Στο… 0,1% οι πιθανότητες να μην χρεοκοπήσουμε


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Η «αλληλεγγύη» που δείχνουν προς την Ελλάδα οι διεθνείς εταίροι και οι αγορές, είναι ομολογουμένως συγκινητική. Ιδιαίτερα το διάστημα πριν από τη Συμφωνία των Βρυξελλών, την 21ηΙουλίου, αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν πολλαπλασιαστεί εκείνοι που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακριβώς επειδή βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, απέναντι σε μια ασθενική Κυβέρνηση.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο του «δράματος» εκτυλίχτηκε σήμερα το πρωί, όταν το καθόλα έγκυροCNN μετέφερε την είδηση ότι σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς ασφάλισης κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (έτσι περιγράφονται… ευγενικά τα CDS), οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας ανέρχονται σήμερα στα επίπεδα του 99,9%.

Το τηλεοπτικό δίκτυο που έβαλε στο σαλόνι μας τον… Πόλεμο του Κόλπου μάλιστα, σπεύδει να διατυπώσει την εκτίμηση ότι μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, θα διαμόρφωνε συνθήκες ντόμινο σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Και οι επενδυτές θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν το χρέος και άλλων «προβληματικών» χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που έχουν ήδη ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, ή ακόμη και τα «ιερά τέρατα» Ιταλία και Ισπανία.

Το ενδιαφέρον του δημοσιεύματος πάντως έγκειται και στην… ιδιοφυία των αριθμών. Σύμφωνα με τους οποίους, το χρέος της Ελλάδας υπερβαίνει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, και βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα χέρια των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Ενώ, το χρέος των άλλων χωρών… δυνητικών «προβλημάτων», ανέρχεται σε 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο το… ποιοι τυχεροί έχουν στην κατοχή τους τέτοια ομόλογα.

statesmen

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.