκαμε να ανοιχτούμε, να ρισκάρουμε, να είμαστε ειλικρινής πρωτίστως με τον εαυτό μας… γιατί θέλαμε να είμαστε μέρος του όλου και να μην νιώθουμε λούμπεν, γιατί δεν σεβαστήκαμε την μοναδικότητα του καθενός μας .. αποτύχαμε γιατί είμαστε ανασφαλείς και αλαζόνες.. γιατί απομακρυνθήκαμε από το σύμπαν γύρω μας όπου όλα είναι σοφά πλασμένα, απλά και όμορφα.. απομακρυνθήκαμε από τον ίδιο μας τον εαυτό.. διότι πρωτίστως δεν τον σεβαστήκαμε βάζοντάς τον σε αυτό το τόσο κομψό κλουβάκι που ήταν έτοιμο ήδη πριν την γέννησή μας..
Αποτύχαμε…
ΟΧΙ!!!!!!!!!!!
ΟΧΙ, κύριοι, εν τέλει.. ΔΕΝ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ… απλά μας πήρε λίγο χρόνο παραπάνω να δούμε με τα μάτια της ψυχής μας τι συμβαίνει γύρω μας, που είναι η ουσία της ζωής μας.. κι αρχίσαμε να μοιραζόμαστε τη ζωή μας… αρχίσαμε να δίνουμε σημασία στην επικοινωνία, όχι στην επιφάνεια, να βλέπουμε πίσω από τις πολυτελείς κουρτίνες αυτής της κοινωνίας… να αποζητούμε τις χαμένες μας αξίες… να μιλάμε ξανά για σεβασμό, ειλικρίνεια, ταπεινότητα, δημιουργικότητα, αγάπη, πίστη, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά, πατρίδα, φύση,  … ΖΩΗ
Άντε μην μας πάρει κι από κάτω.. μπροστά, αργά και σταθερά…
«Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί
αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες, με φωνές—
την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανωφέλετα θρηνήσεις.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που φεύγει…».
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Αποτύχαμε;

 1. Ὁ/ἡ Stuart MacArthur γράφει:

  Μπράβο Σοφία, πολλές αλήθειες, που οι περισσότεροι μας δεν τις βλέπουν ή δεν θέλουν να τις δουν.
  το τελευταίο κομμάτι είναι δικό σου ?

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ ΣΟΦΗ γράφει:

  ευχαριστώ.. όχι είναι από “Απολείπειν ο θεός Αντώνιον”, Κ. Καβάφης

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.