Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την οικονομία σε “ζόμπι”


του Χάρρυ Κλυνν

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ένταση της ύφεσης δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την οικονομία σε ένα πραγματικό ζόμπι. Στο πρώτο εξάμηνο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,5% όταν η κυβέρνηση προέβλεπε ότι σε ετήσια βάση δεν θα ξεπερνούσε το 3,9%. Η διαφορά είναι θηριώδης, και δυστυχώς οι προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες καθώς το οικονομικό επιτελείο αντί να ταρακουνηθεί από τα στοιχεία ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης.

Δεν μπορούν να εξηγηθούν διαφορετικά οι αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σε εκατοντάδες προϊόντα και στην εστίαση, αλλά και την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα, Ι.Χ. και ακίνητα. 

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις της ύφεσης, θα χτυπήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αυξήσει την ανεργία σε επίπεδα κοντά στο 20%.

Παράλληλα η διεύρυνση της ύφεσης προκαλεί σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος υπολογίζονται ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οσο μικρότερο είναι το ΑΕΠ τόσο μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα και το χρέος σε ποσοστιαία βάση. Με βάση τις νεότερες και δυσμενέστερες εκτιμήσεις το έλλειμμα μπορεί να κλείσει φέτος σε επίπεδα άνω του 11% και το δημόσιο χρέος κοντά στο 160% του ΑΕΠ.

Οι θυσίες των πολιτών πήγαν χαμένες από την πολιτική του Μνημονίου. Η κυβέρνηση, αντί να μειώσει το βαθύ ΠΑΣΟΚ, διέλυσε τον ιδιωτικό τομέα και έριξε την οικονομία στα βράχια της ύφεσης.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.