Παραμένει η υστέρηση στα έσοδα – Στα 15,571 δισ. ευρώ το έλλειμμα


Οι αποκλίσεις παραμένουν στον κρατικό προϋπολογισμό παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε ανά μήνα στόχους για έσοδα και δαπάνες με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» η «μαύρη τρύπα» ύψους 4,5 δισ. ευρώ από την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουάριου – Ιουλίου 2011, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα έφτασε τα 15,571 δισ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 16.475 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το έλλειμμα εμφανίζεται αυξημένο κατά 3,122 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν το πρώτο επτάμηνο του 2011 σε 26.846 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 1,825 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010, ενώ υπολείπονται του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ.

Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Διαβάστε σε PDF την Πορεία Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.