Τι κρύβεται πίσω από τις συζητήσεις για συνεργασία


Το ΠΑΣΟΚ θέλει να έχει τον πρώτο λόγο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια προπαγανδιστικής επιβολής του σεναρίου για συναίνεση – συγκυβέρνηση – συγκατοίκηση, όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις και συνεντεύξεις των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και των ηγετών των μικροτέρων κομμάτων.

Με εξαίρεση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, που στη συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» ζήτησε καθαρές λύσεις, όλες οι άλλες δηλώσεις βρίσκονται στην κατεύθυνση μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Τα κυβερνητικά στελέχη, όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις των κ.κ. Ρέππα και Λοβέρδου, επιθυμούν αυτήν την εξέλιξη χωρίς… εκλογές.

Ο κ. Ρέππας μάλιστα διερωτάται για ποιο λόγο η συνεργασία να γίνει μετά τις εκλογές και όχι πριν από αυτές – δηλαδή χωρίς να εκφραστεί ποτέ η λαϊκή βούληση και οπωσδήποτε με τον σκοπό να συνεχίσει να έχει το ΠΑΣΟΚ τον πρώτο λόγο, αφού χωρίς εκλογές παραμένει αυτό πρώτο κόμμα.

Κι’ αυτό, διότι γνωρίζουν καλά πως αν γίνουν εκλογές, ακόμη και στην περίπτωση της μη εξασφάλισης αυτοδυναμίας από κάποιο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι πρώτο κόμμα και επομένως δεν θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

«Το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί μία ανοικτή προοπτική, είτε γίνουν είτε δε γίνουν εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», συμπλέοντας και ο ίδιος με την άποψη ότι μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς επέμεινε στο αίτημα για εκλογές, αλλά δήλωσε πως ζητά «καθαρή εντολή για καθαρές λύσεις». Ζητά δηλαδή από τον λαό την αυτοδυναμία που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όπως αναμένεται να αναπτύξει στη ΔΕΘ.

Φυσικά, το πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει η αδυναμία μέχρι στιγμής εξεύρεσης λύσης έναντι των φινλανδικών διεκδικήσεων. Αλλά και το αδιέξοδο όσον αφορά στην ανταλλαγή ομολόγων.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat ότι πρέπει να βρεθεί λύση το «συντομότερο δυνατόν», ώστε «να αποφευχθούν σοβαρότερες συνέπειες στην Αθήνα και άλλες χώρες», αναγνωρίζοντας πως το φινλανδικό αίτημα θα μπορούσε να πλήξει και την εικόνα της χώρας του στην ΕΕ.

Δεν δίστασε μάλιστα να προσθέσει – αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ίδιος είναι υπέρ των σχεδίων διάσωσης – πως το συμφέρον της Φινλανδίας είναι να αυξήσει την επιρροή της στην ΕΕ (και όχι να γίνει το μαύρο πρόβατο που αντιδρά).

Οι διαβουλεύσεις για το θέμα των εγγυήσεων θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα, ενώ παράλληλα καταφθάνει και το κλιμάκιο της τρόικας για την πέμπτη αξιολόγηση.

Μέχρι στιγμής, όλα παραμένουν στον αέρα, γεγονός που τροφοδοτεί τις συζητήσεις για συνεργασίες και συγκυβερνήσεις – προφανώς για να υπάρξει συναίνεση και σε άλλα θέματα πλην της παιδείας…

Σοφία Βούλτεψη

elzoni.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Τι κρύβεται πίσω από τις συζητήσεις για συνεργασία

 1. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  Με την συνεργασία….

  1. Το ΠΑΣΟΚ αμέσως μοιράζεται τις ευθύνες με τους υπόλοιπους…..άρα το συμφέρει…
  2. Η Ν.Δ. μπαίνει στην κούρσα διακυβέρνησης και θεωρεί ότι θα περάσουν οι επιλογές της…άρα την συμφέρει…
  3. Το ΛΑ.ΟΣ κάνει επιτέλους το όνειρό του πραγματικότητα για συγκυβέρνηση…άρα το συμφέρει…
  4. Η τρελοκαμπέρω η Μητσοτάκαινα γλυτώνει προσωρινά την πολιτική της εξαφάνιση……άρα την συμφέρει….

  Δηλαδή με λίγα λόγια…..ότι δεν συμφέρει εμάς…..

  Αν και προβλέπω στο τέλος να τρώνε όλοι τους οικουμενικό ξύλο…..

  κι αυτό σίγουρα μας συμφέρει…..

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.