ΝΔ: «Αλαλούμ στο Λ.Σ. και στις Υπηρεσίες του τ. Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής»


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή θέμα: «Αλαλούμ στο Λ.Σ. και στις Υπηρεσίες του τ. Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«κ. Υπουργοί,
Είναι γνωστή και αναμφισβήτητη η αναγκαιότητα επανασύστασης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝΑΠ) και επανασύνδεσής του με το Λιμενικό Σώμα (ΛΣ). Ωστόσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σε αποτυχημένους πειραματισμούς, παραγνωρίζοντας τόσο το νευραλγικό ρόλο του Λ.Σ στη ναυτιλία, όσο και το σημερινό αλαλούμ.
Γιατί τα «παρατράγουδα» είναι πολλά, τα οποία άλλωστε οδήγησαν πρόσφατα σε παραίτηση και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χάρη Παμπούκη. Ενδεικτικά, μετά τη ψήφιση του νόμου 3922/2011 (Α 35) για τη σύσταση Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και του ΠΔ. 67/2011 (Α 164) για την “Οργάνωση των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής”, παρατηρούνται τα ακόλουθα:
1. Με τις διαταγές τοποθετήσεων Δ/ντών στους Κλάδους και τις νέες Δ/νσεις και Υπηρεσίες του Αρχηγείου, αποδυναμώνονται νευραλγικές Δ/νσεις του Υπ. Ναυτιλίας χωρίς ουσιαστικά να αντικαθίστανται από άλλα στελέχη ΛΣ ούτε καν από Πολιτικούς Υπαλλήλους (με αποτέλεσμα να υπο-λειτουργούν).
2. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει στελέχωση των περισσοτέρων Υπηρεσιών του Αρχηγείου.
3. Λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας στο χωροταξικό , μέχρι σήμερα ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για το ποιοι χώροι διατίθενται για τη στέγαση των νέων Υπηρεσιών, δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για το αρχείο που απαιτείται να μεταφερθεί ή δημιουργηθεί εκ νέου για την κάλυψη των αναγκών των νέων Υπηρεσιών ΛΣ, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ούτε καν για το θέμα του δικτύου επικοινωνίας (τηλ., φαξ, e-mails κλπ.) των νέων Υπηρεσιών του Αρχηγείου.
4. Εν ολίγοις, αυτή τη στιγμή, έχουν συσταθεί Υπηρεσίες στο Αρχηγείο χωρίς να έχουν επανδρωθεί και χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλεψη για την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους. Ακόμα και για Δ/νσεις που προϋπήρχαν του νόμου 3922/11, όπως η Δ/νση Ασφαλείας (αστυνομικού χαρακτήρα), η οποία κατακερματίσθηκε σε τρείς νέες Δ/νσεις, προσπαθούν να λειτουργήσουν με το παλαιό καθεστώς, αφού δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για το που θα εγκατασταθούν(π.χ. Που έχει εγκατασταθεί η Δ/νση Αλιείας;).
5. Το πρόβλημα επιτείνεται, αν λάβει κανείς υπόψη ότι μέχρι σήμερα ουλικοτεχνικός εξοπλισμός των Δ/νσεων – Υπηρεσιών του τ. ΥΕΝ, όπου υπηρετούσαν και υπηρετούν στελέχη του ΛΣ, δεν ανήκουν στο ΛΣ (πλην των χερσαίων, εναερίων και πλωτών μέσων ή του εξοπλισμού Δ/νσεων Ασφαλείας, Λιμενικής Αστυνομίας και Έρευνας & Διάσωσης).
6. Επομένως, η σύσταση του Αρχηγείου και ο διαχωρισμός των Υπηρεσιών του τ. ΥΕΝΑΠ προκαλεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εξοπλισμού (ποιος παίρνει τι), το πόσο θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο η σύσταση του Αρχηγείου, από τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν του εξοπλισμού ανήκει κατά κυριότητα στο τ. ΥΕΝΑΠ και νυν Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ποια πρόβλεψη υπάρχει και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
Εν κατακλείδι, η νέα κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν εξυπηρετεί κανένα από τα δύο διοικητικά σχήματα. Ούτε το Αρχηγείο ούτε τις Δ/νσεις του τ. ΥΕΝΑΠ, διότι έχει υπάρξει κατακερματισμός του προσωπικού. Το ΛΣ αδυνατεί να υποστηρίξει με προσωπικό και τα δύο σχήματα, ενώ υπάρχει καταφανής αδυναμία, οι πολιτικοί Υπάλληλοι να αναλάβουν ουσιαστικά καθήκοντα στις Δ/νσεις όπου υπηρετούν στελέχη ΛΣ.
Με την προοπτική να υπάρξουν άμεσα νέες τοποθετήσεις στις Υπηρεσίες του Αρχηγείου στελεχών, που σήμερα υπηρετούν σε Δ/νσεις του τ. ΥΕΝΑΠ, είναι νομοτελειακή η κατάρρευση του συστήματος στο κομμάτι της Ναυτιλίας, χωρίς όμως να έχει διαφανεί από την άλλη πλευρά, η καλή και εύρυθμη λειτουργία του Αρχηγείου.
Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
– Έχουν στελεχωθεί και σε ποιο ποσοστό οι νέες Υπηρεσίες του Αρχηγείου; (αναλυτικά ανά Δ/νση).
– Σε ποιους χώρους (αναλυτικά στοιχεία) έχουν εγκατασταθεί, έτσι ώστε ο πολίτης να έχει δυνατότητα πρόσβασης; Έχει υπάρξει μέριμνα για τον εφοδιασμό τους με το υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αρχείο); Ποιοι είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας (τηλεφωνικό κέντρο, fax, e-mails κλπ.) των νέων Υπηρεσιών του Αρχηγείου με τον πολίτη (να κατατεθεί κατάλογος);
– Πόσο θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο, η σύσταση του Αρχηγείου ΛΣ; Πως θα καλυφθουν σε αριθμούς και ποιότητα οι θέσεις των στελεχών του ΛΣ που αποχωρούν από τις Δ/νσεις του τ. ΥΕΝ;
Ο ερωτών βουλευτής,

Γιάννης Πλακιωτάκης»

marinews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.