“Ο αμερικανικός κεϊνσιανισμός είναι λάθος” λένε οι Γερμανοί


Ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί δριμεία κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες, διότι όπως λέει,  μεγέθυναν τη κρίση με την υπερβολική τους προσεκτικότητα. Αν το δούμε όμως καλύτερα, όλα ξεκίνησαν από την χώρα του.

Πρόκειται για ένα δόγμα το οποίο κυριάρχησε στην οικονομική σκέψη επί δυο τουλάχιστον δεκαετίες, και αφορά σε δυο σκέλη:

Τον «τουρμποκαπιταλισμό», που επιμένει πως οποιαδήποτε ρύθμιση απαγορεύει την ανάπτυξη, και τον «τουρμποκεϋνσιανισμό», που είναι εξίσου επικίνδυνος.

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι, οι κεντρικοί τραπεζίτες, και οι πολιτικοί που εφαρμόζουν δημοσιονομική πολιτική, έχουν επανερμηνεύσει τον Βρετανό οικονομολόγο John Maynard Keynes, και την έξυπνη ιδέα του ότι οι κρατικές δαπάνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθμιστεί μια οικονομική κατάπτωση, μετατρέποντάς την σε μια μόνιμη συνταγή.

Η δική τους εκδοχή της θεωρίας του Keynes, θέλει την μειωμένη ανάπτυξη, και την πτώση των χρηματιστηρίων να ωθούν τις κεντρικές τράπεζες στο να μειώνουν τα επιτόκια, και τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε διασώσεις μέσω γενναίων προγραμμάτων κινήτρων. Για τους Αμερικανούς οικονομολόγους, πρόκειται για μια μέθοδο «βίαιης» επαναφόρτισης της οικονομίας.

Το μόνο πρόβλημα με την παραπάνω μέθοδο, είναι ότι καθόλου δεν βοήθησε την οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά μάλλον την οδήγησε σε πορεία σύγκρουσης.

Από την ασιατική οικονομική κρίση, έως τις φούσκες του ίντερνετ, και των ενυπόθηκων δανείων, τα προγράμματα οικονομικής τόνωσης μέσω νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, οδήγησαν συστηματικά σε μια επόμενη κρίση, αντί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο όγκος του δανεισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά πέντε φορές περισσότερο απ ότι η πραγματική οικονομία.

Το φτηνό χρήμα αποτέλεσε το λίπασμα των υπερβολών του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια αποπλάνησαν τους δανειστές σε σημείο να χορηγούν στεγαστικά ακόμη και σε άστεγους. Επίσης, οδήγησαν τις επενδυτικές τράπεζες και τα διάφορα hedge funds, στο να εκμεταλλεύονται ιδιαίτερα επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα, μετατρέποντας τις αγορές ομολόγων σε καζίνο.

Τώρα όμως, η φούσκα αυτή έσπασε. Παρόλα αυτά, η Αμερική ακόμη να αναγνωρίσει πως οι συνταγές που ακολούθησε είναι λάθος. Αντίθετα, θέλει να αυξήσει την δόση! Ο Ομπάμα θέλει να επαναλάβει το αποτυχημένο πρόγραμμα κινήτρων του 2008 και πάλι φέτος.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve,  Ben Bernanke, δηλώνει πως σκοπεύει να πλημμυρίσει την οικονομία με φτηνή ρευστότητα, και αν χρειαστεί, για πολλά ακόμη χρόνια.

Το πρόβλημα όμως είναι αλλού. Δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, από την οποία πάσχει η αμερικανική οικονομία. Αυτό που της λείπει είναι τα προϊόντα με τα οποία και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στις παγκόσμιες αγορές. Η χώρα έχει ένα μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο, και όμως επιμένει να δανείζεται με τα ίδια περίπου επιτόκια που δανείζεται η σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Ακόμη και ο χρηματοπιστωτικός τομέας που έχει μεγάλη αδυναμία στο φτηνό χρήμα, δεν πιστεύει πως αυτός είναι σωστός τρόπος για να βγουν οι ΗΠΑ από την κρίση. Μόλις η Federal Reserve ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εφαρμόσει την νέα πολιτική χαμηλών επιτοκίων με την ονομασία Twist, οι χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άμεση πτώση, αντί άνοδο.

Το ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συστήνει στους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν την ίδια αποτυχημένη πολιτική. Για να σώσουν, λέει ο πρόεδρος, το ευρώ, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν κι άλλα χρέη, ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία διάσωσης, και να τονωθούν οι οικονομίες τους. Όπως κάποιος γιατρός που συλλαμβάνεται να συνταγογραφεί αναβολικά, έτσι και ο Ομπάμα συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Προσπαθεί μάλιστα να πείσει όλο και περισσότερους να εφαρμόσουν τις συνταγές του.

Ευτυχώς που η Ευρώπη δεν δείχνει να συμφωνεί μαζί του. Η συσσώρευση επιπλέον χρέους δεν έχει κανένα νόημα. Ο κόσμος ήδη πάσχει από υπερβολικά χρέη.

Για αυτό, καλά θα κάνει ο Ομπάμα να αλλάξει τη συνταγή του, ειδάλλως κινδυνεύει να φύγει νωρίς.

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,789624,00.html

Απόδοση:S.A.

antinews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.