Στο σφυρί φυσικό αέριο, πετρέλαιο… και ο Ήλιος


Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη σύσταση τριών νέων εταιρειών παροχής αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία -Θράκη, η έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, στο πλαίσιο των προκηρύξεων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, η κατάρτιση του Κτηματολογίου για την οποία θα ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, η διαχείριση απορριμμάτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει όπως είπε τις εταιρίες ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Τόνισε δε ότι με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα απλοποιήθηκε δραστικά η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή στη χώρα μας ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ο υπουργός τόνισε ότι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.

Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 γιγαβατ φωτοβολταϊκών, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων, η οποία θα εισφερθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ενέργεια που θα παράγεται μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη είτε πραγματικά είτε στατιστικά.

Για τη φυσική μεταφορά της ενέργειας χρειάζεται η κατασκευή νέων δικτύων, καθώς η υπάρχουσα υποδομή επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 γιγαβατ. Για την κατασκευή των νέων δικτύων επιδιώκεται η χρηματοδότηση από Κοινοτικούς πόρους αλλά και με τη μέθοδο του project financing.

Δασκαλόπουλος: Ο πατριωτισμός των επιχειρηματιών αποδεικνύεται στην πράξη

«Η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα είναι έτοιμη να φύγει μπροστά και γι’ αυτό απαιτεί να γίνουν οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα περιορίσουν τον όγκο και τον παρεμβατισμό του κράτους, θα εισάγουν τον ανταγωνισμό τις αγορές, θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και θα άρουν τα εμπόδια που σήμερα φράζουν τον αναπτυξιακό ορίζοντα της χώρας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, απαντώντας εμμέσως στις προσκλήσεις για επίδειξη πατριωτισμού από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων, ανέφερε ότι «ο πατριωτισμός των επιχειρηματιών αποδεικνύεται στην πράξη». Σημείωσε δε ότι «οι σύγχρονες και οργανωμένες επιχειρήσεις καταβάλλουν κάθε χρόνο στο κράτος ποσό που αντιστοιχεί στο 68% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ενώ το 2009 και το 2010 κατέβαλαν πέραν των τακτικών φόρων Euro1,8 δις σε έκτακτες εισφορές, ποσό που υπερβαίνει τις συνολικές περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα»

Στην πράξη, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, η μεγάλη πλειοψηφία, των Ελλήνων επιχειρηματιών εξακολουθούν και σήμερα να παλεύουν και να παράγουν, αντιμέτωποι με τη βαθιά ύφεση, την ακραία χρηματοπιστωτική στενότητα, τους βαρύτατους φόρους και τη γενικευμένη ανασφάλεια, χωρίς να κλαίγονται και χωρίς να καταγγέλλουν

Κάλεσε τέλος τους Γερμανούς επιχειρηματίες να στοιχηματίσουν έμπρακτα στο ελληνικό αναπτυξιακό μέλλον, με κοινά επενδυτικά σχέδια και κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

epikaira.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Στο σφυρί φυσικό αέριο, πετρέλαιο… και ο Ήλιος

 1. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  Και φυσικά δίπλα από όλους τους αλήτες τους δοσίλογους και τους ρουφιάνους…..και η κόρη του αρχαιοκάπηλου και της SIEMENS….

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Αλεξιβάρβαρος γράφει:

  ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ;

  Η ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ!!!!!!!

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.