Που και πόσο φυσικό αέριο και πετρέλαιο υπάρχει στην Ελλάδα;


Ποιες περιοχές έχουν ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση; Πολλές αλλά προς το παρόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις πιο …ανώδυνες.

Η περιοχή των Διαπόντιων Νήσων, δυτικά της Ερείκουσας, όπου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ιζήματος πάχους 6 χιλμ. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιοχή μπορεί να δώσει δύο δυνατότητες, την άντληση πετρελαίου, αλλά και ώριμου φυσικού αερίου σε βάθος από 3,5 έως 6 χιλμ.

Σημαντικά κοιτάσματα σε φυσικό αέριο εικάζεται ότι υπάρχουν, επίσης, μεταξύ των Διαπόντιων Νήσων (Ερείκουσα, Οθωνοί, Μαθράκι), κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε τρία σημεία, όπου υπάρχει προσομοίωση με τα κοιτάσματα του Δυρραχίου. Νοτιότερα, σε δύο περιοχές, δυτικά και ανατολικά των Στροφάδων, στην Πρέβεζα, το κοίτασμα Κατάκολου, ανατολικά της Κέρκυρας και ανάμεσα από τους Παξούς και την Πάργα.


Νοτιοδυτικά της Κέρκυρας έχει εντοπιστεί μία μεγαλύτερη λεκάνη από αυτήν της Ερείκουσας, ενώ ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα βρίσκεται και δυτικά της Ζακύνθου.

Εκεί το κοίτασμα είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί από το σημείο αυτό ξεκινάει ο μεγάλος ορεινός όγκος, που ονομάζεται Μεσογειακή Ράχη, περνάει από την Κρήτη και καταλήγει στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο βουνό, που έχει μήκος 1.500 χιλμ. και πλάτος 200-300 χιλμ. και δυτικά της Ζακύνθου δημιουργεί δύο κορυφές μεταξύ των οποίων σχηματίζεται μια μεγάλη λεκάνη, που κρύβει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.

Επιπλέον, έξι λεκάνες υπάρχουν στα νότια της Πελοποννήσου μέχρι την Κρήτη έχουν παρόμοια δυναμική με αυτή της Κέρκυρας.

Η λεκάνη της Μεσσαράς – Γαύδου, η επονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου». Στην περιοχή της Μεσσαράς σε μία τυχαία γεώτρηση νερού, υπήρξε διαρροή φυσικού αερίου, η καθαρότητα του οποίου έφτανε το 95%.Σ΄ αυτή τη περιοχή βέβαια περιεργως η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε έναρξη ερευνών.

Πέρα απ΄ όλα αυτά βέβαια μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν ανοίγει αυτό το ζήτημα.

Στη Ρόδο για παράδειγμα, στα βουνά του Αναξίμανδρου, όπου βάσει ερευνών, υπολογίζεται ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα σε υδρίτη (παγωμένο μεθάνιο). Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η εκμετάλλευση του υδρίτη θα αποδώσει περί τα 6 τρισεκατομμύρια κυβικά μεθανίου, ενώ κάτω από τον υδρίτη βρίσκονται και άλλες ποσότητες μεθανίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα νέα στοιχεία, που προκαλούν ενδιαφέρον, υπάρχουν για τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη καθώς και στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Σημειώνεται ότι ήδη στην Ανατολική, που εντάσσεται στην ίδια γεωλογική λεκάνη, η Τουρκία έχει εντοπίσει περίπου 20 μικρά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα αερίου.

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Που και πόσο φυσικό αέριο και πετρέλαιο υπάρχει στην Ελλάδα;

 1. Ὁ/ἡ ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ γράφει:

  Και να ηταν μονο αυτα που δειχνει ο χαρτης……………..

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Πυθία γράφει:

  Αρκετά χρόνια πριν, στις εκπομπές του κ. Χαρδαβέλα υπήρχαν άνθρωποι που επέμεναν ότι υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα και 90% των Ελλήνων τους θεωρούσαν γραφικούς παραμυθάδες, επειδή έτσι τους έλεγε η πλειοψηφία των δημοσιογράφων,
  Δεν άκουσα καμια συγγνώμη από κανέναν σ’ αυτούς τους ανθρώπους, ούτε στον κ. Χαρδαβέλα.
  Λυπάμαι που χρειάζεται να το αναφέρω, αλλά αν δε μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις πλάνες μας οι ίδιες συμπεριφορές διαιωνίζονται.

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ Αλεξιβάρβαρος γράφει:

  ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΑΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ;

  ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΜΠΩ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ “ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ” ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΩ.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.