Δίωξη για διακεκριμένη κατασκοπεία


thumb

Ως «Μάχες οπισθοφυλακής» που δίνει ένα (πρώην) ισχυρό σύστημα εξουσίας εντός της ΕΥΠ, χαρακτηρίζουν «άνθρωποι που γνωρίζουν πολλά» την υπόθεση κατασκοπίας από στέλεχος της υπηρεσίας υπέρ της Βρετανίας. Πρόκειται, όπως λένε, για μια προσπάθεια υπενθύμισης της ύπαρξης ενός (πρώην) συστήματος εξουσίας εν όψει και των συνδικαλιστικών διαδικασιών (εκλογές) που έρχονται.

Η υπόθεση έχει περάσει στον Τύπο ως «Σκάνδαλο κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας από κορυφαίο στέλεχος της ΕΥΠ».

Η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για διακεκριμένη κατασκοπεία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της Γ’ Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας, η οποία είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις επιτήρησης και παρακολούθησης «στόχων» εντός του ελληνικού εδάφους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στελέχους της ΕΥΠ βρέθηκαν e-mail με απόρ­ρητα έγγραφα που είχε στείλει στις βρετανικές υπηρεσίες MI5 (αντικατασκοπία και αντιτρομοκρατία) και ΜI6 (κατασκοπεία στο εξωτερικό της Βρετανίας).

Το στέλεχος της ΕΥΠ που κατηγορείται, είχε αναλάβει τη θέση του προϊσταμένου την περίοδο 2005-2006 και ήταν σε ομάδα που ειδικευόταν στις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις.

Προ μερικών μηνών έγινε αντιληπτό ότι οι βρετανικές υπηρεσίες είχαν άριστη πληροφόρηση για «στόχους» εντός του ελληνικού εδάφους και μάλιστα συνέπιπτε αυτή η πληφορόρηση με τις ίδιες αναφορές που είχε και η ΕΥΠ και τότε ξεκίνησε η σχετική έρευνα που κατέληξε στον «εγκλωβισμό» του e-mail του συγκεκριμένου αξιω­ματούχου, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν είχε εκπαιδευτεί και στη Βρετανία. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες και μιλάει για «συνηθισμένη αλληλογραφία με συμμαχικές υπηρεσίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα εν λόγω e-mail από την ΕΥΠ απευθύνονταν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Έλληνα καθηγητή σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Τα απόρρητα στοιχεία έχουν να κάνουν με τα ονόματα ανθρώπων που έδωσαν εξετάσεις για να στελεχώσουν την ΕΥΠ.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.