” Να μην κάνουμε ποτέ ότι δεν θέλουμε να μας κάνουν!”


 

Kάθε μέρα λόγω συνθηκών ερμηνεύουμε κάποιον ρόλο, ίσως και περισσότερους. Χωρίς να θέλω να πω  ότι η ζωή είναι ένα θέατρο, θα μπορούσε όμως! Άλλος καλείται να φέρεται λόγω συνθηκών επιβλητικά, άλλος να είναι επικοινωνιακός και άλλος όλα τα παραπάνω μπορεί και με άλλα εμπλουτισμένα στοιχεία μαζί!.

Αν παρατηρήσουμε τα παιδιά  θα δούμε εναλλαγές συνεχόμενες στην συμπεριφορά τους, δηλαδή τη μια στιγμή γελάνε και παίζουνε ανέμελα και την άλλη κάτι μπορεί να τα ενοχλήσει ή γιατί δεν πέτυχαν αυτό που ήθελαν, εκνευρίζονται και κλαίνε.

Αναφέρω τα παιδιά γιατί η συμπεριφορά τους είναι  αυθόρμητη και φυσιολογική. Στην πορεία της ζωής μας κάτι γίνεται και αρχίζουμε την επιτήδευση την παράσταση, ίσως για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες.

Όμως και τα παιδιά έχουν προβλήματα και λόγω του μικρού της ηλικίας τους τα μεγεθύνουν. Δεν είδα κανένα μπόμπιρα όμως να γίνεται Οθέλλος ή Οιδίποδας ή Αντιγόνη.  Οι επιστήμονες μας μιλούν για την επιρροή του Θύμου αδένα και πόσο επηρεάζει τη συμπεριφορά όπως ο αυθορμητισμός και το συναίσθημα στον άνθρωπο  μέχρι και την εφηβεία.

Στην πορεία χάνει την ισχύ του και φτάνουμε να είμαστε όλοι με τις στημένες πόζες  και εκφράσεις μας. Κάπου χάνουμε τον πραγματικό μας εαυτό και γινόμαστε σιγά-σιγά ο κύριος ή κυρία τάδε.

Φανταστείτε να μπορούσαμε να ήμασταν νοήμονες, ώριμοι και παράλληλα αγνοί, αυθόρμητοι, θα ήταν ιδανικό! Γιατί εντέλει τι είναι ο χαρακτήρας μας; Είναι η προσωπικότητά μας, το είναι μας, ο οποίος «παιδεύεται» για να αγγίξει τη διάνοια. (Το σωστό ρήμα της μάθησης είναι παιδεύω και όχι εκπαιδεύω, για να θυμηθούμε την πραγματική μας γλώσσα.)

Έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε απενεργοποιημένο το μέρος του εαυτού μας το οποίο μας κάνει ολοκληρωμένους, μας κάνει να παραμένουμε χαρούμενοι χωρίς να συντρέχει λόγος, να νοιώθουμε αισιόδοξοι και δυνατοί χωρίς τα στίγματα τα κοινωνικά που ονομάζονται «κοινή γνώμη» και μας κατευθύνουν στο πουθενά! Σημαντικό είναι κάθε άνθρωπος βάσει των μοναδικών του ιδιωμάτων να λειτουργεί ανάλογα ώστε να χαίρεται την καθημερινότητά του, αλλά και τα  αποτελέσματα των πράξεών του.

Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να  μην κάνουμε ποτέ ότι δεν θέλουμε να μας κάνουν!

Τι ωραία που θα ήταν αντί να ερμηνεύσουμε ρόλους και να είμαστε ξένοι προς τον εαυτό μας,  να γίνουμε πάλι άνθρωποι με αγνές σκέψεις , με θετικές νοήσεις και αποφασιστικότητα και το σπουδαιότερο με ελάχιστες υλικές ανάγκες –γιατί ένα παιδί χρειάζεται μόνον, την τροφή και τη στοργή από τους οικείους του.

Πόσο καλύτερα θα ζούσαμε αν αντί να μας κυνηγάνε οι διάφορες χρηματικές συναλλαγές  κα να είμαστε κλεισμένοι σε «καταναλωτικά τείχη» να ήμασταν με δικούς μας ανθρώπους και να προσπαθούμε με λόγια και με έργα να κάνουμε τον κόσμο μας ομορφότερο.

Λόγου χάριν να φυτεύαμε μια περιοχή με φυτά και δένδρα έτσι ώστε να ξαναγίνει το περιβάλλον φυσικό. Να χωριστούμε σε ομάδες και να προσφέρουμε τις γνώσεις μας σε όποιους τις χρειάζονται. Να γκρεμίσουμε κάποιον  πυλώνα ηλεκτρισμού ο οποίος εκπέμπει ραδιενέργεια και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τους περίοικους σε καρκινοπάθειες.

Τόσα και άλλα τόσα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, αρκεί να το αποφασίσουμε. Μπορεί τώρα να μην έχουμε την αρωγή του Θύμου αδένα, όμως  έχουμε τη θέληση για τη ζωή και τη εμπειρία που αποκομίζουμε  στην πορεία της.

Mε τιμή

Φιλία Βαγιάκα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.