«Βαρίδι» στην τσέπη μας η «κληρονομιά» Παπακωνσταντίνου


Αυξημένο κατά 25% στα 15,57 δισ. ευρώ καταγράφεται το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έναντι ελλείμματος 12,5 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2010.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν αργά το βράδυ στη δημοσιότητα από το γραφείο του αναπληρωτή  υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη προκύπτει ότι η τεράστια αυτή διεύρυνση του ελλείμματος -σε μια χρονιά που υπολογίζεται ότι το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 7  δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ από το 10,5% του ΑΕΠ το 2010 στο 7,5% ΑΕΠ- διαμορφώθηκε από δύο παράγοντες. Την υστέρηση των εσόδων που φτάνει στο επτάμηνο τα 3,45 δισ. ευρώ και την υπέρβαση των δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Στα στοιχεία του προϋπολογισμού του επταμήνου ενσωματώνονται και οι νέες αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις  για έσοδα και δαπάνες που έχουν υιοθετηθεί στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο οι οποίες οδήγησαν και  στην λήψη των πρόσθετων μέτρων ύψους 6,7 δισ. για τον προϋπολογισμό.

Με αυτά τα δεδομένα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26.846 εκατ.  ευρώ και είναι μειωμένα κατά 6,4% σε σύγκριση με 28.671 εκατ. ευρώ που είχαν φτάσει τα έσοδα  του 2010 . Υπολείπονται όμως μόνο κατά 87 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το νέο στόχο του επταμήνου που είναι 2.6876 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών,  στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον πεντάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 – 2015 και  αναμένεται να φέρουν στα  κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 3,1 -3,2 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,3% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
* στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. €
* στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της  μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.691 εκατ. ευρώ,
* στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ και
* στα νοσοκομεία κατά 779 εκατ. ευρώ (535 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 244 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,8% ή κατά 1.390 εκατ.  ευρώ στα 30,174 εκ ευρώ από 28.784 εκ ευρώ το ίδιο διάστημα πέρσι κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 411 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.217 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 301 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 535 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 8,1%  ή κατά 104 εκατ.  ευρώ στα 117 εκατ. ευρώ από 1276 εκ  ευρώ το ίδιο διάστημα πέρσι μετά όμως από την περικοπή του συνολικού προϋπολογισμού  του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 950 εκ ευρώ σύμφωνα με τις νέες παραδοχές του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.

Αντιστοίχως δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 37,6 ή 1.581 εκατ. ευρώ και φτάνουν για το επτάμηνο τα 2629 εκ  ευρώ από 4201 εκ  ευρώ το  διάστημα  Ιανουαρίου  Ιουλίου του 2010.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.