Η (συνειδητή) χρεοκοπία μιας χώρας


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Μεταξύ των πολλών που είπε ο Ντομινίκ Στρος-Καν στη συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, υπήρξε και μια φράση, η οποία αποκαλύπτει το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος. Αλλά και την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνει ότι το… ολίγον έγκυος, μπορεί υπό προϋποθέσεις να αφορά και μια ολόκληρη χώρα.

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», επεσήμανε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μόνο που δεν εκλαμβάνει τη συγκεκριμένη τραγική διαπίστωση ως «μη αναστρέψιμη» πραγματικότητα. Αντιθέτως, την προσεγγίζει ως εφαλτήριο για τη μαραθώνια και επίμονη προσπάθεια ανάκαμψης και επιστροφής στον… ορθό δρόμο.

Τα περί χρεοκοπίας λοιπόν, έχουν ποικίλες αναγνώσεις. Εξαρτώνται από την οπτική γωνία από την οποία προσεγγίζει κανείς το όλο θέμα. Σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Και, παρά τα πολλά χρήματα που έχουν ποντάρει οι κερδοσκόποι σε CDS, αλλά και την ασυγχώρητη υστέρηση ηγετικών προσωπικοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φαίνεται ότι η οικονομική χρεοκοπία θα χτυπήσει με κρότο, και θα γκρεμίσει την πόρτα μας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και τίποτα. Η δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, και η φορολόγηση ακόμη και του δικαιώματος κάθε γενιάς να ονειρεύεται, συνιστούν μια μοιραία κοινωνική χρεοκοπία.

«Στάση πληρωμών» μοιάζει να έχει κηρύξει και η Γενιά της Μεταπολίτευσης, ειδικά σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης. Μόνο που αρνείται ακόμη να παραδώσει, και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την Ελλάδα.

Σε καθεστώς χρεοκοπίας περιήλθε και ο αξιακός κώδικας των Ελλήνων. Που κλείστηκαν ακόμη περισσότερο στον εαυτό τους, και αδιαφορούν για το «εμείς», φροντίζοντας σχεδόν αποκλειστικά ένα ατροφικό πλέον «εγώ».

Αυτή είναι πράγματι μια «χρεοκοπημένη» Ελλάδα. Όπως συνειδητά την κατάντησαν τα «πολλά ΠΑΣΟΚ» που πέρασαν από την εξουσία. Με το σημερινό υβρίδιο του legacy της 3ης του Σεπτέμβρη, να κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του, για να καθυστερεί την ανάκαμψη της χώρας. Να μας σπρώχνει ακόμη πιο βαθιά σε εκείνο το βαρέλι, για το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί πάτος.

Ο συγκεκριμένος ιστορικός λογαριασμός, θα αποδοθεί στο ΠΑΣΟΚ. Θα φροντίσουμε γι’ αυτό όλοι οι Έλληνες. Και μάλιστα με… ΦΠΑ ημερών τρόικας. Για τον… χώρο της εστίασης, βεβαίως. Εκεί άλλωστε δεν έγινε το «μεγάλο φαγοπότι» της Αλλαγής, του Εκσυγχρονισμού και του «λεφτά υπάρχουν»;

statesmen

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.