«Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα»


Ήξεραν για τη χρεοκοπία από το Φεβρουάριο του 2009

Το μνημόνιο προκάλεσε συναισθήματα «μεγάλης ντροπής» στους υπουργούς, οι οποίοι δεν πίστευαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε τη χώρα στο ΔΝΤ. Πρωταγωνιστές σε ένα δραματικό παρασκήνιο δύο ετών, οι υπουργοί σταδιακά «έχασαν κάθε ίχνος ντροπής», ο κ. Παπανδρέου έφθασε στα όρια παραίτησης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος παγιδεύτηκε σε ένα θρίλερ χωρίς κάθαρση, αναφέρει στο βασικό του θέμα το «Βήμα της Κυριακής», σε ένα αφήγημα της κρίσης.

«Ήμασταν σαν τις πόρνες μετά την πρώτη τους φορά» εξομολογείται στέλεχος της κυβέρνησης για την ψυχολογική κατάσταση των μελών του Υπουργικού την ημέρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του μνημονίου στις 5 Μαΐου, 2010.

Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται στις ιδιωτικές τους συζητήσεις ότι το μνημόνιο, όσο και εάν προβλέπει ορισμένες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σημαίνει ταυτόχρονα την καταδίκη της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση για την υποθήκευση της χώρας στους δανειστές της. Αναγνωρίζουν ταυτόχρονα ότι ήταν η έσχατη επιλογή για την αποφυγή της πτώχευσης και τη διάσωση των καταθέσεων και των συντάξεων, αφού η κυβέρνηση είχε αποτύχει στην εφαρμογή όλων των προηγούμενων λύσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο «Γιώργος γνώριζε τα πάντα» ομολογεί μιλώντας στο Βήμα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Από τον Φεβρουάριο του 2009, οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές, γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα είναι τεχνικά πτωχευμένη. Η χρεοκοπία ήταν θέμα χρόνου». Ο κ. Παπανδρέου μετά από συζητήσεις με Έλληνες και κυρίως με ξένους συνομιλητές, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο νομπελίστας Οικονομίας, Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος λέγεται πως καταστάλαξε στην άποψη ότι η δυναμική του δημόσιου χρέους είναι τόσο ισχυρή, ώστε δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική χρεοκοπία. Τότε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπραξε το αυτονόητο: τα κράτη που φθάνουν στο χείλος της χρεοκοπίας, απευθύνονται στο ΔΝΤ.

newsbeast

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ «Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα»

  1. Ὁ/ἡ archaeopteryx γράφει:

    εεε… τώρα που το κατάλαβαν και στο χωριο της θείας μου μας το λέει και το Βήμα. Αν το “βλέπαμε” εμείς οι άσχετοι από το καλοκαίρι του 2009, εάν το είπε ο ΚΚ στην ΔΕΘ (το ψιλοείπε), το ήξεραν και οι Πασοκοι. Πασόκοι είναι αλλά είναι ασχετοι. Ο ΓΑΠ νόμισε ότι είχε λύσει το πρόβλημα, διαχειριστικά επειδή μάλλον του είπε το IMF δια στόματος Γάλλου, και οι Αμερικανοί φίλοι του “μην φοβάσαι, θα τα σκάσουν οι “Ευρωπαίοι” και θα τα καταφέρετε”. Οι 2 “Ευρωπαίοι” όμως δεν συμφωνούσαν (συμφωνούν;) ούτε εσωτερικά, ούτε μεταξύ τους, έφτυσαν τον Γκάϊτνερ που πήγε τις προάλλες να τους συνετίσει, και νά τα μας…

    Προσωπικά, δεν πιστέυω ότι οι Γερμανοί έχουν ΟΙΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ όρεξη να σώσουν κανέναν. Να πάρουν και να ελεγξουν θέλουν, και η “διαφωνία” τους και η κρίση που δημιουργεί είναι ίσως καλά μελετημένα κομματάκια του σχεδίου τους. Αν θυμάσαι, τους έχει ξεφύγει. “Δεν θα σώσουμε Ιταλία Ισπανία, αλλά η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση”. Ο άγνωστος Χ σε όλη την υπόθεση για μένα είναι η Γαλλία, οι αντοχές της και οι ανοχές της.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.