«Υποβιβάζουν τα πανεπιστήμια σε ΔΕΚΟ»


«Υποβιβάζουν τα πανεπιστήμια σε ΔΕΚΟ»

Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κατά του νόμου-πλαισίου της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου. Με την προσφυγή του το πανεπιστήμιο ζητεί την ακύρωση δύο αποφάσεων της υπουργού, οι οποίες στηρίζονται στον Ν. 4009/2011 (νόμος-πλαίσιο).

Συγκεκριμένα, το ΑΠΘ στρέφεται κατά των αποφάσεων της κυρίας Διαμαντοπούλου που προβλέπουν: 1) Τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής που έχει την ευθύνη για την ανάδειξη των μελών του πρώτου συμβουλίου του Α.Π. Θεσσαλονίκης και 2) τη ρύθμιση του τρόπου εφαρμογής του συστήματος ταξινόμησης ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής των καθηγητών.

Το ΑΠΘ υποστηρίζει ότι ο νόμος στην ουσία «υποβιβάζει τα πανεπιστήμια σε ΔΕΚΟ» και ότι οιδύο υπουργικές αποφάσεις είναι παράνομες διότι στηρίζονται στον νόμο-πλαίσιο που είναι αντίθετος στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (άρθρο 16 του Συντάγματος).

Στην προσφυγή, που υπογράφει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Κώστας Χρυσόγονος, αναφέρεται ότι το συμβούλιο διοίκησης των ΑΕΙ συγκροτείται κατά σημαντικό μέρος του από τα λεγόμενα «εξωτερικά μέλη», τα οποία ουδεμία ακαδημαϊκή ιδιότητα διαθέτουν, ούτε με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με το επιτελούμενο ακαδημαϊκό έργο.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η συμμετοχή ιδιωτών στο κορυφαίο επιτελικό και διοικητικό όργανο του Πανεπιστημίου ισοδυναμεί κατ’ αποτέλεσμα με (μερική) λειτουργική ιδιωτικοποίησή του, η οποία εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας ακόμη και σε σχέση με τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ.

protothema.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.