Αυξημένος κίνδυνος τουρκικής πρόκλησης τις επόμενες εβδομάδες


του Σταύρου Καρκαλέτση*

Eδώ και χρόνια, από την εποχή του ρομαντικού -και ποινικοποιημένου τότε- πατριωτισμού, τα γράφαμε και τα γράφουμε, τα φωνάζαμε και τα φωνάζουμε. Με κίνδυνο να καταστούμε αφόρητα μονότονοι. Και ενοχλητικοί. Ποιά; Τα αυτονόητα, κόντρα στον εκγιουσουφακισμό  της εξωτερική μας πολιτικής, τον πηλιογουσισμό όσων την ασκούν, τον τουρκοφοβικό κατευνασμό και τον μικροαθηναικό δοσιλογισμό. Ότι δηλαδή:

-Οι Τούρκοι γνωρίζουν πως στο ψιλοφτέρνισμά τους, οι πολιτικές ελίτ του Κολωνακίου παθαίνουν πνευμονία, διάρροια και ίλιγγο. Τρία σε ένα!

-Η Τουρκία δεν παίζει και δεν μπλοφάρει. Αν είναι σίγουρη ή σχεδόν σίγουρη για το αποτέλεσμα, χτυπάει.

– Οι Τούρκοι, ντοπαρισμένοι από ακατάσχετη αλαζονεία και αυτοπεποίθηση, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε σκληρό τετελεσμένο τις επόμενες εβδομάδες, για να ακυρώσουν όχι μόνο τις επικείμενες γεωτρήσεις στη θάλασσα της Λεμεσού αλλά και την (μέσω Λευκωσίας) ελληνο-ισραηλινή στρατηγική σύμπραξη.

‘Ηρθε η καταδρομική επιχείρηση των Τούρκων κομμάντος προ ολίγων ημερών σε αφύλακτο φυλάκιο της Λεύκας, στη Κύπρο, και η αφαίρεση της ελληνικής και κυπριακής σημαίας, για να καταδειχθεί το που το πάνε. Όχι πάντως στο να χτυπήσουν ή αποκλείσουν την θαλάσσια πλατφόρμα της ”Noble Energy”. Οι Τούρκοι δεν είναι ηλίθιοι, για να τα βάλουν με τους Εβραίους και τους Αμερικάνους. Τσαμπουκά πουλάνε ΜΟΝΟ εκεί που τους παίρνει. Σε … εμάς δηλαδή. Στην χώρα του ΓΚΑΠ!

Υπάρχει λοιπόν αυξημένος κίνδυνο τουρκικής πρόκλησης τις επόμενες εβδομάδες, πρόκλησης περιορισμένου ή και μείζονος παρονομαστή. Κι αφού δεν μπορεί να είναι η ”Noble”, θα είναι τι;

”Κάτι” είτε στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο, είτε στο νησιωτικό σύμπλεγμα Καστελορίζου είτε σε κάποιο ακατοίκητο μικρονήσι του Αιγαίου. Πιό λιανά:

– Νεκρή ζώνη / γραμμή αντιπαράταξης: Εξαιρετικά απλά τα πράγματα για τους Τούρκους. Ξαφνική ενέργεια καταδρομικού τύπου εντός νεκρής ζώνης, πιθανότατα νύχτα. Στη νεκρή ζώνη υπάρχουν κατοικημένα ελληνικά χωριά, εκτεθειμένα, ακάλυπτα και μπροστά από τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς (Λύμπια, Μάμμαρι, Δένεια, Αθηαίνου κτλ). Εξαιρετικά ελκυστικός στόχος για τους Αττίλες, αν θέλουν γρήγορη και εύκολη δουλειά.

Σύμπλεγμα Καστελορίζου: Αντίστοιχη ενέργεια και κατάληψη, ακριβώς όπως στα Ίμια,  μιας (ή και πιό πολλών) εκ των 14 νησίδων και βραχονησίδων του συμπλέγματος, ή και πλήρης αποκλεισμός του ίδιου του Καστελορίζου.

Ανατολικό Αιγαίο: Αιφνίδια κατάληψη βραχονησίδας ή και μεγαλύτερου νησιού (θυμίζω τo αποκαλυφθέν σχέδιο ”Suga” προς προσβολή/κατάληψη Οινουσσών, Φούρνων και (!!!) Λέρου).

Τι κοινό έχουν τα παραπάνω τρία σενάρια: Εύκολα και γρήγορα, με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας για τους Τούρκους,  μπορούν να υλοποιηθούν. Δύσκολα μπορούν να προληφθούν. Μπορούν όμως να απαντηθούν! Ισοδύναμο τετελεσμένο! Να μπει δηλαδή και η Εθνική Φρουρά στη νεκρή ζώνη, προς εκδίωξη του εισβολέα, ή να ανακαταληφθεί άμεσα βραχονησίδα που κατέλαβαν οι Τούρκοι. Τέτοια απάντηση απαιτεί όμως ψυχή, με γνώση ότι η κρίση μπορεί να κλιμακωθεί και να ξεφύγει.

Και οι εξ’ Αθηνών δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια. Φοβάμαι πως απέναντι σε τέτοια τουρκική πρόκληση (το ξαναλέω: τις επόμενες εβδομάδες), Αθήνα και Λευκωσία θα ακολουθήσουν το γνώριμο κατήφορο: Πανικός, παρακάλια στον άνεμο να φυσήξει και να μαζέψει πάλι καμιά σημαία, κλαψούρισμα σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ (κύριε, κύριε, αυτός με έκανε πάλι ντά).

Στην Άγκυρα γνωρίζουν την ψυχολογία των εδώ. Γνωρίζουν τη φοβία μας. Στο Μαξίμου, στο ΥΠΕΞ και στο προεδρικό της Λευκωσίας, γνωρίζουν πως η πατρίδα δεν αντέχει άλλα Ίμια;

(* Ιστορικός, αμυντικός αναλυτής, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. (www.elkeda.gr)

antinews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.