Το Spiegel αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έλεγε οικτρά ψέμματα


Όταν την Κυριακή γράφαμε για κυβέρνηση ψευτών και αλαζόνων, φοβηθήκαμε ότι μπορεί να είμαστε και υπερβολικοί. Όμως, το δημοσίευμα του Spiegel που περιγράφει το σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δίνει και κάποιες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι μας είπαν οικτρά ψέματα τόσο καιρό. Εφόσον φυσικά είναι πέρα για πέρα αληθινό το δημοσίευμα αν και συνήθως είναι γιατί παίρνει πληροφορίες από το γερμανικό οικονομικό επιτελείο.

Πέρα από αυτά που αναφέρει για το σχέδιο χρεοκοπίας λέει και τα εξής:

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής της βοήθειας προς την Ελλάδα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων που ζητούν οι Φιλανδοί για το δεύτερο πακέτο ελληνική βοήθειας.

Το ερώτημα είναι ότι δεν ειδοποιήθηκε η ελληνική κυβέρνηση για τις συζητήσεις; Πολύ αμφιβάλλουμε.

Αναφέρονται μελέτες και προετοιμασίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι σήμερα “οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ. εξόδου της Ελλάδας) είναι πιο αποδεκτές” σε σχέση με τον περασμένο Μάϊο, κατά τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, οπότε είχε συζητηθεί και πάλι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αν θυμάστε καλά εκείνη την Παρασκευή είχε γίνει χαμός. Η κυβέρνηση βγήκε με οργή και διέψευδε ακόμη κι ότι στη συνάντηση ήταν ο Παπακωνσταντίνου. Διέψευδε ότι είχε γίνει έκτακτη σύσκεψη ενώ και ο Γιούνκερ που είχε βγει τότε είχε πει ότι ήταν προγραμματισμένη συνάντηση. Άρα λοιπόν η κυβέρνηση γνώριζε τι ειπώθηκε σ΄ εκείνη τη μυστική σύσκεψη. Τότε λοιπόν είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας αλλά δεν ήταν προετοιμασμένες οι άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στις τράπεζές τους.

Εφόσον λοιπόν ήξεραν γιατί τόσο καιρό λένε ότι πάμε καλά; Γιατί μας βάζουν κι άλλα μέτρα και γιατί ο προϋπολογισμός έπεσε έξω; Αν ήξεραν ότι είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία και την συζητούν και οι Ευρωπαίοι, γιατί κοιμήθηκαν όλο το καλοκαίρι και δεν έκαναν τίποτε να την αποτρέψουν; Και γιατί δεν διαπραγματεύτηκαν κάτι καλύτερο για το τόπο; Έλεγαν ψέματα για την πορεία της οικονομίας και δεν τόλμησαν να μας πουν τα πράγματα με το όνομά τους.

Επί της ουσίας το Spiegel αναφέρει το σχέδιο που συζητείται και είναι ψαλίδια 50% στα ελληνικά ομόλογα και είτε παραμονή στο ευρώ είτε έξοδο από αυτήν.

Το προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF) αντί να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση της Ελλάδας θα χρησιμοποιηθεί για να διασώσει τις υπόλοιπες χώρες από τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης. Το EFSF με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα χρηματοδοτούσε τη δεύτερη δόση βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά με βάση το γερμανικό σχέδιο, θα κληθεί να στηρίξει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για να αντεπεξέλθουν σε μια ελληνική χρεοκοπία.  Να δοθεί δηλαδή μια πρόσθετη, έκτακτη βοήθεια, προς τις ασθενέστερες οικονομίες και τις τράπεζές τους (Ιταλία, Ισπανία, ενδεχομένως και Κύπρο ή και Γαλλία) που είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος (ένα χρέος που πάει για «κούρεμα»).

Και για να ην αρχίσουν να βγαίνουν τραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό από την Ελλάδα σκέφτηκαν και ένα ακόμη σχέδιο αποτροπής του σεναρίου αυτού. Να ενεργοποιήσουν το άρθρο 143 της ευρωπαϊκής Συνθήκης το οποίο επιτρέπει την επιβολή «έκτακτων μέτρων» που ουσιαστικά θα επιτρέπουν σε κάποια χώρα να απαγορεύσει προσωρινά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της ΕΕ για λόγους «προστασίας» του ευρώ και του τραπεζικού κλάδου.

Αλλά δείτε τι έλεγε ο Βενιζέλος πριν από λίγο καιρό για τα ακίνητα

antinews.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.