Εκεί κάτω στα Σφακιά!


Πώς να εμπνευστεί κάποιος σήμερα για να γράψει ένα έπος ,  που να βρει Αχαιούς και Μυρμιδόνες και Τρώες  για να μπορέσει να γίνει Αθάνατος; Η κυρά- Ματίνα και ο κύρ Θέμις  της γειτονιάς άντε το πολύ- πολύ  κανά τραγουδάκι να δώσουν  αφορμή   για να γράψει κάποιος.

Δύσκολοι καιροί για ήρωες. Και να θέλει να γίνει Πάρις  για να κλέψει την Ελένη του Μενελάου  το πολύ – πολύ να του πει η Ωραία,  με ποιο αμάξι να φύγουμε το δικό σου ή το δικό μου. Αυτά είναι τα σημεία των καιρών που δεν επιτρέπουν ούτε ρομαντικός να είναι κάποιος, ούτε να σκέφτεται ηρωισμούς. Και πώς να τους κάνει;

Ακόμη και η κοινωνία δεν περιμένει ή δεν δέχεται τέτοιου είδους πράξεων, το βλέπουμε, αν κάποιος φερθεί διαφορετικά μακριά από τη μιζέρια και την αδιαφορία, αμέσως θα χαρακτηρισθεί γραφικός και άλλα παρόμοια.

Γι’ αυτό θαυμάζω αυτούς εκεί κάτω στα Σφακιά οι οποίοι έχουν δικούς τους κώδικες για να ζουν. Δεν θα μου φανεί παράξενο αν κάποιος Σφακιώτης γίνει Πάρις και κλέψει μιαν Ελένη! Όπως δεν μου φαίνονται παράξενοι οι άγραφοι Νόμοι που έχουν και με  τι ευλάβεια τους τηρούν.

Εκεί ακόμη δεν υπογράφουν συμβόλαια, δίνουν τα χέρια και κλείνουν με το λόγο τους τις συμφωνίες. Και αν κάποιοι τον αθετήσουν  έχουν τις δικές τους μεθόδους για να βρουν τις λύσεις.

Αυτές είναι οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, να έχουν τους ανθρώπους χωρίς προσωπικότητα, τυποποιημένους, να χρειάζονται μεσάζοντες και διαχειριστές για τις υποθέσεις τους, ενώ το ποιο σημαντικό είναι η αλλοτρίωση της μοναδικότητάς μας γιατί  όπως και να το δούμε κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός,μοναδικός!

Έχουμε φτάσει να γίνουμε σχεδόν ίδιοι, πανομοιότυποι και να τους επιτρέπουμε ακόμη –ακόμη να μας κατατάσσουν όπου θέλουν και να μας ορίζουν ακόμη και το σωματικό μας βάρος – ένα παράδειγμα φέρνω- γιατί διαφορετικά γινόμαστε δακτυλοδεικτούμενοι αν ξεφύγουμε από αυτό που μας έχουν επιλέξει ως φαίνεσθε και γενικά ως τρόπο ζωής.

Να μην αναφέρω τις εκφράσεις μας, είναι τραγικό, κοντεύουμε να αποκτήσουμε όλοι τις ίδιες ρυτίδες έκφρασης,    μιας και λέμε τα ίδια πράγματα, μιας και κινούμεθα σχεδόν το ίδιο. Παρατηρήστε το αν μπορείτε σε κάποιο χώρο –αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν τουλάχιστον άξιο μελέτης.

Ένα παράδειγμα φέρνω, πως περιστρέφουμε αμήχανα το καλαμάκι του καφέ, του αναψυκτικού ή ότι άλλο πίνουμε με αυτό. Το περιστρέφουμε με μια μανία λες και από αυτό εξαρτάται η αναπνοή μας.  Και άλλα τέτοια που προκαλούν θλίψη και πόνο, αφού ο άνθρωπος αναλώνεται μέσα σε ανούσια και άσκοπα θέματα.

Ενώ, αυτοί εκεί κάτω,(πάνω) ζουν την κάθε στιγμή, την κάθε μέρα. Και ζουν όμορφα, χωρίς κακομοιριά και θλίψη. Άμα ανταριαστούν κομάτι, αρπάζουν και τη λύρα, πίνουν και λίγη τσικουδιά και αρχίζουν τις μαντινάδες και έτσι τα βλέπουν όλα στο πραγματικό τους μέγεθος και τα τοποθετούν στην θέση που τους πρέπει!

Γι’ αυτό σας λέω, προτιμώ εκείνους τους ημιάγριους, αυθεντικούς  λεβέντες Κρητίκαρους  γιατί από «πολιτισμένους» χορτάσαμε και κανά «Έπος» δεν είδαμε ούτε ακούσαμε.

Μια μαντινάδα για όλους μας, μπας και αγαλιάσει η ψυχή μας!

Το σ’ αγαπώ να μου το λες κάθε που νιώθω πόνο, γιατί αυτό είναι το φάρμακο που με γιατρεύει μόνο (Μαρία Κ., Λασίθι).

Με τιμή

Φιλία Βαγιάκα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Εκεί κάτω στα Σφακιά!

 1. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  Αγαπητή Φιλία…..δεν ξέρω τι προτιμάς εσύ……

  αλλά σίγουρα ισχύει ένα πράγμα……

  Δεν υπάρχει στην ιστορία της βεντέτας στην Κρήτη ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ που να έχει πυροβοληθεί από μπροστά…..

  Όλοι οι νεκροί τους βρέθηκαν με την σφαίρα στην πλάτη…..και με αυτό τον τρόπο ξεκαθάριζαν μέχρι και τους πολιτικούς αντιπάλους τους την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου…..

  Και το παράδειγμα τους στην νεώτερη πολιτική σκηνή είναι οι Μητσοτακαίοι και οι Κεφαλλογιάννηδες….

  Η μπαμπεσιά είναι συνώνυμο της Κρήτης….. οπότε σκέψου να ήταν πολιτικοί….

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.