Ο Αφανισμός των ΑΓΡΑΦΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ


Μπίμπαση Σεντάτεστάλη από zagalisa

Σύμφωνα με αναφορά του Associated Press, πολλές παραδοσιακές γλώσσες κινδυνεύουν να χαθούν.

Παρά το ότι σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 7.000 καταγεγραμμένες γλώσσες και διάλεκτοι, κάθε δύο εβδομάδες μία εξαφανίζεται. Μαζί με τη βόρεια Αυστραλία, την ανατολική Σιβηρία και την Οκλαχόμα, πολλές γλώσσες κινδυνεύουν στο Εκουαδόρ, την Κολομβία, το Περού, τη Βραζιλία και τη Βολιβία, καθώς και στην βρετανική Κολούμπια και τις πολιτείες της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον. Η απώλεια γλωσσών σημαίνει απώλεια γνώσης, σχολιάζει ο Ντέιβιντ Χάρισον, αναπληρωτής καθηγητής γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Σουάρθμορ. «Όταν χάνουμε μια γλώσσα χάνουμε αιώνες ανθρώπινης σκέψης και απόψεις για το χρόνο, τις εποχές, τις επιστήμες, τη μουσική αλλά και την καθημερινότητα».

Υπολογίζεται ότι οι μισές από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στον πλανήτη δεν έχουν γραφτεί ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια γλώσσα θα χαθεί με τον τελευταίο ομιλώντα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα λεξικό ή άλλο κείμενο που να την καταγράφει.

Μια γλώσσα απειλείται όταν η κοινότητα που την χρησιμοποιεί αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξή της. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί από τη νέα γενιά, που θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν άλλες πιο διαδεδομένες και εύχρηστες γλώσσες από την ομιλούμενη. Το κλειδί στην αναγέννηση μιας γλώσσας είναι η δημιουργία νέας γενιάς ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν. Πολλά ινστιτούτα και οργανώσεις ασχολούνται με την ανάπτυξη διδασκαλιών απειλούμενων με εξαφάνιση γλωσσών και μαγνητοφώνηση τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι 83 πιο γνωστές γλώσσες χρησιμοποιούνται από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ 3.500 γλώσσες αντιστοιχούν μόλις στο 0,2% του πληθυσμού. Οι γλώσσες απειλούνται με εξαφάνιση περισσότερο από τα φυτά και τα ζώα της Γης.

(τεύχος 54, Ιούνιος 2011)

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.