Το ΠΑΣΟΚ στον αστερισμό της διαδοχής


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Αν γυρίσει κανείς το ρολόι των αναμνήσεων στο 2007, θα διαπιστώσει εντυπωσιακές ομοιότητες με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Τότε βέβαια, το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε βιώσει μια οδυνηρή εκλογική ήττα από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, βλέποντας μάλιστα τα ποσοστά του να έχουν υποχωρήσει σε σχέση με εκείνα των εκλογών του 2004.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το ίδιο κιόλας βράδυ εκείνης της εκλογικής Κυριακής στο Ζάππειο, έθεσε θέμα ηγεσίας, και η σχετική διαδικασία αμφισβήτησης του Γιώργου Παπανδρέου που ξεκίνησε, οδήγησε τελικά στην… ισχυροποίηση του σημερινού Πρωθυπουργού.

Σήμερα, όπως και τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου αμφισβητείται… σιωπηρά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Οι βασικές διαφορές είναι δυο: Πρώτον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν βρίσκεται απέναντι, αλλά δίπλα στον επίγονο του παπανδρεϊσμού. Δεν τον αμφισβητεί, αλλά αντιθέτως πολλοί υποστηρίζουν ότι η μοίρα τους είναι πλέον άρρηκτα δεμένη από την αίσια ή μη κατάληξη της μάχης με το… θηρίο, του χρέους και της κρίσης.

Αυτή τουλάχιστον είναι η εικόνα που παρουσιάζεται εξωτερικά. Γιατί, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και οι φερόμενοι ως «νέοι δελφίνοι», δηλαδή ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Χρήστος Παπουτσής, και ενδεχομένως ο Γιάννης Ραγκούσης, παραδέχονται ότι το «μετά» τον Γιώργο Παπανδρέου, περνάει αναπόφευκτα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δηλαδή, το αν ο σημερινός αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών θα διασώσει επαρκές πολιτικό κεφάλαιο από αυτό που ο ίδιος ο πληθωρικός πολιτικός έχει παραδεχτεί ότι σπαταλά, προκειμένου να διατηρήσει ακέραιες τις πιθανότητές του να είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι έντονες. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι το 2007 τη μάχη υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου την έκριναν οι «πράσινοι» συνδικαλιστές, αρκεί να κοιτάξει ότι οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές είναι σήμερα απέναντι από τον Πρωθυπουργό, για να καταλάβει πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες.

Οι ίδιοι συνδικαλιστές βέβαια είναι απέναντι και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση περιπλέκεται.

statesmen

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.