Το χρήμα που διακινείται στις αγορές είναι 9 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ


Στο γράφημα παρουσιάζεται το παγκόσμιο ΑΕΠ και το χρήμα που διακινείται στις αγορές με διάφορες μορφές.

Όπως βλέπετε το χρήμα αυτό είναι σχεδόν 9 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ. Με απλά λόγια αν όλοι διεκδικήσουν τα λεφτά που έχουν ρίξει στις αγορές θα χρειαστούν 9 πλανήτες όπως η Γη για να πάρουν τα χρήματά τους.

Είναι προφανές λοιπόν ότι το οικονομικό οικοδόμημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Καταρρέει η εμπιστοσύνη; Τότε καταρρέει και η οικονομία. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί με όλες αυτές τις εκκλήσεις για σφικτή δημοσιονομική πολιτική και μέτρα λιτότητας. Όλο και περισσότερο χρήμα αποσύρεται από την οικονομία υπό τον φόβο του μελλούμενου.

Τα χρέη των κυβερνήσεων είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν όχι να αποπληρωθούν (αυτό άλλωστε δεν γίνεται) αλλά ούτε και να μειωθούν. Ο άνθρωπος έφτιαξε ένα οικονομικό μηχανισμό για την παραγωγή ανάπτυξης ο οποίος ξέφυγε από τον έλεγχο. Βασίστηκε στην ταχεία τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών και νόμισε ότι θα συνεχίζονταν με τον ίδιο ρυθμό για πάντα. Έκανε λάθος όμως. Η πραγματική τεχνολογική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και πλέον δεν μπορεί να στηρίξει την υπερβολική λογιστική ανάπτυξη των κρατών.

center24

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.