«Κυρία Άννα Συνοδινού!»


Στην ερώτηση που μου έκαναν πια γυναίκα θαυμάζω, η λάμψη της Μελίνας με θάμπωσε! Όμως ο νους μου πήγε σε μια  κυρία εν μέρει του θεάτρου, εν μέρει της Πολιτικής, εν μέρει αγωνίστριας, ολοκληρωτικά όμως όπως η ίδια λέει, γυναίκα και σύζυγος.

Αναφέρομαι στην κυρία Άννα Συνοδινού!

Εξαιρετική προσωπικότητα, θαυμάσιος άνθρωπος, υπέροχη γυναίκα!

Ναι, μου είναι αδύνατον να μην θαυμάσω την υποκριτική της δεινότητα ως  Αντιγόνη ή Ιφιγένεια ή ως ηρωίδα του Ξενόπουλου. Αδυνατώ να αντισταθώ στο κάλεσμα του ήχου της φωνής της όταν απαγγέλει Πίνδαρο, Παλαμά ή όταν διαβάζει Πολέμη και Ελύτη!

Όμως, εκεί που νοερά υποκλίνομαι είναι η υπερήφανη και ασυμβίβαστη κοινοβουλευτική της πορεία και στάση. Στάση Πολιτική που παρόμοια δεν θυμάμαι από κάποιον άλλον βουλευτή.

Λίγο πήγαν να την ανακατέψουν, να την εμπλέξουν στις πονηρίες και τα τερτίπιά τους, τους τα κατήγγειλε και παραιτήθηκε από βουλευτής.

Τι στάση γενναία και αυτή! Τους κατακεραύνωσε και πήγε σπίτι της, αφού ασυμβίβαστη καθώς είναι δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει με  το καθεστώς της δουλοπρέπειας, ένα καθεστώς που υπηρετούν οι περισσότεροι πολιτικοί.

Είναι τουλάχιστον δουλοπρέπεια να συμβιβάζεσαι στο όνομα της αναγνωρισιμότητας  και να ασχολείσαι με την ευμάρειά  και την προβολή σου, αντί να υπηρετείς τους πολίτες που σου έχουν δώσει τη βουλευτική θέση  και αξίωμα.

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι το Θέατρο Λυκαβηττού είναι δημιούργημά της; Αν θα μπορούσε τώρα θα με διόρθωνε λέγοντάς μου για τη συμβολή του συζύγου της και της άλλης ομάδος τους.

Εντέλει είναι σπουδαίο να αγωνίζεσαι χρόνια για την επαναπροσδιόριση των αρχαίων μας θεάτρων, άλλο ένα επίτευγμα της που γνωρίζουν ελάχιστοι. Γιατί η κ. Συνοδινού έκανε και αυτόν το υπεράνθρωπο αγώνα αφιερωμένο στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τέτοια έργα  έχει ως προτεραιότητες στη ζωή της, ενώ αγωνιά για το μέλλον της Πατρίδος. Και αναλογίζομαι εγώ, πόση ανάγκη έχει η εξουσία και κατ’ επέκταση η Πολιτεία από τέτοιες συμπεριφορές και θέσεις. Όταν η σεμνότητα συναντά τη δημιουργικότητα, όταν η ανιδιοτέλεια συναντά τη διάθεση για έργο, τότε θα πρέπει να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλύτερα μιας και τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι είδος προς εξαφάνιση.

Πώς να μην θαυμάσεις αυτή τη γυναίκα και να μην θέλεις να της μοιάσεις, αφού τη διακρίνει η Αρετή και η Τόλμη;

Κυρία Συνοδινού σας ευχαριστούμε για τα μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς και ευχαριστούμε σας για τις  εξαιρετικές ερμηνείες σας επί θεάτρου. Για εμάς είναι θησαυρός η στάση σας προς τη ζωή που εφαρμόζετε!

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!

Με τιμή

Φιλία Βαγιάκα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ «Κυρία Άννα Συνοδινού!»

  1. Ὁ/ἡ Αλεξιβάρβαρος γράφει:

    ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΤΕ

    ΚΥΡΙΑ ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ!!!

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.