Η συνταγή του ΔΝΤ προβλέπει και τη χρεοκοπία των πολιτικών κομμάτων; Tι συνέβη το 2001 στην Τουρκία.


MANΩΛΗΣ  ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Βίοι παράλληλοι με χρονική καθυστέρηση δεκαετίας; Αναφέρομαι στην Ελλάδα και την Τουρκία και  θα εξηγήσω παρακάτω. Το 2001 η Τουρκία κλονίζονταν με την οικονομική κρίση. Τα διατραπεζικά επιτόκια είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι και 3000%, χρεοκοπούσαν τράπεζες, είχε σταματήσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, οι οποίες απέλυαν μέσα σε μια νύχτα χιλιάδες εργαζόμενους, ή χρεοκοπούσαν.

Πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο Μπουλέντ Ετζεβίτ που ηγούνταν κυβερνητικού συνασπισμού με τρία κόμματα παραδοσιακά κόμματα. Του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς ( DSP), του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ( CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). H τουρκική κυβέρνηση βλέποντας το αδιέξοδο στην οικονομία κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔNT). Η κλασσική συνταγή του ΔΝΤ, προέβλεπε ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, κλείσιμο ιδιωτικών επιχειρήσεων που είχαν λάβει παράνομες χρηματοδοτήσεις,  αλλαγή στους νόμους όλου του κράτους, διευκολύνσεις για ξένες επενδύσεις κτλ.

Η κυβέρνηση Ετζεβίτ ξεκίνησε την εφαρμογή του προγράμματος. Όμως το ΔΝΤ φρόντισε να στείλει τον δικό της άνθρωπο τον διακεκριμένο τούρκο οικονομολόγο Κεμάλ Ντερβίς που τότε εργάζονταν στο ΔΝΤ . Ο ίδιος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών με αυξημένες αρμοδιότητες. Έτσι ο Ντερβίς ξεκίνησε την εφαρμογή της «συνταγής του ΔΝΤ» με «τη συναίνεση και των τριών κομμάτων».

Ο Ντερβίς έκοψε τις σχέσεις των πολιτικών κομμάτων με τις κρατικές τράπεζες και τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Τον Μάϊο του 2011 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίδρυσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα εφαρμόζονταν και η λαϊκή βούληση επιθυμούσε εκλογές. Τα υπόλοιπα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα όπως το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑP) το οποίο είχε ιδρύσει ο Τουργούτ Οζάλ, και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου ( DYP) του Σουλειμάν Ντεμιρέλ δεν μπορούσαν να αντιπολιτευτούν αποτελεσματικά και να δώσουν λύσεις.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2001 προς έκπληξη όλων τις κέρδισε το ΑΚP του  Eρντογάν με 34% και το μόνο πολιτικό Κόμμα αντιπολίτευσης που εξέλεξε βουλευτές ήταν το CHP. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έμειναν εκτός Βουλής. Ο κόσμος τιμώρησε την αναποτελεσματικότητα τους. Ψήφισαν Ερτογάν, ένα νέο πρόσωπο, πετυχημένο δήμαρχο της Κων/πολης, ο οποίος αν και συμμετείχε σε φιλο-ισλαμικά κόμματα , έδειχνε πως μπορεί να φέρει κάτι νέο.

Τα παραδοσιακά κόμματα με ρίζες 50-60 ετών εξαφανίστηκαν και δεν επανήλθαν.

Η συνταγή του ΔΝΤ πέτυχε. Η άφιξη του Ντερβίς έδειξε στους πολίτες πως υπάρχουν πιο αποτελεσματικές λύσεις από τεχνοκράτες και νέους πολιτικούς.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Aν το σενάριο  της η άφιξης του Παναγιώτη Ρουμελιώτη γίνει πραγματικότητα τότε η «τουρκική συνταγή του ΔΝΤ» εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Και το ερώτημα θα είναι αν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και για τα πολιτικά κόμματα της χώρας μας…

onalert

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.