Βενιζέλος: “Συζητήσαμε στις Βρυξέλλες για εμπράγματες εγγυήσεις 50 δισ. ευρώ”


Τις σκοτεινές πτυχές των διαπραγματεύσεων με τις δάνειες δυνάμεις αναγκάστηκε να φανερώσει χθες στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκαλύπτοντας -εσκεμμένα ή του ξέφυγε;- ότι ο ίδιος και ο Γ. Παπανδρέου είχαν δεχτεί συζήτηση της αξίωσής τους για εμπράγματες εγγυήσεις 50 δισ. Ευρώ, προκειμένου, πριν από έναν μήνα, να εγκρίνουν το νέο δάνειο των 109 δισ.!

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδειξε ότι οι συνεχείς γκάφες του τον έχουν αποσταθεροποιήσει, με αποτέλεσμα να αποκαλύψει κρυφά σημεία των συμφωνιών και των διαπραγματεύσεων και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν κι άλλα που δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας… Αρχικά, αποκάλυψε ότι, μετά τις ενστάσεις της Φινλανδίας να συμμετάσχει στον νέο μηχανισμό στήριξης και την προϋπόθεση εμπραγμάτων εγγυήσεων, ο όρος που μπήκε στα πρακτικά της απόφασης της 21ης Ιουλίου ήταν ότι, για να ψηφίσει η Φινλανδία και να υπάρξει η πολυπόθητη ομόφωνη απόφαση, θα έπρεπε να υπάρξει διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών. Με απλά λόγια, να διαπραγματευτούμε τι θα δώσουμε στους Φινλανδούς για να μας δώσουν το ένα δισ. και να μην τινάξουν τον νέο μηχανισμό στήριξης στον αέρα.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος μάλιστα αποκάλυψε ότι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν ότι η συζήτηση ξεκίνησε με αρχικό αίτημα όλων των εταίρων μας -και όχι μόνο της Φινλανδίας- η Ελλάδα να δώσει εμπράγματες εγγυήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τη Φινλανδία έγιναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είχαν ως αποτέλεσμα από το αίτημα για εμπράγματες εγγυήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ η συμφωνία να κλείσει με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, προϊόν του μηχανισμού στήριξης» ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Βενιζέλου. Εχοντας προφανώς καταλάβει ότι υπέπεσε και σε άλλη γκάφα, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Βενιζέλος προκάλεσε με το αλαζονικό ύφος και προφανώς, θεωρώντας μόνα εξυπνοπούλια στον κόσμο τον εαυτό του και την τρόικα, χαρακτήρισε τη συζήτηση που γίνεται τραγική στην αφέλεια και την ανευθυνότητά της. «Μόνο στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και ορισμένοι σχολιαστές που πιστεύουν ότι είναι ευφυέστεροι ή πονηρότεροι του συνόλου της Ε.Ε. Είναι είτε εντυπωσιακά αφελές είτε δραματικά ανεύθυνο να εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση και να λέει ότι σε σχέση με τη Φινλανδία πήραμε εμείς μια πρωτοβουλία που δεν έπρεπε να ληφθεί» είπε.

Κατά τα άλλα, τι κι αν επικάλυψε τον λόγο του με το γνωστό περισπούδαστο αλλά κενό περιεχομένου για μια ακόμα φορά ύφος, τι κι αν θύμισε Φιντέλ Κάστρο μιλώντας για δύο ώρες, απαντώντας απλώς σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος -και- χθες δεν κατάφερε να πει τίποτα παραπάνω από τα αυτονόητα και απλώς να δικαιώσει τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία που διακηρύσσουν ότι το φάρμακο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για τη γιατρειά της οικονομίας είναι λάθος και το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Οσον αφορά την ύφεση, επανέλαβε ότι φέτος θα διαμορφωθεί πάνω από το 4,5%, προβλέποντας ότι δεν θα μπορέσει η χώρα να μπει σε θετικό πρόσημο ούτε του χρόνου. Αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματά του θα είναι πενιχρά.

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.