Νέο θρίλερ με την 6η δόση


Πληθαίνουν τα σύννεφα γύρω από την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου και το νέο δάνειο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε χθες ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ρόλο των ιδιωτών δεν πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του επόμενου μήνα, αφήνοντας ανοικτό πάντως το ενδεχόμενο για χρονική (και αξιακή) επέκταση του πακέτου πέραν του 2020.

Το ίδιο ισχύει και για τον ρόλο του EFSF. Η πρόταση ακόμη γράφεται από τις κοινοτικές υπηρεσίες και η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια μεταφέρεται και αυτή για τον επόμενη μήνα.

Εν τω μεταξύ, η κρίση επεκτείνεται και τα δημοσιεύματα για την αδυναμία στήριξης της Ελλάδος είδαν και χθες το φως της δημοσιότητας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αρκεσθεί στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ και το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα δεδομένα και σε αυτό το στόχο έχουν αλλάξει.

Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με μεγάλη υστέρηση εσόδων και δαπανών, και καθυστερήσεις στα μέτρα του Μνημονίου, θα επιχειρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα να πείσει την τρόικα ότι πρέπει να πάρει τα λεφτά.

Πρέπει να αντιμετωπίσει όμως και το νέο κύμα αντιδράσεων των πολιτών και των θιγόμενων κοινωνικών ομάδων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις, το ίδιο και τα ταξί, ενώ φόβοι εκφράζονται για τυχόν επέκταση των επεισοδίων στη Βρετανία.

Στο εξωτερικό μέτωπο είναι άγνωστο ακόμη πόσα κράτη της ΕΕ θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην 6η δόση, δεδομένης της επέκτασης της κρίσης. Είναι άγνωστο αν το ποσό που θα απομείνει θα είναι αρκετό, αν θα το καλύψουν άλλα κράτη και κυρίως αν το ΔΝΤ θα μετάσχει, δεδομένων των περιορισμών του καταστατικού του που προκάλεσαν το θρίλερ του Ιουνίου με την προηγούμενη δόση.

Αναλυτές εξηγούν ότι πολλά θα κριθούν από τις αντιδράσεις των πολιτικών ηγετών της ΕΕ τις επόμενες ημέρες, εκτιμώντας ότι αν αφήσουν την κρίση να «συρθεί» έως το Σεπτέμβριο, τότε θα εκδηλωθεί νέα, μεγαλύτερη επίθεση των αγορών.

Η Ελλάδα, συνεχίζουν, μπορεί να κερδίσει από πιθανή απόφαση για στενότερο συντονισμό πολιτικών, ευρωομόλογο, ισχυρότερο μηχανισμό, αλλά τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι δεδομένο.

Η Γερμανία συνεχίζει προς το παρόν την αρνητική στάση της για επέκταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και όλα αυτά εν μέσω υποβάθμισης της Κύπρου και απειλής για υποβάθμιση της Γαλλίας που προχωρά σε μνημονιακού τύπου μέτρα.

www.capital.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.