Ο Πρωθυπουργός… ως φήμη


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Μέχρι και την επόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει «μετάταξη» των πραγματικών εξουσιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον το πολίτευμα μετεξελιχθεί σε Προεδρική Δημοκρατία, η Ελλάδα θα παραμένει ένα βαθιά πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα.

Αυτή η πραγματικότητα διαμορφώθηκε στη χώρα μετά την Μεταπολίτευση, κυρίως έπειτα από την Αναθεώρηση του 1985, που συνοδεύτηκε από την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την Προεδρία της Δημοκρατίας, και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Πρωθυπουργού.

Η συζήτηση βέβαια περί της «λειτουργικότητας» των πολιτευμάτων, είναι εκτενής και σύνθετη. Η εμπειρία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας έδειξε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν οδήγησε την πατρίδα μας στην πρόοδο, αλλά συνέβαλε τα μέγιστα στο να καθηλωθεί το μέλλον του τόπου σε ένα αβέβαιο παρόν. Με… δανεικά από το παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα «εκπαιδεύτηκε» στην πρωθυπουργική Δημοκρατία. Με τον εκάστοτε πολιτικό ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου, να είναι το σημείο αναφοράς, ο κεντρικός και μόνος πυλώνας πραγματικής εξουσίας στον τόπο. Όχι μόνο ως φυσική παρουσία, αλλά και ως εικόνα.

Με βάση τα παραπάνω, το τελευταίο διάστημα ζούμε ένα θεσμικό παράδοξο, με τον Πρωθυπουργό να «παρίσταται» στον δημόσιο βίο, περισσότερο ως… φήμη. Σε μια οριακή πολιτική συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, με έντονα χαρακτηριστικά ιδεολογικής «αναδιάρθρωσης», ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται μισό βήμα πίσω, εκτός του κάδρου της επικαιρότητας.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκεί που παραδοσιακά είναι το stage του εκάστοτε πρωθυπουργού, για να εξαγγείλει την πολιτική του, μοιράστηκε τον χρόνο, τις εντυπώσεις και τη βαρύτητα των ανακοινώσεων, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δεν αντιπαρατέθηκε ο ίδιος σε όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, αλλά επέλεξε και πάλι να επενδύσει στη ρητορική του αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών.

Ακόμη και η ακύρωση του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, όπως αιτιολογήθηκε, δεν συνοδεύτηκε ποτέ από εικόνα ή και ήχο του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Τις εξελίξεις τις πληροφορηθήκαμε από την Κυβέρνηση, λες και ο Πρωθυπουργός είχε εκχωρήσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Στο ξεκίνημα της τρέχουσας εβδομάδας, με την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα να κυριαρχεί, και τη στρατηγική της διάχυσης φόβου στην ελληνική κοινωνία να έχει… ικανοποιητικά αποτελέσματα, και πάλι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι εκείνος ο οποίος σηκώνει το βάρος. Ο Πρωθυπουργός… εντοπίζεται σε «αφηγήσεις» τρίτων, οι οποίοι τον βλέπουν να συναντάται με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, και υποψιάζονται ότι συζητά μαζί του για τις εκλογές.

Η στρατηγική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολιτικά εξηγήσιμη. Σε κάθε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αποτελεί το ισχυρό χαρτί της. Εκείνο που «καίγεται» τελευταίο, και λόγω των προσωπικών εφεδρειών που διατηρεί, σε κοινωνική ανοχή, και διείσδυση σε εκλογικά κοινά, επιτρέπει την παράταση της παραμονής μιας κυβέρνησης στην εξουσία, ακόμη και όταν τα δικά της αποθέματα νομιμοποίησης έχουν εξαντληθεί.

Μόνο που το Μέγαρο Μαξίμου «διαβάζει» εσφαλμένα τα καινούρια δεδομένα που διαμορφώνονται στην κοινωνία. Για την πλειοψηφία των πολιτών, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι απλώς «μέρος του προβλήματος», αλλά κεντρικός πρωταγωνιστής του δράματος. Είναι μια εικόνα κυβέρνησης στα τελευταία στάδια παραμονής της στην εξουσία, τότε που έχει «καεί» και το άλλοτε «ισχυρό χαρτί» της.

Έστω και σημειολογικά λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, στο κάδρο των εξελίξεων. Και να σηκώσει το βάρος των συνεπειών μιας πολιτικής αυτοϋπονόμευσης της χώρας, από την επομένη της εκλογικής νίκης του 2009, μέχρι και σήμερα. Ίσως έτσι «προστάτευε» καλύτερα την πολιτική κληρονομιά του επωνύμου του.

statesmen

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Ο Πρωθυπουργός… ως φήμη

  1. Ὁ/ἡ ΣΤΑΘΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ γράφει:

    ΜΕ ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΠΟΥ ΣΟΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΗ Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ ΠΑΡΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ .
    ΣΑΝ ΤΕΤΟΙΑ , ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ , ΣΑΝ ΛΑΟΣ , ΝΑ ΑΠΟΚΟΨΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΣΑΝ , ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΕΣΥΡΑΝ . ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΡΑΣΕΙ ΣΑΝ ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΑ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΕΞΑΓΝΙΣΜΕΝΟΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΑΙΝΟΦΑΝΕΣ ΕΘΝΟΣ
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ , ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ , ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ , ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ , ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΥΓΕΙΑΣ , ΕΡΓΑΣΙΑΣ . ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΤΕΛΕΣΑΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ , ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ , ΦΟΡΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ , ΔΕΚΟ Κ.Τ.Λ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ , ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ Η’ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ . ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΤΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ , ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ , Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΨΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ . ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ . ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΕΝΟΧΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ , ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΩΣ ΤΡΙΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ , ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΑΝ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΣΚΟΡΠΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ . ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΟ ΠΟΛΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕΣΩ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ Π.Χ. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ Η’ ΟΤΙ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΟΤΕΡΟ . ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΙΔΕΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ . ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΚΡΑΙΟ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΠΟΛΛΩΝ . ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ . ΩΣ ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ .

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.