«Κυρία, ο μπαμπάς μου αυτοκτόνησε»


Περιστατικά λιποθυμίας μικρών μαθητών από ασιτία σε σχολεία της πρωτεύουσας αποκάλυψε ο Σύλλογος Δασκάλων Α’ Αθήνας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Μαριόλης, η σχολική κοινότητα ενός από τα Δημοτικά, που είδαν τους μαθητές τους να λυγίζουν από πείνα, θρήνησε πρόσφατα για τον πατέρα μαθητή που δεν άντεξε το βρόχο της ανεργίας και έδωσε τέλος στη ζωή του.

Εξάλλου, τα πρώτα επίσημα θύματα του σφοδρού οικονομικού πολέμου που έχει εξαπολυθεί την τελευταία διετία στο χώρο της εκπαίδευσης είναι ζευγάρι εκπαιδευτικών, νηπιαγωγός και γυμναστής, με τρία παιδιά. Τους βρήκε ο θάνατος σε τροχαίο ενώ κατευθύνονταν από την οικογενειακή τους εστία στη Λάρισα προς τη Δράμα, όπου υπηρετούσε η μητέρα. Η αίτησή της για απόσπαση δεν ικανοποιήθηκε. «Φέτος ήταν η πρώτη φορά που δεν ικανοποιήθηκαν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις απόσπασης των τριτέκνων. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που έμειναν στο συρτάρι ακόμη και αιτήσεις εκπαιδευτικών με σοβαρές ασθένειες», ανέφερε ο αιρετός εκπρόσωπος των δασκάλων στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Παληγιάννης, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος για την τραγική απώλεια των δύο εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος, ειδικά στη Θεσσαλία, το κύμα συγχωνεύσεων μείωσε τα κενά για αποσπάσεις. Ο κοντινότερος νομός που απέμεινε στους δασκάλους με εστία στη Λάρισα και τα Τρίκαλα ήταν η Φθιώτιδα, περιοχή που δηλώθηκε μαζικά από τους Θεσσαλούς, οι οποίοι ταξιδεύουν καθημερινά για να εργαστούν.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί πρωταγωνιστούν αυτή την εποχή σε μικρές οδύσσειες, αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις είτε για να βρίσκονται κοντά στην οικογένειά τους είτε για λόγους υγείας. Και εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών σέρνουν τα βήματά τους στα σχολεία αφήνοντας στο σπίτι άνεργους γονείς για να συναντήσουν παγωμένους δασκάλους σε τάξεις πιο γκρίζες από ποτέ. Μέσα στον Οκτώβριο τα δημοτικά απειλείται να κλείσουν εντελώς. Οι μεγαλύτερες παρατάξεις στο Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, κατεβαίνουν στις γενικές συνελεύσεις του κλάδου, που προγραμματίζεται να συγκληθούν μέσα στο μήνα, με εισήγηση για απεργία διαρκείας με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων, όπως το 2006. Οι δύο αντίπαλες παρατάξεις για πρώτη φορά στην ιστορία τους εκδίδουν πανομοιότυπες ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας το «πολυνομοσχέδιο της ντροπής». Για τη «χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος, την κυβέρνηση που “υποδούλωσε” τη χώρα στην Τρόικα», μιλά στην ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ, τη θέση της από την κυβερνητική πολιτική διαχωρίζει η ΠΑΣΚ.

Ο αριθμός των υπό κατάληψη γυμνασίων και λυκείων διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (πάνω από 800) σύμφωνα με τα στοιχεία των μαθητών, τα οποία διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας, διαρρέοντας ότι τα κατειλημμένα σχολεία μειώθηκαν ραγδαία, πέφτοντας στα 250. Οδηγίες να αναπληρωθούν εντός του τρέχοντος τριμήνου οι ώρες που χάθηκαν λόγω των καταλήψεων απέστειλε χθες στα σχολεία η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Οι οδηγίες προβλέπουν μάθημα τα Σάββατα σε όσες περιπτώσεις δεν επαρκεί ο συνδυασμός ηπιότερων μέτρων, όπως είναι η περικοπή των περιπάτων και η αξιοποίηση των σχολικών εορτών. Ανήσυχη για την έκρυθμη κατάσταση στα σχολεία, η ηγεσία του υπουργείου αυξάνει την πίεση στους διευθυντές. Με έγγραφό του ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Μιχ. Κοντογιάννης τούς υπενθυμίζει ότι ευθύνονται προσωπικά για την ομαλή λειτουργία του σχολείου τους. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, «σε όλη τη χώρα έχουν γίνει μηνυτήριες αναφορές στα σχολεία όπου υπήρξαν βανδαλισμοί, καταστροφές και άλλα φαινόμενα ανομίας. Μεταξύ άλλων ζητούνται αποζημιώσεις από τους δράστες ή από τους κηδεμόνες τους, όταν είναι ανήλικοι».

Πηγή: Εφ. “Ελεύθερος Τύπος”

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ «Κυρία, ο μπαμπάς μου αυτοκτόνησε»

  1. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

    Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπουν αυτή την αθλιότητα. Την δημιούργησαν οι ίδιοι.
    Παιδιά να πέφτουν απ’ την πείνα στα σχολεία!. Θεέ μου τι άλλο θα δούμε. Αφρική γίναμε. Κε Παπανδρέου, αν το σπιτικό μου πτώχευε, πρώτα θα φρόντιζα για το φαγητό μου και ύστερα για τους τοκογλύφους. Κάνε συσίτια στα σχολεία, όπως στη δεκαετία του 50. Αν δεν έχεις … πούλα το ακριβό σου κανό.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.