Το χρέος μας δεν έχει χρώμα, κόστος έχει… εθνικό!


Με λόγια και πολιτικές καφενείου, προκοπή δεν έχει...

Το πώς μπορεί ένας καφές με έναν φίλο να εξελιχθεί σε καβγά, είναι αποτέλεσμα της πίεσης, της παράνοιας και της παρ’ ολίγο κατάθλιψης που βιώνουμε όλοι μας τους τελευταίους 10 μήνες. Αντικείμενο συζήτησης των δύο φίλων τι άλλο η οικονομική κρίση που πλέον αγγίζει το κάθε σπιτικό.

Ο ένας ανύπαντρος «κυβερνητικός» ιδιωτικός υπάλληλος και ο φίλος του αριστερών πεποιθήσεων, που δουλεύει στο Δημόσιο, ενώ η γυναίκα του είναι άνεργη με πανεπιστημιακό πτυχίο.

Στην αρχή και οι δύο συμφωνούν στο ότι είναι άδικο για την Ελλάδα να βρίσκεται σε αυτή τη δίνη, η οποία είναι κατασκευασμένη από τα ξένα κέντρα που θέλουν να μετατρέψουν τους Έλληνες σε υπηρέτες του. Και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Οι πρώτες διαφωνίες αρχίζουν μόλις οι δύο… φίλοι αναζητούν τον τρόπο που η χώρα μας θα βγει από την κρίση.

Η κουβέντα «ανάβει» μόλις στρέφεται στην εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων. Ο «κυβερνητικός» υπερασπίζεται της απόφασης, ενώ ο «αριστερός» υπεραμύνεται της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

-«Μα εσείς δεν φωνάζατε για ρουσφέτια και παράνομες προσλήψεις δύο χρόνια τώρα. Τώρα γιατί διαμαρτύρεστε που θέλει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

-«Ναι καλά θα κρατήσει τους δικούς σας και θα διώξει τους υπόλοιπους. Αντί να πιάσει τους μεγαλοκαρχαρίες που μας πίνουν το αίμα, πετάει στο δρόμο τον φτωχό τον κόσμο».

-«Μα πρέπει να κόψουμε τις δαπάνες στο Δημόσιο»

-«Με τα ψίχουλα που παίρνουν οι περισσότεροι θα σωθεί η Ελλάδα. Γιατί δεν πιάνει όλους αυτούς που φοροδιαφεύγουν;»

-«Πώς να τους πιάσει αφού κανείς τους δεν δουλεύει στις εφορίες, Βολεμένοι όπως όλοι στο Δημόσιο».

-«Άσε ρε φίλε οι δικοί σου βολεύτηκαν και ξύνουν τα… τους κάθε μέρα».

-«Ρε συ έχει μπει μέσα ο κάθε άσχετος και δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ήταν μπάχαλο που ήταν έτσι που το άφησαν οι προηγούμενοι (βλ. δεξιά)».

-«Ε! βέβαια, οι άσχετοι είναι μέσα γιατί οι σχετικοί (η γυναίκα του δηλ.) είναι απ’ έξω».

-«Ωπα ρε φίλε σιγά μην βάλουμε κι όλη την οικογένειά σου μέσα στο Δημόσιο…»

Κάπως έτσι συνεχίστηκε η συζήτηση που στο τέλος μετατράπηκε σε καβγά…

Κάπως έτσι σκεφτόμαστε όλοι μας, κάπως έτσι σκέφτεται και οι κυβερνώντες. Όλοι οι κυβερνώντες και οι σημερινοί και οι χθεσινοί και οι προχθεσινοί. Και οι δεξιοί και οι κεντρώοι και οι αριστεροί (αν έρθουν στην εξουσία)…

Όλοι μας θέλουμε να γλιτώσουμε την κρίση, αλλά φτάνει να μην πληρώσουμε εμείς. Και κάπου υπάρχει και ένα δίκιο. Εκεί που πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια τα μέτρα εφαρμόζονται… κάθετα, και βλέπεις να εξαιρούνται οι προνομιούχοι (βλ. βουλευτές, εκκλησία, ένοπλοι). Και εκεί που το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με αξιολόγηση και αξιοκρατία, εφαρμόζεται με τρόπο ισοπεδωτικό (βλ. δημόσιοι υπάλληλοι).

Βέβαια όλα αυτά τα μέτρα και η εφαρμογή τους είναι ευθύνη της κυβέρνησης . Αλλά και εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Ακόμη και τώρα που η χώρα μας βρίσκεται λίγο πριν το γκρεμό, εμείς συνεχίζουμε να φοράμε τα γαλάζια, τα πράσινα, τα κόκκινα και των λοιπών αποχρώσεων γυαλιά, να μιλάμε και πράττουμε με κομματική και όχι εθνική συνείδηση…

Επιτέλους ας απελευθερωθούμε πρώτα από τα κομματικά δεσμά, να δούμε την πραγματικότητα με γυμνά τα… μάτια και να υποχρεώσουμε την κάθε κυβέρνηση, τον κάθε βουλευτή, τον κάθε πολιτευτή, το κάθε κόμμα,  από το να κοιτάζει το πολιτικό κόστος να κοιτάξει το εθνικό κόστος.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

6 ἀπαντήσεις στὸ Το χρέος μας δεν έχει χρώμα, κόστος έχει… εθνικό!

 1. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  Κλασική περίπτωση Ελλήνων που έχουν πέσει στην καλοστημένη παγίδα του “διαίρει και βασίλευε”……

  Αν διαβάσει ο Πάγκαλος το άρθρο θα αγαλλιάσει η ψυχή του…….Όλες οι ύβρεις του προς τους Έλληνες ακριβώς αυτόν τον σκοπό έχουν… και από ότι φαίνεται τον πετυχαίνουν……

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ tgoulas γράφει:

   Πραγματικά ακουγωντάς τους ένιωσα το απόλυτο κενό. Οπως όταν ακούω και βλέπω ανθρώπους που ακολουθούν ακόμη τα κόμματα και τους αρχηγούς. Τι στο διάολο περιμένουν! Σαν τα σκυλάκια να τους πετάξει κανά κόκκαλο.

   Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

  Ο καθένας μιλάει σύμφωνα με την βολή του. Είπαμε για πολιτικοποίηση και δυστυχώς κομματοποιηθήκαν μέχρι τις άκρες των ποδιών τους. Έτσι βολεύει τους “ευφυείς”.

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ tgoulas γράφει:

   Είδα όμως και τα αποτελέσματα του γκάλοπ, στον Πρετεντέρη! Μόλις 30% φαίνεται να αντιδρά στα μέτρα και τα χαράτσια και λέει ότι δεν θα πληρώσει. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο. Πλήρη υποταγή…

   Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

   Έχεις δίκιο. Ώρες, ώρες αναρωτιέμαι αν αυτός ο λαός αξίζει τις διαστάσεις που του δίνουμε. Το συναντώ κάθε ημέρα κάθε ώρα. Σήμερα άκουγα ένα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να εξομολογείται γιατί ψήφισε. Ακριβώς τα ίδια που ακούω από ένα 30%. Βαβυλωνία φίλε μου. Βαβυλωνία. Μαγαριστήκαμε. Αλλοτριώθηκε ο Έλληνας από τα καλόπαιδα που ήρθαν από την αλλοδαπή ύστερα από παραμονή 5-6 χρόνια. Όχι τους απλούς μετανάστες. Γίναμε αχταρμάς.. Συγνώμη Τ-goulas, αλλά μόνο την γούλα τους σκέπτονται.

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ tgoulas γράφει:

    Εκπαιδεύτηκαν και ήρθαν τώρα να εκπαιδεύσουν εμάς. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Σαν δυτική καθοδήγηση. Το θέμα είναι γιατί πάντα η Ελλάδα αποτελεί στόχο. Είμαστε ο εύκολος ή ένας από τους πολλούς;

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.