Οι έξι γκάφες του Βενιζέλου


Των Δ. ΚΑΔΔΑ – Θ ΤΣΙΡΟΥ

Σαστισμένος ο ελληνικός λαός, παρακολουθούσε την προηγούμενη εβδομάδα το μπαράζ των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών. Τη Δευτέρα, πληροφορήθηκε ότι πρέπει να μαζέψει μέχρι το τέλος του χρόνου αποδείξεις που να αντιστοιχούν έως και το 50% του εισοδήματός του.

Την Τρίτη, έμαθε ότι πρέπει να δηλώσει όχι μόνο το τι καταναλώνει αλλά και το τι αποταμιεύει σε καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Την Τετάρτη τού γνωστοποιήθηκε ότι οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις θα ισχύσουν τελικώς από το 2012. Και την Πέμπτη ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα εξεταστούν τελικώς στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου.

Τι έμεινε από αυτό το μπαράζ των αντικρουόμενων δηλώσεων; Το απόλυτο αλαλούμ. Ο φορολογούμενος, ενώ καλείται να πληρώσει το ένα χαράτσι μετά το άλλο, δεν γνωρίζει τι τον περιμένει. Εξακολουθεί να έχει απορίες: 

* Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψει την επόμενη χρονιά; Η συλλογή θα γίνει αποκλειστικά με πιστωτική, χρεωστική ή άλλη κάρτα; Για «ηλεκτρονικό χρήμα» έκανε λόγο ο κ. Βενιζέλος, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα υλοποιηθεί η εξαγγελία.

* Θα δηλώνει τις καταθέσεις του; Αυτές θα υπάγονται σε «πόθεν έσχες» ή όχι;

* Θα δηλώνεται η απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία σήμερα απαλλάσσονται του «πόθεν έσχες»; Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια ή τα κεφάλαια που διατίθενται για τη σύσταση εταιρειών.

Οι δηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Τα… μπρος-πίσω του Ευ. Βενιζέλου το τελευταίο διάστημα είναι πολλά: περιλαμβάνουν τη νέα παράταση στο μισθολόγιο, τις αλλαγές στους στόχους των αποκρατικοποιήσεων αλλά και τις αναβολές και εξαιρέσεις πολλών εισπρακτικών μέτρων:

* Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμένει μέχρι σήμερα ότι ήταν προγραμματισμένη η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Και τούτο παρά τη… διακριτική διάψευση των στελεχών της τρόικας.

* Οπισθοχώρηση (αν και χωρίς να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα) καταγράφηκε και στο μισθολόγιο, που τελικά ξεκινά τον Νοέμβριο, στις δεσμεύσεις για τα κλειστά επαγγέλματα και την εφεδρεία των 151 ΔΕΚΟ.

* Οσο για τις αποκρατικοποιήσεις, μετά τις αυστηρές δεσμεύσεις ότι θα έρθουν 1,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, άλλαξε το στόχο σε 1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και περιόρισε στα 4 δισ. ευρώ το στόχο του 2011. Τελικά, την Παρασκευή μόνο μία καταρχήν συμφωνία για τον ΟΠΑΠ κατέστη δυνατή. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Οι έξι γκάφες του Βενιζέλου

  1. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

    Ο Ε(υφυής) Β(…) είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτοσχεδιάζει αυτός, και τα πολύτευχα “παιδάκια” που έχει στο επιτελείο του σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Θα τους βάλω ν’ ακούν διαπασών το Χατζή να τους τραγουδάει “… άνθρωπο πατάς”. Εκεί στο υπουργείο οικονομικών ξέρετε κατά που πέφτει το … Γουδί;

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.