Le Monde: “Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχασε και τη λίγη αξιοπιστία που είχε ανακτήσει ..”..


«Εξαντλήθηκε η υπομονή με την Αθήνα»

H διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η ανησυχία των Ευρωπαίων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα κυριαρχούν στα σχόλια του γερμανικού τύπου.

Στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Εξαντλήθηκε η υπομονή με την Αθήνα» διαβάζουμε στον υπότιτλο: «Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει μέτρα λιτότητας όπως περίμενε η ΕΕ. Μέλη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού προτείνουν στην Ελλάδα την έξοδο από την ευρωζώνη».

«Η Ελλάδα εγείρει αμφιβολίες για τη βούληση ή την ικανότητά της να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της», παρατηρεί η εφημερίδα.
«Η κυβέρνηση στο Βερολίνο αντιμετώπισε με ανησυχία την ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. Από την πλευρά της η Αθήνα δικαιολογεί την ανααποτελεσματικότητα των μέτρων με την οικονομική ύφεση. Όμως ΔΝΤ και ευρωζώνη αμφισβητούν αυτό το επιχείρημα. Κατά την άποψη των Βρυξελλών η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλα προβλήματα με την είσπραξη των φόρων. Και την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θέλουν να διαπραγματευθούν μια νέα συλλογική σύμβαση και να αποδεχθούν περικοπές στις συντάξεις. Για τους λόγους αυτούς η τρόικα ζητά περισσότερες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Όμως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται».

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες

Το περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί στις σελίδες του συνεντεύξεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Εκτός αυτού το περιοδικό δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Χρέος εκτός ελέγχου». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Οι Φινλανδοί ζητούν εγγυήσεις, οι ιδιώτες επενδυτές διστάζουν και η Ελλάδα αποτυγχάνει στους στόχους της. Οι αμφιβολίες για τη σωτηρία εντείνονται».
«Οι ελπίδες για ένα καλό τέλος του ελληνικού δράματος, που αναπτερώθηκαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου, έχουν εν πολλοίς διαψευστεί. Αμέσως μετά τη Σύνοδο η αξία των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε παροδικά στα ύψη. Σήμερα όμως η αξία τους μοιάζει να «εξερευνά» νέα, απύθμενα βάθη. Ένα παράδειγμα: Ομόλογο που λήγει το Μάρτιο πωλείται στο 70% της ονομαστικής του τιμής.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους γερμανικής τράπεζας: ‘ Ώρες-ώρες αμφιβάλλω σοβαρά για τη θέληση των Ελλήνων».
Σε κίνδυνο η διαδικασία επικύρωσης; 

Την ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μοιράζεται και η γαλλική εφημερίδα Le Monde:
«Όπως όλα δείχνουν, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχασε και τη λίγη αξιοπιστία που είχε ανακτήσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και το δεύτερο πακέτο σωτηρίας. Η διστακτικότητα της Ελλάδας θα έχει τραγικές συνέπειες στη διαδικασία επικύρωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια». 

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15364830,00.html

exomatiakaivlepo

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.