Κινήσεις πανικού από τον Ερντογάν ή πέρασε στο δεύτερο επίπεδο πίεσης;


Η υπογραφή καθορισμού υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Τουρκία και το «ψευδοκράτος», εκτός που είναι μεγάλη πρόκληση, ανοίγει την πόρτα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της Μεσογείου από την Άγκυρα, για περιοχές που έχει καταλάβει με όπλα. Αν βέβαια τα καταφέρει.

Πάντως «οι λεονταρισμοί» του Ερντογάν δεν πέρασαν στους Ισραηλινούς και στην Κύπρο που ξεκίνησαν τις υποθαλάσσιες έρευνες, και ο τούρκος πρωθυπουργός προσπαθεί να κάνει αντίποινα για να ικανοποιήσει την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Το τουρκικό Ναυτικό, κατέβηκε μεν στη Μεσόγειο, αλλά καμία τούρκικη φρεγάτα «δεν τόλμησε» καν να πλησιάσει έστω για ελάχιστα μίλια, στην πλατφόρμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημασία της συμφωνίας, παρ’ όλο που δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή νομιμότητα καθώς το «ψευδοκράτος» δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος στον κόσμο πλην της Τουρκίας, είναι πως η Άγκυρα ουσιαστικά θέλει να διχοτομήσει και τα θαλάσσια σύνορα και αποκτά δικαίωμα υποθαλάσσιων ερευνών γύρω από την Κύπρο, καθώς είναι σίγουρο πως οι τουρκοκύπριοι θα δώσουν τα δικαιώματα ερευνών στις τουρκικές εταιρείες.

Το ζήτημα είναι αν η Τουρκία θα ασκήσει το δικαίωμα αυτό και αν θα βρει φυσικό αέριο.

Σε λίγες ημέρες το «ψευδοκράτος» θα κηρύξει την δική του Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» που θα περιλαμβάνει και τις νότιες περιοχές της Κύπρου.

Και το μεγάλο ερώτημα δεν είναι τι θα κάνει η Άγκυρα. Θα αρχίσει να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες κοντά στο κοίτασμα 12 που ηδη λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία;

Πάντως, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO) πήρε την αδειοδότηση από το τουρκικό δημόσιο για να ξεκινήσει έρευνες με «στα ανοιχτά της Κύπρου»

Ηδη οι Τούρκοι διαρρέουν πως τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και του «ψευδοκράτους», μια συμφωνία που δεν θα αναγνωριστεί από κανένα κράτος καθώς το «ψευδοκράτος» δεν αναγνωρίζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη αναγνωρισμένη αρχή.

Ο Υπουργός Eνέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε χαρακτηριστικά «κάνουμε πραγματικότητα όσα έχουμε πει και ξεκινάμε τις σεισιμικές έρευνες στα πλαίσια της συμωνίας χωρικών υδάτων που θα υπογράψουμε με την «Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Πάντως οι κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν δείχνουν πανικό καθώς προσπαθεί να ικανοποιήσει, την κοινή γνώμη που δεν αποδέχεται τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και οι απειλές συνεχίζονται…

Ο Ερντογάν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, απείλησε ευθέως με εμπάργκο τις εταιρείες που πραγματοποιούν τις υποθαλάσσιες έρευνες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τις διεθνής εταιρείες που θα κάνουν ή θα κάνουν υποθαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο με τους ελληνοκύπριους. Ξεκινήσαμε ενέργειες στο Υπουργείο Ενέργειας για να μην συμπεριληφθούν αυτές οι εταιρείες σε κανένα έργο ενέργειας που θα γίνει στην Τουρκία».

Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως « με τη συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα καθορίσαμε με δίκαιο και νόμιμο τρόπο μέρος της υφαλοκρηπίδας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Όλα ρυθμίστηκαν με τον καθορισμό 27 συντεταγμένων έτσι ώστε να υπάρχει μια οριοθέτηση»

“Άκυρη,άνευ περιεχομένου και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο”, χαρακτηρίζουν πηγές του ΥΠΕΞ ,την συμφωνία για καθορισμό υφαλοκρηπίδας, μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.