Πολιτική Στις ΗΠΑ για το… χρίσμα


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Γιώργος ατύχησε σε αυτή την πρωθυπουργική θητείαπου ξεκίνησε με τον εκλογικό θρίαμβο του 2009. Ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, με κυρίαρχο ζητούμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και την αποφυγή της χρεοκοπίας, με τις γνωστές… παρενέργειες.

Δυο χρόνια μετά από εκείνη την επικράτηση, το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ίδιος μοιάζουν σήμερα να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για τις επόμενες εκλογές, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τους στείλουν και πάλι σε ρόλο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ενώ, τα δεδομένα θα ήταν προφανώς πολύ διαφορετικά αν αυτή η θητεία Παπανδρέου διεξαγόταν στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής. Δηλαδή, των τομέων που ο Πρωθυπουργός γνωρίζει «με κλειστά μάτια», και θα μπορούσε να κινηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια και πολιτική άνεση.

Τα πράγματα ωστόσο εξελίχτηκαν διαφορετικά. Και έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για μια σειρά από επαφές πρώτης γραμμής, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσδοκώντας ουσιαστικά να πάρει το «χρίσμα», προκειμένου να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια την πολιτική αποστρατεία του.

Δηλαδή, να εξασφαλίσει τις εγγυήσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, άρα και στην Κυβέρνησή του να προχωρήσει σε λείανση των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων, ώστε στις επόμενες εκλογές, εφόσον τις πραγματοποιήσει περίπου την άνοιξη του 2012, να έχει πιθανότητες να αποφύγει μια βαριά ήττα.

Μια ήττα από την οποία το ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ πιθανόν και ο παπανδρεϊσμός, δεν θα καταφέρουν να συνέλθουν ποτέ. Και θα αποτελέσει το εφαλτήριο ιστορικών πολιτικών εξελίξεων, στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς.

statesmen.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Πολιτική Στις ΗΠΑ για το… χρίσμα

  1. Ὁ/ἡ Αλεξιβάρβαρος γράφει:

    ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.