Ολιγόωρη αναβολή για την κατεδάφιση της Παιδείας


Αλλαγές που κατεδαφίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, φέρνει το νομοσχέδιο  για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που εισάγεται αύριο τελικά προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τετάρτη αναμένεται η ψηφοφορία.Συγκεκριμένα δόθηκε ολιγόωρη αναβολή για την κατεδάφιση της Παιδείας, καθώς γίνεται προσπάθεια για «συμφωνίες», έστω και την τελευταία στιγμή. Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα ξεκινούσε τη Δευτέρα, θα συζητηθεί τελικά την Τρίτη, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση!

Μετά τις πρώτες σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι έχει προχωρήσει σε ορισμένες ψευτοαλλαγές  του τελικού κειμένου, κυρίως αναφορικά με τη σύνθεση του νεοσύστατου συμβουλίου διοίκησης, το οποίο είναι επιφορτισμένο και με την εκλογή του πρύτανη.

Το αρχικό κείμενο προέβλεπε ότι το 15μελές όργανο αποτελείται από επτά πανεπιστημιακούς, επτά εξω-πανεπιστημιακούς και έναν φοιτητή. Στο κείμενο που τελικά θα συζητηθεί αναμένεται η αναλογία αυτή να αλλάξει υπέρ των πανεπιστημιακών, σε οκτώ προς επτά ή οκτώ προς έξι.

Οι πρυτάνεις εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στη μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα το συμβούλιο διοίκησης. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι το υπουργείο δεν έλαβε υπόψιν του τις προτάσεις τους στη σύνταξη του νομοσχεδίου και κάνουν λόγο για αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου και κατάργηση του αυτοδιοίκητου.

Επίσης, επιμένουν ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος στην πράξη και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν τυχόν κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στην έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Για σήμερα οι πρυτάνεις έχουν καλέσει  τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου, ενώ συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει και η ΠΟΣΔΕΠ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου εμφανίζεται αδιάλλακτη και… απειλεί ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει. «Στο πανεπιστήμιο δημοκρατία δεν σημαίνει ούτε «κομματοκρατία», ούτε «μετριοκρατία». Δημοκρατία στο πανεπιστήμιο σημαίνει αξιοκρατία, λογοδοσία, ποιότητα και αριστεία. Τα κόμματα και οι παρατάξεις δεν μπορεί να έχουν ρόλο στα πανεπιστήμια. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος διδασκαλίας και έρευνας» είπε η υπουργός Παιδείας.

kentrinews.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.