Με την πλάτη στον τοίχο η λεγόμενη “κυβέρνηση”


Το πείραμα “Ελλάδα” συνεχίζεται με κυβέρνηση ακέφαλη και σώμα χωρίς ή υποτυπώδεις λειτουργίες

Μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει τα… πανηγύρια για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσω του κουρέματος 50% του χρέους, ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχίζει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Και μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο των εκλογών έχει απομακρυνθεί, η αλήθεια είναι όμως ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κριθούν τα πάντα. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ είναι καλά γαντζωμένο στην εξουσία, οπότε δύσκολα θα πάρουν ελαφρά τη καρδία μια τέτοια απόφαση.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα βράζει και η συνεδρίαση της Κ.Ο. τη Δευτέρα μπορεί να μη βγάλει ειδήσεις, αλλά θα προετοιμάσει το έδαφος για όσα θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Άλλωστε, πολλοί πράσινοι βουλευτές έχουν ήδη ξεσπαθώσει λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση για τη δέσμευση για 20 χρόνια της Ελλάδας σε αποφάσεις που έλαβε ο κ. Παπανδρέου χωρίς να ρωτήσει το λαό.

Το έχουμε ξαναγράψει, μπορεί κάποιοι να λένε ότι θα πάμε σε εκλογές, υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν αποκλείουν μια άλλη κυβέρνηση με τον Γ. Παπανδρέου εκτός. Πώς θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Τα σοβαρά επεισόδια στις παρελάσεις, ο φόβος για έκτροπα στον εορτασμό του Πολυτεχνείου και ο νέος γύρος κινητοποιήσεων των συνδικάτων αναμένεται να βάλει νέες φωτιές στην κοινωνία που είναι έτοιμη να εκραγεί. Επομένως, δεν αποκλείεται εκτός από τις οικονομικές εξελίξεις, νέα γεγονότα εντός της κοινωνίας να φέρουν τα πάνω κάτω στο πολιτικό τοπίο.

Η κυβέρνηση καλείται πάντως να ξεπεράσει ορισμένους πολύ κρίσιμους σκοπέλους, όπως για παράδειγμα την ψήφιση του προϋπολογισμού και κυρίως την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα έχει μέτρα – σοκ για τους πολίτες.

Τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το νομοσχέδιο θα πρέπει πλέον να καταρτιστούν με βάση τη νέα δανειακή σύμβαση, θα πρέπει δηλαδή να προβλέπουν πλεονάσματα από το 2012. Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ληφθούν σκληρά φορολογικά μέτρα και περικοπές.

Άραγε θα τολμήσουν κάποιοι βουλευτές που είπαν πριν μερικές ημέρες «ως εδώ» ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο να δώσουν ελαφρά τη καρδία την ψήφο τους σε νέο έκτρωμα;

Επίσης, και η ίδια η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, έστω και με σχετική πλειοψηφία. Ποιος άραγε μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν και οι 153 βουλευτές που απέμειναν στον κ. Παπανδρέου;

Σύντομα δε θα έρθει στη Βουλή προς οριστική ψήφιση το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί και φορτηγών. Ορισμένοι βουλευτές έχουν ήδη προειδοποιήσει τον Γ. Ραγκούση ότι αν δεν προχωρήσει σε αλλαγές δε θα το ψηφίσουν. Μάλιστα, λέγεται ότι ένας από τους λόγους που συγκαλείται τη Δευτέρα η Κ.Ο. είναι να συζητηθεί η αναγκαιότητα της απελευθέρωσης.

Αν λοιπόν στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι με τη συμφωνία για το «κούρεμα» γλίτωσαν για μερικούς μήνες είναι γελασμένοι. Η συμφωνία των Βρυξελλών μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε…. αγγούρια Βρυξελλών.

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.