«Όταν η χημειοθεραπεία συναντά τη Μεθαδόνη!»


Θα παραθέσω ένα ζωτικό, αλλά και αξιοπρεπείας ζήτημα που βιώνει εδώ και λίγο καιρό μια ομάδα συνανθρώπων μας, με ανίατο πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για τους καρκινοπαθείς ασθενείς, οι οποίοι κάνουν θεραπεία και εξετάσεις στο 6ο Ογκολογικό Θεραπευτήριο Αθηνών και βλέπουν το θεραπευτήριό τους να συρρικνώνεται  ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται  από μία άλλη ομάδα ασθενών που για την αποθεραπεία της χρειάζεται τουλάχιστον κάποια στέγη.

Προβληματίστηκα πάρα πολύ αν θα έπρεπε να γνωστοποιήσω το θέμα, διότι αφορά όπως προανέφερα την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας οι οποίοι δοκιμάζονται. Έπαψε για μένα να είναι δίλημμα όταν αναλογίστηκα πως μας φέρονται οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας όπου ο σκοπός της ύπαρξής τους μεταξύ των άλλων  είναι να διευκολύνουν τον πολίτη στην αποθεραπεία του από την ασθένεια που αντιμετωπίζει.

Ήθελα να ήξερα ποιοι νοσηροί νόες αποφάσισαν να συρρικνώνουν το θεραπευτήριο τη στιγμή που εξυπηρετούσε τόσους πάσχοντες. Τον τελευταίο μήνα έχουν αποσπασθεί γιατροί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και δεν φτάνουν αυτά, ακούστε- ακούστε, στον πρώτο όροφο του που μέχρι τώρα ευρίσκοντο τα ιατρεία, τώρα στεγάζεται κέντρο Μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ.

Ξαναρωτώ, ποιοι νοσηροί νόες πάντρεψαν τόσο διαφορετικές ιατρικές περιπτώσεις, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε. Ποιοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν με κριτήριο ΜΟΝΟΝ οικονομικό –γιατί η απόφαση αυτή οφείλεται σε οικονομική δυσπραγία-, όπως μας λένε, επαναλαμβάνω ποιοι αποφασίζουν για τη μερική ή πλήρη αξιοπρεπή αποθεραπεία των πολιτών και πως ταξινομούν την αξιοπρέπεια.

Δεν γνώριζα ότι η έννοια της αξιοπρεπείας έχει βαθμίδες.

Οι ασθενείς αυτοί ας σημειωθεί ότι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, που σημαίνει έχουν πληρώσει με τις εισφορές τους τη  νοσηλεία τους.

Κυρίες και κύριοι του Υπουργείου Υγείας υπάρχει ένας ανθρώπινος κανόνας, ένας άγραφος νόμος που λέγεται ζωή με αξιοπρέπεια.  Αξιοπρεπή θεραπεία στη δεδομένη στιγμή της ζωής των καρκινοπαθών, αξιοπρεπή θεραπεία στη δεδομένη στιγμή της ζωής των τοξικομανών.

Μην παίζετε άλλο το ρόλο του Θεού, γιατί με αυτές τις συγχωνεύσεις  διαπράττετε ύβρη. Εδώ δεν πρόκειται για ένα πρακτικό, οικονομικό ζήτημα.

Σας θέτω ένα ερώτημα κύριοι αρμόδιοι, αν εσείς νοσούσατε από καρκίνο και πηγαίνατε για τη χημειοθεραπεία σας και μαθαίνατε ότι ο γιατρός που σας κουράρει, μετατέθηκε και μπαίνοντας στο κτήριο βλέπατε μιαν άλλη ευπαθή κοινωνική ομάδα ανθρώπων να συστεγάζεται για θεραπεία, ενώ δεν υπάρχει καμία ιατρική ή θεραπευτική σύνδεση, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι ο καρκινοπαθής δεν διαθέτει ανοσοποιητικό σύστημα, είναι δυνατόν να συστεγάζεται με άτομα υψηλού κινδύνου μολυσματικών ασθενειών; Σας ερωτώ τι θα κάνετε;

Δεν διατίθεμαι να δώσω  καμία απάντηση εκ μέρους σας! Απλά ντρέπομαι για λογαριασμό σας!

Όμως δεν σας εύχομαι να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση, γιατί όπως λέει ο λαός μας «ούτε στον εχθρό μου!»

 

Φιλία Βαγιάκα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.