Η Ελλάδα κατάντησε η Κόπρος του Αυγεία


Απανωτά δημοσιεύματα για αδυναμία της Ελλάδας να βγει από την κρίση και για κατάρρευση της οικονομίας της, φουντώνουν τα σενάρια για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Μπορεί το σενάριο που δημοσίευσε προχθές η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να είναι από απίστευτο έως… έργο επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν ότι η μοναδική σωτηρία της ευρωζώνης είναι η αποβολή της Ελλάδας.

Τι λένε λίγο πολύ οι ξένοι οίκοι, οι αναλυτές και οι εφημερίδες; Ότι καλύτερα θα ήταν η Ελλάδα να βγει εκτός ευρώ, να λύσει τα προβλήματά της και ίσως κάποτε να επανέλθει. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για άλλες χώρες του νότου, δηλαδή Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία εφόσον δεν καταφέρουν να βρουν λύσεις στα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

Οι πιο σκληροί μιλούν για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, μια Ευρώπη του Βορρά και του Νότου όπου οι πρώτες χώρες θα έχουν ένα ισχυρό ευρώ και οι άλλες θα βρίσκονται σε δεύτερη και τρίτη ταχύτητα.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν τρόποι για την αποβολή μιας χώρας μέλους, ουσιαστικά αυτό που φαίνεται να γίνεται στις «κουζίνες» της Ευρώπης είναι μια προεργασία για τη μικρότερη δυνατή απώλεια που θα έχει η Ένωση από την απομάκρυνση της Ελλάδας.

Η εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της με τίτλο “Επιστροφή στο μηδέν για την Ελλάδα;”ουσιαστικά κάνει λόγο για αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

Η γερμανική εφημερίδα “Die Welt” με τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη» παραλληλίζει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με τον Κόπρο του Αυγεία, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα δεν υπάρχει κάποιος Ηρακλής για να καθαρίσει τη βρώμα από τους στάβλους του Βασιλιά της Ήλιδας».  Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ ως ένα καλό παράδειγμα

Ο Harald Hau, καθηγητής οικονομικών στο Swiss Finance Institute και στο Παν/μιο της Γενεύης, τάσσεται κατά της λύσης του ευρωομολόγου απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Απογοητευτικό για την Ελλάδα και το report της Citi που κάνει λόγο για κούρεμα τουλάχιστον 65% των ελληνικών ομολόγων κάτι που θα σημάνει πρόσθετα ομόλογα 24 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν τα δημοσιεύματα που θα μας δείχνουν το δρόμο της εξόδου από το ευρώ ως παραδειγματισμό προς τους άλλους αδύναμους κρίκους.

 

Ελλάδα: Μια ανίατη, και ιδιάζουσα περίπτωση.

 Δυο χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα μοιάζει αδιάφορη απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στην ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης του φαντάσματος της χρεοκοπίας, γράφει η γαλλική LIberation. Το δημόσιο χρέος της είναι 160% του ΑΕΠ, κάπου €360 δις., ενώ το έλλειμμα του 2011 αναμένεται να ξεπεράσει το επιθυμητό 7.5% του ΑΕΠ.

Έχουν ψηφιστεί μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν εφαρμόζονται. Η τρόικα θα πρέπει να αντιληφτεί ότι η Ελλάδα είναι η σύγχρονη εκδοχή ενός πηγαδιού χωρίς πάτο, όπως αυτό που έπρεπε να γεμίσουν οι κόρες του Δαναού… Το κράτος είναι δυσλειτουργικό. Όπως μας είπε ένας αξιωματούχος στο Παρίσι: «Πιστεύαμε πως η Ελλάδα είναι ένα φυσιολογικό κράτος, αλλά κάναμε λάθος. Τα προβλήματά της δεν μπορούν να λυθούν σε 1-2 χρόνια. Θα χρειαστεί βοήθεια για να φτιαχτεί ένα λειτουργικό κράτος, και αυτό απαιτεί χρόνο. Για αυτό και θα πρέπει να την προστατεύουμε από τις αγορές μέχρι τότε…».

Μέσα σε αυτά λοιπόν τα πλαίσια, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη που κάποιες χώρες, όπως η Φιλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβακία, και η Ολλανδία, αναγκάστηκαν «βιαίως», προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο οικονομικής διάσωσης της 21ης Ιουλίου.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές, πως η Ελλάδα αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση. Δεν είναι όπως η Ιρλανδία, που επίσης διασώθηκε, και ήδη προχωρά προς μια γρήγορη ανάκαμψη.

“Το ερώτημα τώρα είναι: Θα μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία;” καταλήγει το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας

Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα χάνει και την όποια ευκαιρία της έχουν δώσει με τα δάνεια. Οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, τα δημοσιονομικά επιδεινώνονται, οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, η κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Τίποτε δεν προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η Ελλάδα θυμίζει το σκύλο που κυνηγά συνεχώς την ουρά του και είναι στο ίδιο σημείο. Αυτό όμως που προκύπτει από τα δημοσιεύματα που παραθέτουμε και άλλα στον διεθνή Τύπο είναι ότι καλλιεργείται πλέον συστηματικά κλίμα εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Η Ελλάδα κατάντησε η Κόπρος του Αυγεία

  1. Ὁ/ἡ Aννη γράφει:

    Για μας θα είναι σοκ αν βγούμε από το Ευρώ; Γι΄αυτούς τι θάναι; Είμαστε οι καλύτεροι αποδέκτες της βιομηχανικής παραγωγής τους . Είμαστε η χώρα που από Βορρά ως Νότο ντυθήκαμε SIEMENS , LIDL, PRAKTIKER, IKEA , MERCEDES ,GOLF κλπ,κλπ. Είμαστε η καλύτερη αγορά τους .Και είμαστε αυτοί που τους καταστήσαμε άρχοντες του ευρώ. Οι μόνοι που ωφελούνται πάρα πολύ με την χρεωκοπία μας είναι αυτοί. Είμαστε εγκλωβισμένοι στον οικονομικό πόλεμο που μας επέβαλαν και είμαστε περισσότερο εγκλωβισμένοι γιατί λόγω του ευρώ δεν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας και να προχωρήσουμε.Είμαστε αλυσοδεμένοι χειροπόδαρα είμαστε καταδικασμένοι ραγιάδες γιατί με τους ανίκανους προδότες κυβερνώντες που έχουμε και με μία επίσης πουλημένη αντιπολίτευση χωνόμασε πιο βαθιά στην οικονομική υφεση. Μας απειλούν να μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη . ΄Ισως αυτό να ήταν και η σωτηρία μας. Δεν ξέρω τι πρέπει και τι δεν πρέπει , ξέρω ότι αυτό που για μας ακουγόταν παραμύθι και ιστορία τώρα το βιώνουμε όχι με όπλα αυτή τη φορά [ακόμα] , είμαστε υπόδουλοι άλλη μια φορά , μόνο που δεν ξέρουμε ποιός είναι πραγματικά ο εχθρός μας . Τοτε τουλάχιστον οι γονείς μας και οι παππούδες μας ήξεραν ποιόν πολεμούσαν . Τώρα δεν ξέρουμε . Αναρωτιέμαι όμως αν και τότε αξιζε να χυθεί τόσο αίμα. Για ποιά Ελλάδα πολέμησαν; για ποιά χώματα; Μήπως γιατί οι μεγάλοι ήθελαν τους Αμερικανοεβραίους κυβερνήτες μας και όχι τους Γερμανούς; Και ναι μεν νικήθηκαν οι Γερμανοί αλλά έγιναν και πάλι οι ισχυροί κυρίως με τη δική μας βοήθεια; [ούτε αποζημιώσεις από τον πόλεμο για τα χιλιάδες θύματα ] και πολλά εργατικά χέρια ελλήνων μεταναστών αναζητώντας δουλειά αφού στην ισοπεδωμένη Ελλάδα ήταν αδύνατο ΄Εγιναν αυτοί μεγάλοι και τρανοί αλλά εμείς σηκώσαμε λίγο κεφάλι και τώρα χλευάζοντάς μας με τις ευλογίες και του προδότη Πρωθυπουργού μας [ “ΚΥΒΕΡΝΩ ΕΝΑΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΛΑΟ”] μας λένε ” ΜΕΣΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΡΑΓΙΑΔΕΣ…….]

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.