Η Blogosfaira εκφράζει τις επιδιώξεις της κοινωνίας


Το blogging και τα socia media αμφισβητoυν όλες τις υφισταμένες ιεραρχίες και  βρίσκουν έδαφος σε χώρες που το κοινωνικό ασανσέρ δεν λειτούργει.

Πριν από τα blogs -και όλο αυτό που συμβαίνει-  ο τίτλος ή η ιδιότητα κάποιου έμπαινε μπροστά από την ιδέα του ή το κείμενο του  για να τους προσδώσει κυρός και βαρύτητα.  Πολλές καλές ιδέες χάνονταν καθώς ο εκφραστής τους δεν ήταν «κάποιος» κοινωνικά καταξιωμένος. Η  κοινωνική και επαγγελματική  θέση του πομπού μια ιδέας, ήταν μέσο ιεράρχησης και αξιολόγησης των ιδεών του. Η κοινωνική ιεραρχία έμπαινε εμπόδιο στης διάδοση όλων των υπολοίπων ιδεών προσπαθώντας να κρατήσει την ιδιότητα του αυθέντη για λογαριασμό της. Τώρα αυτός που κρατά την συμπεριφορά του αυθέντη (δημοσιογράφοι και πολιτικοί) γελοιοποιείται καθημερινά στα  blogs.

Όπως ήταν φυσικό η παλιά κοινωνική ιεραρχία καταστράφηκε ή καταστέρφεται  και αυτό το βλέπουμε καθαρά στην Β Αφρική και στην Ελλάδα που είναι κοντά. Αυτό είναι τελικά που ενοχλεί.

Σήμερα είναι πιο “βαριά” και πάει πολύ μακριά  η άποψη  ενός Βlogger από ότι ή γνώμη ενός μέσου ευνουχισμένου Καθηγητή πανεπιστημίου  κομματικού στεχέλους ή εξαγορασμένου δημοσιογραφικού ψιττακού. (Τσάμπα τους πληρώνεται δηλαδή).

Τώρα η ιδέα και η άποψη γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητη της επαγγελματικής ιδιότητας και  κοινωνικής επιτυχίας του πομπού. Ξαφνικά χιλιάδες πολίτες έχουν ιδέες και  λόγο και τον εκφράζουν. Μια κοινωνία που εμφανίζονταν συστηματικά ως σιωπηλή και απαθής βρήκε χώρο και τρύπωσε.

Τώρα πια η ιδέα απλώς μεταδίδεται και όσο πιο καλή είναι  τόσο πιο μακριά πηγαίνει, ενώ η πολαπλότητα των blogs και των social media καθιστά την εξαγορά τους απίθανη.

Διαμορφώθηκε έτσι μια ανεξάρτητη σφαίρα δημόσιου  διαλόγου με την δική της ιεραρχία που φτιάχνει συνολικούς άρρητους στόχους που έρχονται από τα κάτω. Το blogging συνολικά βρίσκεται πολύ κοντά στην εκλογική διαδικασία καθώς και τα δυο εκφράζουν την κοινή επιδίωξη της κοινωνίας την δεδομένη στιγμή. Αυτό  καθιστά εχθρό όλων των κυβερνήσεων που στέκονται στην συνταγματική πρόβλεψη περί θητείας, και όλων των αντιδραστικών ιεραρχιών όπως μας δείχνει η περίπτωση Cameron και άλλων ηγετών της Β Αφρικής. Θέλετε δεν θέλετε η δημοκρατία αμεσοποιείται και η αντιπροσώπευση αίρεται καθημερινά.

Μια νέα δημόσια σφαίρα οποία, μη σεβόμενη καμία από τις υπάρχουσες ιεραρχίες τις διαλύει, με στόχο να επηρεάζει καθημερινά την κεντρική πολιτική και κατ επέκταση  την ζωή της και την ζωή όλων μας.

Και βασικά τα καταφέρει μια χαρά δεδομένου ότι πάρα της άοκνες προσπάθειες των ΜΜΕ τα τελευταία 5 χρόνια έφαγε δυο τζάκια και έριξε το προσδόκιμο Βίο μιας πρωθυπουργικής  θητείας στα 2,5 χρόνια.

Στην περίπτωση ενός υπουργού βλέποντας τις περιπτώσεις Πολύδωρα Αλογοσκουφη Παπακωνσταντίνου Πάγκαλου, μπορούμε να μιλήσουμε για λίγους μήνες… κατανάλωσης. Και δεν φταίει το  blogging στην περίπτωση τους διότι  η blogosfiara απλως κατέγραψε και σχολιάσε τα όσα είπαν και έκαναν.

* Το  video που ήταν πηγή για σκέψη το είδαμε στην  sibilla

papaioannou

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.