«Θύελλα» αντιδράσεων για τις ανακοινώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί


Σε δυσκολότερη θέση βάζει την Ελλάδα το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί, σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που με ανακοινώσεις τους εξαπολύουν «πυρά» και κατά της κυβέρνησης.

Ν.Δ. Απομακρύνεται η διέξοδος από την ευρωπαϊκή κρίση

“Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εξ αρχής, ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου. Έχει ακόμα υποστηρίξει ότι όσο δεν αποφασίζεται το ευρωομόλογο, πρέπει να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Παρόμοιες απόψεις έχουν υποστηρίξει οι περισσότεροι αναλυτές εντός κι εκτός Ευρώπης, προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν άμεσα τέτοιες αποφάσεις, η κρίση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί… Η χθεσινή ανακοίνωση Μέρκελ-Σαρκοζί δεν κατάληξε σε τέτοιες αποφάσεις! Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν “επαρκή”. Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι “για μια ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις. Τελικώς, αποδεικνύεται ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου οδηγεί σε όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα, ενώ απομακρύνεται η πραγματική διέξοδος από την κρίση της Ευρώπης”

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επικρίνει την κυβέρνηση για τη στάση της. “Και η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει το θλιβερό θέαμα να… πανηγυρίζει (!) που απορρίφθηκαν όσα και εκείνη επιδίωκε (όπως το ευρωομόλογο), ενώ προχώρησαν όσα και εκείνη ήθελε να αποφύγει (όπως οι “εγγυήσεις” του νέου δανεισμού). Η κυβέρνηση δεν μπορεί, δυστυχώς, να βάλει τέλος στον κατήφορο. Ή, ακόμα χειρότερα, δεν καταλαβαίνει τον κατήφορο στον οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

ΚΚΕ: Μέρκελ-Σαρκοζί θέλουν να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης

“Η καταρχήν συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί επαναβεβαιώνει την πρόθεσή τους να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να προστατεύσουν την ισχύ των μονοπωλίων τους από την κρίση που βαθαίνει. Η προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης σημαίνει σιδερένια επιβολή των στρατηγικών στόχων της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκαν από το Μάαστριχ και τις άλλες συνθήκες που ακολούθησαν. Επιδιώκουν να πληρώσουν οι λαοί την κρίση και τα χρέη τους, να εξασφαλίσουν τη ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να προστατεύσουν την ευρωζώνη που σπαράσσεται από αντιθέσεις. Και η νέα συμφωνία του γερμανογαλλικού άξονα θα αποδειχτεί προσωρινή. Η κλιμάκωση του πολέμου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, ούτε την ανισομετρία που συνεχώς διευρύνεται στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αποτέλεσμα των ανταγωνισμών τους, και συνολικά του ξεπερασμένου καπιταλισμού” σημειώνει το ΚΚΕ.

Ο “Περισσός” εκτιμά ότι “ο λαός δεν πρέπει να ελπίζει σε λύσεις, όπως το ευρωμόλογο, που του παρουσιάζουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»” και προσθέτει: “Γι’ αυτόν θα είναι ακόμα ένα δηλητήριο, για τα καπιταλιστικά αδιέξοδα ασπιρίνη. Ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αν επιβληθεί, θα είναι συμβολικός και το όποιο όφελος θα μοιράζεται στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα. Δεν πρέπει να αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις, ούτε να υποκύψει στα νέα τρομοκρατικά διλήμματα και απειλές. Επιστροφή στο παρελθόν δεν υπάρχει. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν υποστεί βάρβαρες θυσίες για τον «ευρωμονόδρομο» και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, δεν έχουν κανένα λόγο να δεχτούν να τους καταδικάσουν οριστικά στη φτώχεια και την ανασφάλεια για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για να διασωθεί το ευρώ, η ΕΕ, το καπιταλιστικό σύστημα. Η λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη λαϊκή εξουσία είναι σήμερα επιτακτική και ζωτική ανάγκη για να ζήσει ο λαός καλύτερα, για να αναπτύξει η χώρα τις παραγωγικές της δυνατότητες”.

ΣΥΝ: Εβαλαν πολύ χαμηλά τον πήχη

“Μειωμένες προσδοκίες είχαν καλλιεργήσει οι Μέρκελ και Σαρκοζί τις προηγούμενες ημέρες, ενόψει της σημερινής συνάντησής τους. Και τις επιβεβαίωσαν, βάζοντας τον πήχη πολύ χαμηλά. Όμως σήμερα οι καιροί και οι λαοί απαιτούν η πολιτική να πάρει ξανά την πρωτοκαθεδρία έναντι των αγορών, η κοινωνία και οι ανάγκες της να επικρατήσουν των κερδοσκόπων. Αυτό συνεπάγεται όμως ριζική ανατροπή της μέχρι τώρα πορείας της ευρωοικοδόμησης. Σημαίνει έμφαση σε πολιτικές απασχόλησης, ανάπτυξης, κοινωνικών παροχών στο πλαίσιο κράτους πρόνοιας και όχι εμμονή στο χαμηλό πληθωρισμό, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.”, αναφέρει η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, Ρένα Δούρου.

“Ωστόσο, οι Μέρκελ και Σαρκοζί, με στραμμένη την προσοχή τους στη μικροπολιτική των χωρών τους, απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι παραμένουν με τη θέλησή τους, εγκλωβισμένοι στη χρεοκοπημένη πολιτική της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, αιχμάλωτοι των αγορών, δηλώνοντας ότι εμμένουν στη λάθος – όπως έχει εμπράκτως αποδειχθεί – πολιτική του “Συμφώνου του Ευρώ”, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο. Την πολιτική εμβάθυνσης της σκληρής λιτότητας, δραστικών περικοπών κάθε είδους κοινωνικών παροχών, τη διάλυση κάθε ίχνους κράτους πρόνοιας. Την πολιτική του περιβόητου “χρυσού κανόνα” για το θεσμικό, συνταγματικό περιορισμό του χρέους! Μεταξύ της μείωσης του χρέους και της ανάπτυξης, οι Μέρκελ και Σαρκοζί επέλεξαν με σαφήνεια την πρώτη σε βάρος της δεύτερης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό επίπεδο – όπως ακριβώς το βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα του Γ. Α. Παπανδρέου: Ανεργία πάνω από 16%, ύφεση 6%, μια κοινωνία σε ελεύθερη πτώση… Με την εμμονή τους να απορρίπτουν την έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο ούτως ή άλλως δεν συνιστά από μόνο του πανάκεια, οι δύο ηγέτες δεν δίνουν ελπίδα διεξόδου από την κρίση στις κοινωνίες: Στρώνουν το χαλί για νέα “πάρτι” των κερδοσκόπων και των αγορών!” Εκείνο που χρειάζεται είναι η συνολική αλλαγή πορείας της ευρωζώνης, με νέο ρόλο και αποστολή της ΕΚΤ, που πρέπει να απορροφήσει επειγόντως μέρος των εθνικών χρεών και να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες που θα παράξουν απασχόληση, με δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, και άλλα μέτρα που ο Συνασπισμός και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προτείνουν εδώ και καιρό. Εις ώτα μη ακουόντων. Δυστυχώς”, προσθέτει.

ΛΑ.Ο.Σ.

“Πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι οι προσπάθειές του θα αποβούν άκαρπες με τον Φιγιόν γιατί η Ευρώπη μας έχει στο από-Φιγιόν…”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, με αφορμή την τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου με τον Γάλλο ομόλογό του και τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί.

ΔΗΜ.ΑΡ.: Αναγκαία η έκδοση ευρωομολόγου

“Η γενικευμένη κρίση χρέους επιβάλλει μια πολιτικά ενοποιημένη Ευρώπη, με ουσιαστική οικονομική διακυβέρνηση. Η άρνηση του ευρωομολόγου και η προτεινόμενη συνταγματοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας αποτελούν το αρνητικό περιεχόμενο της  συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, χωρίς να υποτιμάται η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η πρόθεση για μια οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε.”, τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

“Η έκδοση ευρωομολόγου, με την υποστήριξη νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η συντονισμένη ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική αποτελούν την αναγκαία πολιτική για ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και η αχαλίνωτη επίθεση των αγορών. Συμπερασματικά δύο βήματα πίσω, ένα βήμα μπρος και ένα σημειωτόν ήταν το αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί”, σημείωσε.

Οικολόγοι Πράσινοι: Απαιτείται αλλαγή πολιτικής

Σχολιάζοντας, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων τη συνάντηση Σαρκοζί -Μέρκελ, η εκπρόσωπος Τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε: “Για άλλη μια φορά, οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται καταφανώς πίσω από τις εξελίξεις. Η οικονομική διακυβέρνηση, για την ακρίβεια η κοινή οικονομική πολιτική, που όφειλε να είναι προαπαιτούμενο μιας νομισματικής ένωσης, μπήκε μόλις τώρα μόνο σαν τίτλος και για την ώρα με ασαφές περιεχόμενο. Η αυτοκριτική για τα ως τώρα πεπραγμένα και παραλείψεις τους εξακολουθεί να απουσιάζει. Σαρκοζί και Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αδύνατο πλέον να αντιμετωπίζουν την πρωτοφανή οικονομική κρίση της Ευρωζώνης με προτεραιότητα τις καταρρέουσες αποδοχές που εμφανίζουν στην εσωτερική κοινή γνώμη τους.Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται αίσθηση επείγοντος και μια άλλη πολιτική, ένας άλλος τρόπος σκέψης, που εδώ και καιρό αντιπροτείνουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι”.

enet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.