Η πολιτική (και αντισυνταγματική) απάτη του κ. Βενιζέλου…


ΑΠΟΨΗ

του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Η νέα φορολόγηση- χαράτσι στα ακίνητα αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές απάτες των τελευταίων ετών. 

Και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος φέρει ακέραια την ευθύνη για τον εμπαιγμό της κοινής γνώμης. Η πολιτική απάτη, φέρει, δυστυχώς την υπογραφή του.

Ιστορικά, είναι λίγες οι τόσο κραυγαλέες κυβισθήσεις ενός πολιτικού. ‘Οταν, στις 23 Ιουνίου, ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος δήλωνε….

κατηγορηματικά ότι δεν αντέχουν τα ακίνητα έναν επιπλέον φόρο και αντιδρούσε στις προθέσεις του προκατόχου του να χρησιμοποιείται η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αγνοούσε τον βασικό νόμο του James Bond: “Ποτέ μην λες ποτέ”!

Μόνο που ο James Bond μπορεί να λέει ότι θέλει και ότι φαίνεται γοητευτικό στον κινηματογράφο, στην πολιτική μετατρέπεται εύκολα σε φιάσκο και προσωπικό βατερλό. Αυτό, ακριβώς έχει υποστεί ο υπουργός των Οικονομικών.

Αλλά όχι μόνο αυτό. Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι οικονομολόγος, είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Και είναι βέβαιο πως γνωρίζει, καλύτερα από τον καθένα, ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την φορολόγηση των εσόδων (του εισοδήματος) που προκύπτουν από την αξιοποίηση των ακινήτων και όχι την ατομική ιδιοκτησία αυτή καθ΄ αυτή.
Επιτρέπει, δηλαδή, τη φορολογία εισοδήματος και όχι φορολογία (κεφαλαίου) ιδιοκτησίας…

Θα ήταν, για παράδειγμα, λογικό να αυξηθεί η φορολογία επί των εισοδημάτων που αποκτούν όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και την πωλούν ή την νοικιάζουν, αποκτώντας επιπλέον εισόδημα απ΄ αυτό.
Πως, όμως, φορολογείς ένα ακίνητο, αγνοώντας την πραγματική εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη;

Γιατί να πληρώσει επιπλέον φόρο, κάποιος που με κόπους και τραπεζικό δανεισμό απέκτησε , μετά από εργασία 20, 30 ή και 40 ετών, ένα διαμέρισμα στην πόλη και ανακαίνισε το πατρικό του στο χωριό;

Εν κατακλείδι. Το χαράτσι του κ. Βενιζέλου είναι και κοινωνικά άδικο και συνταγματικά ανεπίπτρεπτο. Ισοδυναμεί με (σταδιακή) δήμευση της ακίνητης περιουσίας και αναιρεί το κοινωνικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών, μοντέλο που εξέθρεψαν πολιτικό και τραπεζικό σύστημα (δάνεια).
Πέραν την πολιτικής απάτης ισοδυναμεί και με την απόλυτη διαστρέβλωση της κοινής λογικής. Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έπρεπε να το ξανασκεφθεί. Εάν δεν ευαισθητοποιείται από την ανέχεια των Ελλήνων, ας σκεφθεί το επιστημονικό του κύρος…

anatropi2020

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.