
Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε χθες και σε νέες τρομοκρατικού περιεχομένου δηλώσεις εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, όπου – για κάποιον λόγο – έγινε δεκτός από τον κ. Κ. Παπούλια.
Στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα νέα χαράτσια και τις νέες περικοπές – αλλά και το γεγονός ότι μέσα στη Βουλή δήλωσε πως το χαράτσι στα ακίνητα θα… μονιμοποιηθεί – επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη.
Κατέφυγε δε σε ένα νέο εφεύρημα, σύμφωνα με το οποίο η κρίση δεν είναι αυτή που ζούμε σήμερα, με τις αιματηρές θυσίες, αλλά αυτή που θα ζήσουμε αν δεν υποστούμε όλα αυτά, διότι «θα είναι η Αργεντινή του 2000. Δηλαδή, η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να μην ζήσουμε σκηνές που βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε, γιατί το θαύμα που θα σώσει τη χώρα βρίσκεται μέσα στο μυαλό και στα χέρια των Ελλήνων. Θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά».
Τα νέα σκληρά μέτρα, αλλά και τα περί Αργεντινής και οι δηλώσεις Πάγκαλου περί κλεφτών, προκάλεσαν την αντίδραση όλων των κομμάτων, εντός και εκτός κοινοβουλίου.
Ατολμία, αδράνεια και αναβλητικότητα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, κατηγορώντας την ότι με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, «προκαλεί επιπλέον ύφεση, αυξάνει το έλλειμμα και την ανεργία και διώχνει τις επενδύσεις».
«Την ώρα που η κοινωνία δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ των τελευταίων σκληρών μέτρων, η κυβέρνηση προαναγγέλλει, με την ίδια προχειρότητα, νέα. Αντί, από την αρχή, να μειώσει δραστικά τις δαπάνες, περιορίζοντας το κράτος και κάνοντας το ταυτόχρονα λιγότερο γραφειοκρατικό και πιο αποτελεσματικό, επέλεξε τη βαριά φορολογία, που σε περίοδο ύφεσης δεν αποδίδει», υπογράμμισε.
Ο κ. Δήμας κάλεσε το οικονομικό επιτελείο να κινητοποιήσει μέτρα άμεσης ανάκαμψης, «για να αποτρέψει βαθύτερη ύφεση και περαιτέρω χειροτέρευση της οικονομίας».
«Κυβέρνηση και τρόικα αδίστακτα και με σχέδιο ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έργο εξόντωσης των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων», ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ.
«Μια μέρα μετά τις χθεσινές του δηλώσεις, που συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατικής λειτουργίας, συνέχισε την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκβιασμού της κοινωνίας προειδοποιώντας μας πως θα γίνουμε Αργεντινή», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης.
«Πανικόβλητη και χαμένη στο διάστημα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ για τα νέα μέτρα τόνισε ότι λαμβάνονται «χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχο και χωρίς κανένα σχέδιο».
Για «ανευθυνότητα, προχειρότητα και αναλγησία» μίλησε ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Ακόμη και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αντέδρασε λέγοντας πως «δεν πρέπει να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Αργεντινή».
Ακόμη και ο γερμανικός Τύπος αντέδρασε, με την εφημερίδα «Ντι Βελτ» να χαρακτηρίζει «ανήκουστα» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος.
Φυσικά, άλλη μια παράσταση δόθηκε χθες και στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές να μιλούν για αστοχίες, καθυστερήσεις και δημιουργία μιας αφόρητης κατάστασης, κατά την οποία, όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου «έχουμε μέχρι στιγμής σώσει έξι φορές τη χώρα».
Οι εκλογές φαίνεται να πλησιάζουν όλο και πιο πολύ, κυρίως επειδή πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε, αντίθετα ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί.
Ο πολύτιμος αυτός χαμένος χρόνος στοιχίζει αυτή τη στιγμή σε τρομερές και ασήκωτες θυσίες.
Σοφία Βούλτεψη
Φίλτατε ευφυεί Β.λες δουλειά (τρις). Δουλειά αν έχεις. Υπολόγισε αυτούς που δεν έχουν συν τους 30.000 έφεδρους που θα βγάλεις, τι γίνεται; Εγώ λέω να τους βάλουμε να σπρώχνουν μήπως και ρίξουν την βουλή με όλο το ΘΑΣΟΚ μέσα. Ξέρετε, έχετε ιδέα που πήγατε τον λαό; Στην δεκαετία του πενήντα. Με μια επ απειλή πτώχευση τι να πάθει ο κόσμος; Ποιούς προσπαθείς να σώσεις; Αναρωτήθηκες ποτέ; Ξοδεύεις για γραφείο αντ/δρου ένα εκατομμύριο ετησίως. ξέρεις πόσες οικογένειες ζουν μ’ αυτά τα λεφτά;
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει