Ναι, την ακυρώνεις


της Στεφανίας Λυγερού

Η ξαδέλφη μου έχασε πρόσφατα τον αδελφό της. Ο κόσμος της γκρεμίστηκε, ό,τι πίστευε μέχρι εκείνη την ώρα σβήστηκε μεμιάς, ξέχασε ποια είναι, χάθηκε η γη κι ο ουρανός.
Αφού πέρασε ο βαθύς πόνος και πήρε την απόφαση να ζήσει, άρχισε εκ του μηδενός ν’ ανακαλύπτει εαυτόν. Ποιο φαί της αρέσει, ποιο χόμπι την εκφράζει, τι σημαίνει αγάπη, τι δουλειά θέλει να κάνει, αν προτιμά βουνό ή θάλασσα κοκ.
Όταν δεν ξέρεις τον εαυτό σου, είσαι εύπλαστος. Ο περίγυρος δεν συμπαθεί τους εύπλαστους, πιστεύει ότι η ζωή πατάει/εκμεταλλεύεται τους εύπλαστους (αν δεν έχεις άποψη θα σε νικήσει -θα σου την μπαστακώσει αυτός που έχει).
Μα…… η ζωή είναι οι άνθρωποι.
Οι άνθρωποι είναι……. ο περίγυρος.
Αυτό συνέβη λοιπόν και στην περί ης ο λόγος. Ο περίγυρός της -για να μην ξεφύγει του προορισμού του- άρχισε να της μπαστακώνει τις απόψεις του γι’ απόψεις της.
Σ’ αυτή τη φάση η ξαδέλφη μου αισθάνθηκε ότι δεν πάει καλά. Όλες οι απόψεις, όλων, της φαίνονταν το ίδιο λάθος και το ίδιο σωστές. Έτσι, άρχισε να παίρνει χάπια.
Σήμερα η ξαδέλφη μου -μετά από μεγάλη ταλαιπωρία/πάλη με τον περίγυρο- έχει ξαναβρεί τα σωστά της. Συνεχίζει όμως να παίρνει χάπια……..
Τα σωστά όσο τα προασπίζεσαι και τα τηρείς, τόσο ριζώνουν. Μέχρις ότου οι ρίζες να πάνε σε τέτοιο βάθος που να νιώθεις ακλόνητος, ο περίγυρος θα σε τελματώνει με μια του λέξη. Ε, μέχρι τότε θα παίρνεις χάπια.
Θα μπορούσε να «γλιτώσει» την επίπονη αυτή και επώδυνη διαδικασία στην περίπτωση που ο περίγυρος καταλάβαινε την προβληματικότητά του -ότι αυτός είναι στραβός-, οπότε δεν θα ένιωθε η ξαδέλφη μου ότι στραβά αρμενίζει.

Σε κάποιους εξ υμών (τους πιο τυχερούς) έριξε δυνατή μπουνιά για να τους αναγκάσει να ξεχάσουν ό,τι ήξεραν. Όλους τους υπόλοιπους μας εξαναγκάζει με λιγότερο επίπονους τρόπους μεν, κάνοντας το μαρτύριο να διαρκέσει περισσότερο δε.

Δεν θα μείνει ούτε ένας που να μην το φτάσει.

Γιατί…
Το αύριο μάς θέλει όλους:

«Δὲν γίνεται νὰ εἶσαι ἀντικειμενική ὅταν ἔχῃς τὴν ἐμπειρία σου, τὸ παρελθόν σου καὶ τὴν ζωή σου.

ἡ ἀντικειμενικότητα δὲν εἶναι κάτι ποὺ θὰ μποροῦσε νὰ ἔχῃ ὁ ὁποιοσδήποτε, ἐκτὸς ἐὰν ἦταν ἄρτι γεννημένος. Δίχως παρελθὸν καὶ δίχως παρόν. Αὐτὸς μόνον μπορεῖ νὰ κάνῃ καταγραφὲς δίχως προκαταλήψεις, πρίσματα καὶ μονομέρειες.

Διότι δὲν πρέπει νὰ ἔχουμε ἐμπειρίες, παρελθόν, γνώσεις, πεποιθήσεις, ὄνειρα, θέλω… Μϊαν ζωή δῆλα δή. Ἀκυρώνεις τὴν ζωή σου; Δὲν τὴν ἀκυρώνεις.»*

ΔΙΚΑΙΟΥΣ!!!!

Στεφανία Λυγερού

* Η παράγραφος στα εισαγωγικά είναι λεγόμενα της αγαπημένης φίλης μου Φιλονόης. Αυτά οδήγησαν το χέρι μου.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.