Διαρροή που (τους) “καίει”


thumb

Από το Μαρικάκι

Το συνολικό πακέτο των τηλεγραφημάτων από τις πρεσβείες των αμερικανών όπου γης προς την Ουάσιγκτον έχει φύγει πλέον από τα χέρια των Wikileaks και του περιώνυμου ιδρυτή τους Τζούλιαν Ασάνζ. Κυκλοφορεί πλέον ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο με τα τηλεγραφήματα αφιλτράριστα όσον αφορά ονόματα αμερικανών αξιωματούχων και άλλα ευαίσθητα για τους αμερικανούς στοιχεία. Είτε πρόκειται πάντως για διαμάχη μεταξύ του Ασάνζ και πρώην συνεργατών του (ένας πρώην στενός συνεργάτης του κι ένας δημοσιογράφος της Γκάρντιαν) εμείς είμαστε σε θέση να μάθουμε κάποια πραγματάκια όσον αφορά την εδώ Πρεσβεία, καθώς η ιστοσελίδα The Press Project απέκτησε πρόσβαση στο πακέτο και ανεβάζει σταδιακά τηλεγραφήματα με προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον.

Μέχρι στιγμής έχει ανεβάσει καμιά 12αριά τηλεγραφήματα από τα οποία προκύπτει όχι μόνο το στενό ενδιαφέρον  της πρεσβείας για μια σειρά από ζητήματα, από το εκπαιδευτικό σύστημα και την τύχη των πτυχίων των κολλεγίων αμερικανικών συμφερόντων έως την αναδιοργάνωση της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και η προθυμία των υπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (των περιόδων της θητείας των Ρις και Σπέκχαρντ στην Αθήνα) να ενημερώσουν λεπτομερώς για τα εσωτερικά των δύο μεγάλων κομμάτων και της εκάστοτε κυβέρνησης, και για όλα τα θέματα για τα οποία οι αμερικανοί ζητούσαν πληροφόρηση, ασκούσαν πιέσεις ή απεύθυναν «συστάσεις». Πλην κυβερνητικών μελών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την πρεσβεία «τα έλεγε» και το ΛΑΟΣ.

Μεταξύ των προσώπων για τους οποίους φέρεται να ενημέρωνε την Ουάσιγκτον η αμερικανική πρεσβεία (έχοντας άμεσες ή έμμεσες επαφές μαζί τους) είναι του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Καρατζαφέρη, του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Β.Μεϊμαράκη, της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, των τέως υπουργών Εξωτερικών Δ.Δρούτσα και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της Ντόρας Μπακογιάννη, της βουλευτή του ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλα, των βουλευτών της ΝΔ Απ.Τζιτζικώτα, Χρ.Σταϊκούρας και Ε.Παπαδημητρίου κ.ά.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα η Ντόρα, η αγαπημένη των αμερικανών, έδωσε μάχη (ανεπιτυχώς) για την αγορά αμερικανικών F-16, ενώ ενημέρωση για τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια οι αμερικανοί είχαν αρμοδίως τόσο από την Διαμαντοπούλου όσο και από τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη (με την ιδιότητα του επικεφαλής του εθνικού διαλόγου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ).

Σε γενικές γραμμές «οι αμερικανοί είναι φίλοι μας» και πασχίζουν πολύ γι’ αυτό αν υπολογίσει κανείς ότι μέχρι και τις σχολές δημοσιογραφίας (σύμφωνα με προηγούμενα τηλεγραφήματα του Wikileaks, προ διαρροής) είχαν βάλει στο μάτι για την καλλιέργεια μελλοντικών γενεών δημοσιογράφων μη καχύποπτων απέναντι στο αμερικανικό στοιχείο ( ή στοιχειό;).

Τόσο «φίλοι» που «οι δικοί μας» εδώ τους ενημερώνουν μέχρι κεραίας και για τα εν οίκω και για τα εν δήμω, ενίοτε δίνουν και μάχες για τα συμφέροντά τους.

Ντροπή σε όποιον σκεφτεί ότι είναι τοποτηρητές μας. Είναι φίλοι τελεία και παύλα. «Εχθροί» της χώρας είναι οι «συντεχνίες».

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.