Κύμα άτακτης φυγής από το δημόσιο προκαλούν οι κυβερνητικές διαρροές


«Παγίδα» στήνει η κυβέρνηση σε βάρος των 20.000 δημόσιων υπαλλήλων οι οποίοι από τις αρχές της εβδομάδας προχώρησαν εσπευσμένα στην υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης με στόχο την αποφυγή των νέων περικοπών στις συντάξεις, μετά τις φήμες που διοχετεύτηκαν, εσκεμμένα όπως φαίνεται, στη δημοσιότητα από κύκλους των συναρμόδιων υπουργείων για μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, από την 1η Οκτωβρίου 2011. Οι αλλαγές που έρχονται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα έχουν αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι με τα νέα δεδομένα θα κριθούν και τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν, είναι και θα παραμείνει ο δραστικός περιορισμός τόσο των θέσεων εργασίας του Δημοσίου όσο και του μέσου όρου των συνολικών δαπανών για τις παροχές και τις συντάξεις προς τους «απόμαχους της εργασίας», όλων των Ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό, συνδικαλιστικοί παράγοντες και νομικοί εκτιμούν ότι οι πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στη δημοσιότητα για επικείμενο περιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης των μισθών από τις συντάξεις των απερχόμενων δημόσιων υπαλλήλων αποτελούν ένα τμήμα του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποψίλωση των υπηρεσιών από προσωπικό, κατ’ εντολήν της Τρόικας.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές της εβδομάδας, το «φως» της δημοσιότητας είδαν φήμες περί συρρίκνωσης του ποσοστού αναπλήρωσης των μισθών του Δημοσίου από τις συντάξεις στο επίπεδο του 60%. Σήμερα, με βάση το νόμο 3029 του 2002 («νόμος Ρέππα»), το ποσοστό αναπλήρωσης είναι στο 76% και, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του, μειώνεται κάθε χρόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, μέχρι να φτάσει στο 60%, το 2027.

Πλέον, όλα δείχνουν ότι η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων του Δημοσίου δεν θα γίνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το χρόνο, αλλά κατά δύο ή ακόμη και τρεις. Αρα, στην καλύτερη περίπτωση, με την εφαρμογή του νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Οκτωβρίου, στο 60% θα φτάσει το 2017 ή -στη χειρότερη- το 2014, εάν «περικόπτονται» 3 μονάδες ανά έτος.

Όποιο από τα δύο σενάρια και αν επικρατήσει, η ισχύς του μέτρου αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά. Εάν η πληροφορία αυτή επαληθευτεί, τότε για το τρέχον έτος, παραδείγματος χάριν, είτε η αίτηση συνταξιοδότησης έχει υποβληθεί πριν είτε μετά την 1η Οκτωβρίου, ο δικαιούχος θα λάβει σύνταξη της οποίας το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα είναι στο 76% αλλά στο 72% (εάν «κοπούν» 2 ποσοστιαίες μονάδες) ή στο 68% (εάν η κυβέρνηση επιλέξει την ακόμη πιο επώδυνη λύση, συρρικνώνοντας το ποσοστό αναπλήρωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν συνδικαλιστικοί και νομικοί κύκλοι, η κυβέρνηση θα έχει πετύχει δύο στόχους: πρώτον, να μειώσει περαιτέρω το προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών και, δεύτερον, να προχωρήσει σε μία ακόμη συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών και μισθολογικών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Κύμα φυγής

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με βάση τα πρώτα, ανεπίσημα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, μέσα σε αυτές τις μόλις 4 ημέρες κατέθεσαν αίτημα για αποχώρηση από τις υπηρεσίες τους περίπου 2.000 εφοριακοί, 500 διοικητικοί του υπουργείου Γεωργίας, 200 του υπουργείου Παιδείας και εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο την Παρασκευή έκαναν την πρώτη δήλωση παραίτησης για συνταξιοδότηση τουλάχιστον 150 εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα διαμορφώνοντας ένα σκηνικό μιας προαναγγελθείσης, νέας, παράλυσης των υπηρεσιών Υγείας.

Την τελευταία εργάσιμη αυτής της εβδομάδας, στο ΚΑΤ, για παράδειγμα, υπέβαλαν την παραίτησή τους 30 διοικητικοί υπάλληλοι με το διοικητή του νοσοκομείου, κ. Παπαφράγκα, να δηλώνει ότι «υπάρχει μια σαφής τάση για συνταξιοδότηση τις τελευταίες εβδομάδες σε άτομα βέβαια που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έστω και για μειωμένη σύνταξη». Ομοίως, στο «Ασκληπιείο» της Βούλας έγιναν από την Τετάρτη και μετά, κατά μέσο όρο, 5 με 10 αιτήσεις συνταξιοδότησης την ημέρα, κυρίως από διοικητικό προσωπικό. Στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» τις τελευταίες ημέρες κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για συνταξιοδότηση 35 διοικητικοί και νοσηλευτές. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμονας» δήλωσαν παραίτηση μόνο την Παρασκευή 30 εργαζόμενοι. Οπως σχολίασε ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Ρέσσος, «υπάρχει γενικά τους τελευταίους μήνες τέτοια τάση. Οσοι πλησιάζουν στη σύνταξη, προτιμούν να φύγουν κάπως νωρίτερα».

antinews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.