Ψυχολογικός πόλεμος για να δεχτούν νέα σκληρότερα μέτρα οι Έλληνες


Κρούγκμαν: Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Την εκτίμηση ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα κάνουν τα πάντα για να μη χρεωθεί η ευρωζώνη την αναγκαστική έξοδο ενός μέλους της εξέφρασε ο μεγαλοεπενδυτής Σόρος. Δυσοίωνες προβλέψεις, αντίθετα, από τον νομπελίστα Πωλ Κρούγκμαν.

Η Ελλάδα είναι πιθανότερο να παραμείνει στην Ευρωζώνη παρά να αποχωρήσει εκτίμησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη που έδωσε σε ουγγρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα και αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί έδειξε ότι οι μεγάλες χώρες “θέλουν να κάνουν τα πάντα” για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο επενδυτής, προσθέτοντας ότι “έτσι, βλέπω μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει αυτό”.

Διαφορετικές εκτιμήσεις εξέφρασε πάντως ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν. Σε συνέντευξη που έδωσε στη Στοκχόλμη και επίσης αναμεταδίδει το Bloomberg δήλωσε ότι η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πάνω από το 50%.

Για την Ιταλία, ο Κρούγκμαν προβλέπει πιθανότητα 10% να φύγει από το ευρώ, ενώ το Μάιο έβλεπε μόλις 1% πιθανότητα για το ενδεχόμενο αυτό. Ο κ. Κρούγκμαν είπε ακόμη ότι η μερική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είναι πιθανόν αρκετή για να λυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Η Ιταλία και η Ισπανία, είπε, μπορεί να ξεπεράσουν τη δημοσιονομική κρίση, εφόσον δεν υπάρξει πανικός, ενώ για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία είπε ότι θα χρειασθεί μάλλον να γίνει μία διαγραφή του χρέους τους.

Αναφερόμενος στο θέμα των ευρωομολόγων, ο Σόρος είπε ότι η αποτυχία των χωρών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν την έκδοσή τους, θα οδηγήσει σε μείωση της αξιοπιστίας της, η οποία θα έχει “αδιανόητες” συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.