Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα σχολικά βιβλία


Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα σχολικά βιβλία

Η κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε, αλλά στο κτίριο του Αμαρουσίου όπου στεγάζεται το υπουργείο Παιδείας τα προβλήματα παραμένουν ίδια.

Με το δεδομένο μάλιστα ότι είναι πιθανόν οι μαθητές των σχολείων να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς όλα τα βιβλία τους, η ανησυχία δεν έχει υποχωρήσει.

«Ο Αϊ-Βασίλης θα φέρει τα σχολικά βιβλία στους μαθητές;» αναρωτιούνται χαριτολογώντας τα μέλη της Ενωσης Καθηγητών στα Χανιά της Κρήτης, σε ανακοίνωση με την οποία αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν φθάσει ακόμη σε σχολεία βιβλία μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο (Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης).

Ενα αδιανόητο αλαλούμ επικρατεί με τις αποστολές βιβλίων: άλλα σχολεία παραγγέλλουν περισσότερα βιβλία απ’ όσα χρειάζονται, άλλα παίρνουν δέματα που δεν τους αντιστοιχούσαν και δεν τα επιστρέφουν, ενώ άλλα κάνουν λάθος στους υπολογισμούς.

Στο 10% των αποστολών που γίνονται προς τα σχολεία το σύστημα«βγαίνει εκτός», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) κ. Μ. Λυκόπουλος. Οπως εξηγεί, ο οργανισμός από 1ης Ιανουαρίου 2012 παύει να υφίσταται, οπότε όλες οι αποστολές που μπορεί να έχουν καθυστερήσει μένουν… στον αέρα.

Το Ινστιτούτο «Διόφαντος» θα αντικαταστήσει τον ΟΕΔΒ και θα αναλάβει τη διανομή των βιβλίων από την επόμενη χρονιά. Για τον λόγο αυτόν οι υπεύθυνοι του οργανισμού αποδύονται πια σε «αγώνα ταχύτητας» ώστε να ολοκληρώσουν τη διανομή των βιβλίων ως το τέλος του χρόνου.

Κάποιοι από τους εργαζομένους ωστόσο αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. «Στο Δημοτικό πολλά μαθήματα, όπως για παράδειγμα η Γλώσσα, έχουν 3 με 4 τεύχη και τα τελευταία από αυτά κάθε χρόνο καθυστερούν, καθώς η διδασκαλία τους αρχίζει την άνοιξη»λέει εργαζόμενος στον ΟΕΔΒ. «Ποιος θα τα μοιράσει μετά τον Δεκέμβριο;» αναρωτιέται.

Αποστολή… ατύχησε!

Τις προηγούμενες ημέρες σε συγκρότημα σχολείων στη Δράμα με 1.500 μαθητές ο οργανισμός έστειλε 1.200 βιβλία Φυσικής επειδή είχε ενημερωθεί ότι περίσσευαν ήδη 300 βιβλία από πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά οι διευθυντές διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ζήτησαν και άλλα 300, αδιαφορώντας για όσα υπήρχαν στις αποθήκες. Γιατί; Οπως λέει υπάλληλος του ΟΕΔΒ, προφανώς είχαν κανονίσει να τα δώσουν σε άλλους συναδέλφους τους.

Σε σχολείο της Αθήνας, ο διευθυντής του επρόκειτο να λάβει τις προηγούμενες ημέρες τρία πακέτα των 30 βιβλίων συν 15 ακόμη βιβλία και επειδή δεν κατάλαβε τι ακριβώς ήταν σημειωμένο στο χαρτί αποστολής του οργανισμού πήρε μόνο τα 15 από αυτά.

Οταν κατάλαβε τι συνέβη, ζήτησε τα τρία πακέτα που του έλειπαν, αλλά είχαν πάει ήδη σε άλλο σχολείο. Τα πήραν καθηγητές που είχαν πλεόνασμα για να εξυπηρετήσουν και άλλα σχολεία στην περιοχή τους…

Τραγελαφικές σκηνές όπως οι παραπάνω εκτυλίσσονται καθημερινά στις αποστολές του ΟΕΔΒ, όπου πακέτα με βιβλία φεύγουν καθημερινά. «Πέντε-πέντε τα διώχνουμε» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λυκόπουλος. «Στέλνουμε τα βιβλία και συχνά αντί να τα πάρει το ένα σχολείο τα παίρνει το διπλανό του ή γίνονται μεγαλύτερα λάθη στα κέντρα διανομής» συνεχίζει.

Οπως λέει ο ίδιος, το μεγάλο στοίχημα είναι το 100% των βιβλίων να έχει φθάσει στα σχολεία ως το τέλος του Δεκεμβρίου. Στην αυτονόητη ερώτηση αν πιστεύει ότι θα καταφέρει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αυτό ο οργανισμός, δεν απαντά με βεβαιότητα. Αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχουν φθάσει όλα τα βιβλία στα σχολεία ως τα Χριστούγεννα.

Το σίγουρο είναι ότι ως το τέλος Νοεμβρίου θα έχει φθάσει στα σχολεία το 70% των τίτλων απ’ όλες τις βαθμίδες. Στο Λύκειο ειδικά θα έχει φθάσει το 80% και στα κρίσιμα μαθήματα «πρώτης προτεραιότητας» θα έχει φθάσει το 90% των βιβλίων.

Οι αριθμοί, όπως λένε στο «Βήμα» οι εκπρόσωποι του ΟΕΔΒ, αφορούν όσα έχουν ήδη εκτυπωθεί αλλά δεν έχουν μοιραστεί ακόμη.

tovima.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.