“Μπάζει νερά” η διασωστική βάρκα του “Όλον ΠΑΣΟΚ”… ενώ ο “Προεδρικός Τιτανικός” βυθίζεται στις μαύρες σελίδες της ιστορίας


Στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το 2007, μετά τις χαμένες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος βρέθηκαν στην ίδια βάρκα, με κοινή αφετηρία και προορισμό: Να αλλάξει το «οικόσημο» της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και μια νέα ηγεσία υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να αναλάβει να πάει το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον. 
Μια νέα ηγεσία στην οποία ο Ανδρέας Λοβέρδος θα είχε προβεβλημένο και διακριτό ρόλο, καθώς ο άλλοτε καθηγητής της Παντείου, και πολιτικός σύμμαχος του Κώστα Σημίτη στα χρόνια του «εκσυγχρονισμού», είχε ταχθεί στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε ρόλο «υπαρχηγού».
Εκείνη η εκστρατεία δεν ήταν νικηφόρα. Το Καστρί άντεξε, και δυο χρόνια αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ως πρωθυπουργός-οικοδεσπότης, και όχι ως φιλοξενούμενος.
Βενιζέλος και Λοβέρδος αξιοποιήθηκαν εξαρχής στη νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μόνο που οι δρόμοι τους είχαν πλέον χωρίσει. Ο σημερινός Υπουργός Υγείας, τότε Υπουργός Εργασίας, ξεκινούσε «φορτωμένος» με τα γαλόνια του πλασαρίσματός του στην πρώτη θέση της Β’ Αθηνών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της Ευρώπης.
Είχε καταφέρει δηλαδή να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από κάθε άλλο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, μια πολιτική προίκα που του άνοιγε άλλες πόρτες και διαδρόμους για το μέλλον. …
Έκτοτε, οι πορείες Βενιζέλου και Λοβέρδου δεν ακολούθησαν κοινή πεπατημένη. Και σήμερα, δείχνουν συγκρουσιακές. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, δέχτηκε να «θυσιάσει» το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιό του, προκειμένου να «βάλει πλάτη» για τον άνθρωπο που το 2007 ήθελε να απομακρύνει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Βρίσκεται λοιπόν σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, λόγω και της πρωτοφανούς πίεσης των σεναρίων χρεοκοπίας, και κατανοεί ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τα περιθώρια για… αστοχίες. Έτσι, δεν άφησε αναπάντητα όσα είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, συνεπικουρούμενος από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Γιάννη Ραγκούση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη ΔΕΘ, εκεί, όπου τον κατηγόρησαν εμμέσως για τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Χθες, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, απόντος του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήκωσε το γάντι. Και το επέστρεψε στους αποστολείς του. Η φράση που του αποδίδεται για «υπουργούς που υποσκάπτουν το έργο της Κυβέρνησης με σκόπιμες διαρροές», είναι μια βαριά πολιτική κατηγορία. Που γίνεται βαρύτερη όταν προέρχεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επιλέγει προσεκτικά το λεξιλόγιο και η ρητορική που χρησιμοποιεί. Και γίνεται… ακόμη πιο βαριά, όταν απευθύνεται σε έναν πρώην σύμμαχο. Είναι σαν να «διέγραψε» τον Ανδρέα Λοβέρδο. Τόσο από την κοινή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, όσο και από το κοινό παρελθόν τους.

statesmen

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.